Afbeelding
Pixabay

Wethouder: Ingreep in openbare ruimte is ´zware bevalling´

26 juni 2020 om 13:25 Politiek

EDE Wethouder Lex Hoefsloot noemt de ingreep in de openbare ruimte, een structurele bezuiniging van een half miljoen euro, een ´zware bevalling´. Eerder besloot de raad, bij de behandeling van de programmabegroting 2020-2023, tot deze bezuiniging op het onderhoud in de openbare ruimte. De vraag was alleen op welke manier dat geëffectueerd zou worden. Van de vier scenario´s heeft het college gekozen voor een waarbij ´ontmoeten, spelen en verblijven´ centraal staat en naar wens het Samenwerkingsbedrijf (SWB) zoveel mogelijk wordt ontzien. De raad is het daarmee eens.

Gerard van Wijk

Het is een bezuiniging van exact 508.134 euro en hierin vervlochten is een andere dekking van de riolering van twee ton meegenomen. ,,Geen directe bezuiniging, maar de inwoners gaan niet meer heffing betalen”, zegt de wethouder. ,,De inwoner van Ede en zijn directe woonomgeving staan centraal. Hier worden de voetpaden, fietspaden en speelvoorzieningen gespaard, vooral in woonwijken. In de zomer wordt zoveel mogelijk overhangend groen weggehaald. Tevens worden routeverkeersborden en het meubilair ontzien.”

Het komt er in grote lijnen op neer dat er minder wordt gemaaid en er delen van gazons worden omgetoverd in bloemenweides. Ook wordt er minder geknipt en gesnoeid van hagen en bosplantsoenen. Het onderhoud en schoonhouden van fietspaden in het buitengebied wordt minder frequent uitgevoerd. ,,Uiteraard zorgen we ervoor dat er geen onveilige situaties ontstaan”, zegt de wethouder geruststellend.

ONTZIEN De VVD vindt het een prima voorstel. Er zijn meer woningen gebouwd en er is dus meer rioolbelasting opgehaald. De kosten voor de inwoners hoeven niet omhoog. De SGP noemt het gekozen scenario het minst belastend, maar wilde een en ander bij de behandeling van de begroting aan de orde stellen. PvdA, GemeenteBelangen en Burgerbelangen vinden het een goede zaak dat het Samenwerkingsbedrijf zoveel mogelijk is ontzien. De PvdA attendeert op de veiligheid van fietspaden, waar veel kinderen gebruik van maken.

GroenLinks en ChristenUnie hebben zorgen over het zwerfafval, wanneer afvalbakken worden weggehaald. De wethouder weet dat er, zoals trouwens ook in blikvangers, nogal eens restafval wordt aangetroffen. Burgerbelangen vindt het voorstel weliswaar goed uitgewerkt, maar had liever op duurzaamheid bezuinigd. D66 zou graag zien dat het gebruik van de lawaaiige en milieuverontreinigende benzinebladblazers aan banden wordt gelegd. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie