Afbeelding
Afbeelding van Paul Brennan via Pixabay

Waar moet je rekening mee houden bij een nieuwbouwwoning?

31 maart 2023 om 07:44 Partnercontent

Een nieuwbouwwoning biedt veel voordelen ten opzichte van een bestaande woning, zoals een hoge mate van energiezuinigheid, lage onderhoudskosten en de mogelijkheid om de woning volledig naar eigen wens in te richten. Toch zijn er bij de keuze voor een nieuwbouwwoning ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we waar je allemaal op moet letten bij de keuze voor een nieuwbouwwoning. Want niet alleen heeft het zo z’n voordelen dat je alles zelf mag bepalen, ook zijn hier enkele nadelen voor te bedenken. Vooral wanneer je niet bepaald handig op visueel ingesteld bent, kan het een flinke uitdaging zijn.

Planning en opleverdatum

Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning is het belangrijk om rekening te houden met de planning en opleverdatum. Het bouwproces kan soms langer duren dan gepland, waardoor je langer moet wachten voordat je in je nieuwe huis kunt trekken. Houd daarom altijd rekening met een eventuele vertraging en maak afspraken met de bouwer over de opleverdatum. Zorg er ook voor dat je tijdig contact opneemt met de verhuurder van je huidige woning, indien je een woning huurt natuurlijk om opzegtermijnen en eventuele verlengingen hiervan te bespreken. Een goede planning en communicatie voorkomt veel stress en onverwachte kosten. Ook eventuele werklieden dienen tijdig te worden geïnformeerd. Stel dat de stukadoor jouw in de planning heeft staan voor het nieuwbouw stucen, dan is het wel fijn dat hij ook weet of de datum die is afgesproken ook daadwerkelijk haalbaar is.

Bijkomende kosten

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zijn er naast de aankoopprijs vaak nog bijkomende kosten waar rekening mee gehouden moet worden. Denk hierbij aan kosten voor meerwerk, het aanleggen van de tuin en het afwerken van de woning. Houd bij het maken van een budget dus niet alleen rekening met de aankoopprijs, maar ook met deze bijkomende kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies waar je aan toe bent. Het is daarom verstandig om vooraf goed te informeren bij de bouwer of ontwikkelaar welke kosten er precies bijkomen en wat je hiervoor kunt verwachten. Stel dat de kosten voor het stukadoorsbedrijf voor het stucen van de wanden en plafonds nog apart in rekening worden gebracht, dan is het wel prettig om te weten in verband met je begroting.

Optie tot extra’s

Meerwerkopties zijn extra opties die je kunt kiezen bij de bouw van een nieuwbouwwoning. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van een dakkapel, het verplaatsen van een wand of het aanleggen van een extra stopcontact. Het is belangrijk om bij de aankoop van je nieuwbouwwoning te vragen naar de meerwerkopties en de kosten hiervan. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan tijdens de bouw of na oplevering van de woning. Het is verstandig om een budget vast te stellen voor de meerwerkopties en hier ook rekening mee te houden bij het afsluiten van je hypotheek. Alles bij elkaar is het dus nog een hele organisatie om ervoor te zorgen dat je nieuwbouwwoning ook daadwerkelijk naar wens wordt gebouwd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie