
De impact van de eigen bijdrage op je zorgverzekering
20 november 2023 om 13:57 PartnercontentWoon en/of werk je in Nederland en ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je een zorgverzekering afsluiten. Reden hiervoor is dat de zorg zo voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijft. Naast de maandelijkse premie die je betaalt, kan het voorkomen dat je extra kosten maakt. Voor bepaalde zorg geldt namelijk een eigen bijdrage. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is als eigen risico, maar dat is niet het geval. Om je hier wat meer inzicht in te geven, vertellen we je in deze tekst wat de impact van de eigen bijdrage is op je zorgverzekering.
Bijkomende kosten
Iedere verzekeraar biedt de basisdekking aan. Deze verzekering dekt medisch noodzakelijke zorgkosten. Moet je naar de huisarts of word je doorverwezen naar een medisch specialist? Dan worden de kosten die hieraan verbonden zijn vergoed vanuit de basisverzekering. Omdat de overheid bepaalt welke zorg er binnen de basisdekking valt, is de inhoud van deze verzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde.
Het afsluiten van een zorgverzekering brengt kosten met zich mee. Je draagt namelijk iedere maand premie af aan de verzekeraar waarbij je deze verzekering afsluit. Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering, worden de kosten vaak volledig vergoed. Toch zijn er uitzonderingen, want voor sommige zorgsoorten moet je een eigen bijdrage betalen. Deze kosten komen bovenop de premie die je betaalt voor een zorgverzekering. Heb je zorg nodig waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan krijg je te maken met bijkomende kosten.
Voor welke zorg betaal je een eigen bijdrage?
Of je een eigen bijdrage moet betalen, hangt af van de zorg die je nodig hebt. Heb je een hoortoestel of pruik nodig? Dan kan het zijn dat je een deel van deze kosten zelf moet vergoeden. Dit geldt soms ook voor lenzen en brillenglazen, allergeenvrije en orthopedische schoenen, bevallingen en kraamzorg, sommige tandheelkundige zorg en zittend ziekenvervoer. Hoeveel je zelf bij moet dragen aan deze zorg, wordt bepaald door de overheid. De eigen bijdrage voor zorg uit de basisverzekering is overigens voor iedereen hetzelfde.
Wie denkt dat een eigen bijdrage alleen van toepassing is op de basisverzekering, heeft het mis. Ook bij een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie en/of de tandarts moet je soms een deel zelf betalen. De hoogte van de eigen bijdrage wordt in dat geval niet bepaald door de overheid, maar door de verzekeraar waarbij jij je zorgverzekering afsluit.
Eigen bijdrage en eigen risico
Eerder in deze tekst haalden we al aan dat de eigen bijdrage niet hetzelfde is als eigen risico. Als je zorg nodig hebt waarvoor een eigen bijdrage geldt, gaat dit altijd voor het eigen risico. Kost de zorg meer dan je aan eigen bijdrage moet betalen? Dan is het mogelijk dat je opdraait voor een groter deel van de kosten. Het restant valt namelijk onder het verplicht eigen risico.
Om het wat duidelijker te maken, lichten we het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico toe aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je orthopedisch en allergeenvrij schoeisel nodig hebt en dit je 300 euro kost. De eigen bijdrage hiervoor is in 2023 vastgesteld op 126 euro. Dit moet je sowieso zelf betalen. Maar wat gebeurt er met de resterende 174 euro? Dat hangt ervan af of je verplicht eigen risico al ‘op’ is. Is dit het geval? Dan vergoedt je verzekeraar de rest, maar anders moet je dit ook zelf betalen.