Afbeelding
Pixabay

Edes college: ‘Iedereen mag patatje eten, maar gezonde keuze is belangrijk’

13 februari 2021 om 20:15 Politiek

EDE Er is enige reuring ontstaan rond de oproep van Ede, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht aan de betrokken staatssecretaris om de Omgevingswet en Warenwet aan te passen. Dit op basis van onder meer een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Het gaat er volgens het college niet om fastfoodzaken te weren, maar Ede en de andere gemeenten missen de instrumenten om daar waar nodig te kunnen handelen. ,,Op het thema voedsel en gezondheid pakt Ede haar rol en verantwoordelijkheid en we denken mee vanuit een breder perspectief over de opgaven van de toekomst.”

door Gerard van Wijk

In antwoord op schriftelijke vragen van GemeenteBelangen en de VVD zegt het college dat begin februari in Den Haag een notaoverleg leefstijlpreventie is geweest en de oproep is bewust in de week voorafgaand aan dat overleg gepland. ,,Hierdoor konden conclusies en aanbevelingen worden meegenomen tijdens dit overleg. Dit heeft resultaat opgeleverd: vanuit de Kamer is een drietal moties ingediend die onze oproep aan de regering ondersteunen.”

Het college zegt dat Ede breed bekend staat om haar jarenlange voedselaanpak. ,,Ede pakt een grote rol en wil van het servet naar het tafellaken. Een onderdeel hiervan is de gezonde voedselomgeving. Het doel is hier niet om fastfood te weren, maar om toe te werken naar een omgeving met voldoende keuzemogelijkheden. Iedereen mag een patatje eten op zijn tijd, maar we willen er daarnaast wel voor zorgen dat onze inwoners ook de mogelijkheid hebben om een gezonde keuze te kunnen maken.” 

LOKALE HORECA Benadrukt wordt dat verschillende leden van het college in de afgelopen tijd een oproep hebben gedaan om eten te bestellen bij de lokale horeca. ,,In Ede staan we naast onze ondernemers, en in samenwerking met de steunpakketten uit het Rijk doen we er alles aan om hen te ondersteunen in deze crisis. Daarnaast zetten we ons in om ondernemers ook in de toekomst perspectief te kunnen blijven bieden.” 

De staatssecretaris onderzoekt op welke manier hij gehoor wil geven aan de oproep van de gemeenten. Het gaat er hierbij om de gemeenten extra slagkracht te kunnen geven om de gezonde keuze makkelijker te maken. In Ede kampt circa 43 procent van de inwoners met overgewicht en volgens prognoses van de GGD stijgt dit percentage naar 55 in 2040. ,,Het is aan de inwoner zelf om te kiezen welk voedsel hij of zij tot zich neemt, maar gezien deze cijfers zien we als gemeente de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze inwoners ook die gezonde keus kunnen maken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie