Afbeelding
Foto: Pexels

De beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid van je onderneming regelen

9 november 2023 om 08:30 Partnercontent

Je bent waarschijnlijk gaan ondernemen omdat je het avontuur wilde aangaan. Zelf je inkomen bepalen, omdat deze in loondienst niet schaalbaar is. Zelf je marketing doen en aan de knoppen zitten. Ben je zzp’er, dan werk je vaak alleen. Maar soms ga je naar de klant toe en voer je op locatie de werkzaamheden uit. Je geeft positioneringsadvies, berekent als boekhouder de zakelijke kosten of je bent juist werkzaam als schilder, timmerman of kozijnfoliewrapper. Fijn als er weer een klus naar wens is opgeleverd en je met een goed gevoel naar huis gaat. Maar wat als er iets mis gaat bij de klant, door jouw toedoen? Ben je daar voor verzekerd of hoop je maar dat de kosten meevallen als er iets gebeurt? Met dat laatste kan het zijn dat je een heel jaar voor niets hebt gewerkt. Een  beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp vergelijken is dan toch veel handiger om te doen!

Twee soorten verzekeringen

Hou er dan wel goed rekening mee dat er een verschil is tussen de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB):

 1. Eerstgenoemde dekt financiële schade door een beroepsfout zoals een pijnlijke fout met de komma in de belastingaangifte, verkeerd advies of een inschattingsfout tijdens een reclamecampagne waardoor het bedrijf imagoschade oploopt.

2. Bedrijfsaansprakelijkheid dekt de fysieke gevolgen van een fout van jou als ondernemer, je medewerkers of je product. De schilder die met z’n trap een dure vaas omgooit. De freelance notulist die per ongeluk koffie over de laptop van de klant morst. Of juist letselschade, als je klant over het achteloos neergegooide snoer van de boormachine valt en z’n heup breekt.

Het hangt van je type werkzaamheden af, maar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp vergelijken is net als de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp de beste keuze die je als ondernemer kunt doen. Om te onthouden: AVB is er voor zaak- en letselschade en BAV voor vermogensschade door beroepsfouten.

Onderneem met een gerust hart, verzeker jezelf

Natuurlijk weet je klant ook dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Voor jou is het een geruststellende gedachte dat je gewoon je werk naar eer en geweten doet, zonder angstig in te hoeven zitten over de gevolgen van bepaalde handelingen die jij of je medewerkers tijdens het werk uitvoeren. Je klant waardeert het als hij weet dat je verzekerd bent voor vermogensschade of materiële- dan wel letselschade. Sterker nog: je komt onprofessioneel over als bekend wordt dat je niet verzekerd bent. Bedenk dat je ook onterecht aansprakelijk gesteld kunt worden. Ben je dan goed verzekerd, kun je je goed verweren als het tot een geschil komt.

BAV en AVB vergelijken en direct regelen

Vergelijk direct welke verzekeringen je nodig hebt en onder welke voorwaarden. Jouw situatie is uniek. Voor een relatief klein bedrag per maand dek je jezelf in tegen de meest vervelende situaties die je als ondernemer kunt meemaken. Om onnodige beren op de weg tegen te komen ben je niet het ondernemersavontuur aangegaan, toch? Speel op veilig, verzeker jezelf en ga verder met ontdekken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie