Afbeelding
Pixabay

Meerderheid van de raad doet voorstel voor inwoneragendering

14 november 2022 om 16:45 Politiek

EDE Onder leiding van D66 dient een meerderheid van de raad (D66, Christen UnieGemeente Belangen, Burger Belangen, GroenLinks, PVDA en DPE) een initiatiefvoorstel inwoneragendering in. Dit initiatiefvoorstel maakt het mogelijk dat iedere Edenaar van twaalf jaar of ouder met 350 handtekeningen een onderwerp op de agenda van de raad kan zetten en hier vervolgens ook mag inspreken. Dat laten de partijen weten in een persbericht.

Elfvering (D66): ,,Met dit initiatiefvoorstel geven we meer ruimte aan alle Edenaren om belangrijke thema’s opd e agenda van de raad te zetten. Nu kunnen inwoners een politieke partij aanspreken of inspreken op d emaandag. Als het aan de indieners ligt komt daar dus bij dat (met voldoende handtekeningen) inwoners een onderwerp op de agenda van de raad kunnen zetten en dan vervolgens in de raadzaal het woord mogen voeren.’’

Het voorstel volgt op een eerdere aangenomen motie die de griffie opriep om een dergelijk voorstel uit te werken. ,,Als dit voorstel inderdaad een meerderheid haalt zal het reglement van orde van de gemeente Ede worden aangepast. Na een gesprek met de griffie kan iedere inwoner ouder dan twaalf jaar vervolgens aan de slag met het verzamelen van de benodigde 350 handtekeningen. Zodra de initiatiefnemer minstens 350 geldige handtekeningen heeft aangeleverd bij de griffie krijgt hij/zij de mogelijkheid om tijdens een oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad vijf minuten het woord te voeren. Vervolgens kunnen raadsleden vragen stellen en gaan zij over het betreffende onderwerp in debat,’’ staat in het persbericht.

Het college krijgt twee tot vier weken de tijd om te reageren op het voorstel van de indieners. Vervolgens zal de raad het initiatiefvoorstel naar verwachting 12 en 26 januari oordeelvormend en besluitvormend bespreken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie