Afbeelding
Foto door Anna Tarazevich via Pexels

Waarom het voor je seksuele gezondheid belangrijk is om regelmatig een soa test te doen

22 mei 2023 om 12:13 Partnercontent

Het is belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan je seksuele gezondheid. Om vervelende problemen te voorkomen, is het verstandig om regelmatig een soa test te doen. Zeker als je vrijgezel bent en regelmatig onbeschermde seks hebt, is dat verstandig. Waarom het voor je seksuele gezondheid belangrijk is om zo nu en dan een soa test te doen? Wij zetten hieronder een aantal goede redenen op een rij.

Vroegtijdig een soa ontdekken

Heb je wisselende bedpartners en doe je regelmatig een soa test, dan is het mogelijk om eventuele infecties vroegtijdig al op te sporen. Want ook als je helemaal geen klachten ervaart, is het mogelijk dat je een soa bij je draagt. Des te belangrijker is het om jezelf hier zo nu en dan op te laten testen. Als je een soa vroegtijdig ontdekt, heeft dat als voordeel dat je deze ook snel kunt behandelen. Door een infectie snel te behandelen, voorkom je een verdere verspreiding. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook een voordeel voor je bedpartners. 

Je kunt een soa test uitvoeren bij een huisarts, maar het is goed mogelijk dat je dat ongemakkelijk vindt. Tegenwoordig kun je zo’n test ook gemakkelijk thuis uitvoeren. Woon je dichtbij Rotterdam? Haal dan een soa test in Rotterdam op bij een verkooppunt. Je kunt de test dan geheel op je eigen gemak thuis afnemen en voorkomt een ongemakkelijk bezoek aan de huisarts of GGD.

Je beschermt jezelf en anderen

Nog een voordeel van het regelmatig uitvoeren van een soa test, is dat je jezelf en anderen beschermt. Loop je rond met een seksueel overdraagbare aandoening en weet je dat niet, dan kun je daar onbedoeld ook anderen mee besmetten. Het is beter voor je seksuele gezondheid om af en toe te testen, omdat je dan eventuele infecties op tijd kunt behandelen voordat je seksueel contact hebt met iemand anders. 

Het stelt je gerust

Een andere reden om zo nu en dan een test af te nemen, is dat het je geruststelt. Heb je bijvoorbeeld veel onbeschermde seks, dan kun je zorgen hebben over een eventuele soa. Door dit om de zoveel tijd te testen, heb je zekerheid en weet je waar je aan toe bent. Je vermindert op deze manier de angst van het hebben van een seksueel overdraagbare aandoening en bent ervan verzekerd dat je niet geïnfecteerd bent en daardoor jezelf en anderen beschermt. 

Je leert meer over soa’s

Een bijkomend voordeel van een soa test uitvoeren af en toe, is ook dat je meer leert over seksueel overdraagbare aandoeningen. Al helemaal wanneer je een keer een infectie meegemaakt hebt. Je vergroot je kennis over seksuele gezondheid en komt ook meer te weten over eventuele symptomen en manieren om besmetting te voorkomen. 

Kortom, het is om meerdere redenen goed om te blijven testen op een soa als je seksueel actief bent. Dat hoeft niet meer bij de huisarts of GGD als je daar geen behoefte aan hebt, want het is tegenwoordig mogelijk om de test gewoon makkelijk thuis uit te voeren. Met een soa test thuis, is het slechts een kwestie van het volgen van de instructies. Je afname is daarna eenvoudig naar een laboratorium te sturen. Je krijgt dan na een korte periode vaak al de uitslag.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie