Afbeelding
Foto: Getty Images

Brother printer print blauw in plaats van groen: waar kan het aan liggen?

28 november 2023 om 17:52 Partnercontent

Je zult het net hebben: je hebt een mooi kleurenafdrukje uit je Brother printer nodig en wanneer je de printopdracht geeft, lijkt het resultaat er in de verste verte niet op omdat alles wat groen zou moeten zijn blauw geworden is. Erg vervelend, maar geen heel ongebruikelijk probleem. Nu zijn printers sowieso nukkige apparaten waar je vaak trammelant mee hebt en dan weer naar een oplossing moet zoeken. Waar kan het aan liggen dat je Brother-printer groene kleuren blauw maakt? We geven een aantal mogelijk verklaringen en oplossingen.

Inktcartridge niet goed geïnstalleerd
Heb je onlangs je inktcartridges vervangen voor nieuwe Brother inktcartridges? Dan kan het zijn dat je ze nog even moet nalopen. Het is mogelijk dat er een niet helemaal goed zit en daardoor niet correct functioneert. Heb je voor imitatiecartridges gekozen, dan is er een kleine kans dat er een cartridge simpelweg niet goed werkt in je printer. Dat is vervelend, maar wel een beetje het risico van deze keuze. Het is daarom verstandig om even naar reviews van huismerkinktcartridges te kijken voordat je aanschaft, of anders gewoon de originele cartridges van Brother aan te schaffen. Daarvan mag je er sowieso van uitgaan dat ze werken.

Geel is op
De meeste kleurenprinters werken met drie kleuren: magenta (paarsachtig rood), cyaan (blauw) en geel. Om een blauwe kleur te kunnen produceren, is zoals je misschien wel weet in ieder geval blauw en geel nodig. Als kleuren die groen hadden moeten zijn er blauw uitkomen, is dat een indicatie dat er geen gele inkt bijgekomen is. De kans is dan groot dat de gele inktcartridge leeg blijkt te zijn. De meeste printers geven dat aan, maar het kan zijn dat dit om de een of andere reden niet gebeurd is of het je niet opgevallen is. Haal de cartridge uit de printer om zelf te zien of hij leeg is of niet. Als er nog maar een heel klein beetje in zit, kun je hem als leeg beschouwen.

Printkop verstopt
Zit er gewoon inkt in al je cartridges en zijn ze ook correct geïnstalleerd? Dan is het ook mogelijk dat er een printkop verstopt zit. Dit gebeurt vooral als je de printer langere tijd niet gebruikt of niet vaak in kleur print. Probeer je printer een standaard testpagina van de afdrukkwaliteit te laten produceren. Daar worden de resultaten van alle cartridges op weergegeven. Is er een kleur (waarschijnlijk geel dus) helemaal niet te zien? Dan zit de printkop waarschijnlijk verstopt. In dat geval moet je de printer de printkoppen laten reinigen. Het kan zijn dat je dit meerdere malen moet doen voordat het probleem opgelost is. Let op: hierbij wordt inkt verbruikt, en nog relatief veel ook. Levert dit niet het gewenste resultaat op? Maak dan zelf de printkoppen schoon.

Andere problemen met kleuren? Er kan een andere inktcartridge dan geel op zijn of niet functioneren. Is dat niet het geval, check dan goed of je de kleuren wel op de juiste plek gezet hebt. Als je ze omgewisseld hebt, is het niet zo raar dat je vreemde kleuren op je afdrukken krijgt. Het is mogelijk dat je na het terugwisselen een paar keer moet printen om de restanten van de ander kleur inkt uit de printkop te krijgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie