Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Verkiezingen Provinciale Staten: meer partijen strijden om Statenzetel

10 maart 2023 om 11:00 Politiek

EDE Maar liefst 227 partijen doen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart, veel meer dan de 176 fracties die nu al in de versplinterde twaalf Staten zitten. En ook veel meer dan de 179 partijen die vier jaar geleden aan de Statenverkiezingen meededen, maar lang niet allemaal een of meer zetels bemachtigden. Dat blijkt uit een analyse van ANP met gegevens van de Kiesraad.

In Gelderland doen 18 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in 2023. Bij de vorige verkiezingen in 2019 waren dat er nog 15. De Provinciale Staten van Gelderland tellen 55 zetels, op dit moment zijn die verdeeld onder 13 partijen. In Noord-Holland hebben de kiezers woensdag met 23 partijen de meeste keuze. Al die partijen azen op een of meer van de 55 zetels die er daar te verdelen zijn. In Friesland en Flevoland staan de minste partijen op de kandidatenlijst (17).

VERSPLINTERING

Bij de laatste Statenverkiezingen in 2019 deden 179 partijen aan de Statenverkiezingen mee, 40 meer dan er op de dag van de verkiezingen in 2019 in de Staten zaten. Ook in de Tweede en Eerste Kamer en in de gemeenteraden is al jaren sprake van vergaande versplintering. Het gaat daarbij niet alleen om het groeiend aantal fracties dat na verkiezingen een of meer zetels behaald, maar ook om de vele afsplitsingen binnen fracties daarna. Ook dat gebeurt in alle bestuurslagen.

Om bij de provincies te blijven: na de verkiezingen van 2019 kwamen 148 van de 179 deelnemende partijen met een of meer zetels in de Provinciale Staten. Nu, vlak voor de verkiezingen van woensdag, zitten 176 fracties in de Staten; 28 meer. In geen enkele provincie is het aantal fracties in vier jaar tijd gelijk gebleven. Van noord tot zuid en van oost tot west zijn er afsplitsingen geweest. Flevoland spant de kroon. De Staten telden er na de verkiezingen 13 fracties; de teller staat nu op 17.

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


Op bovenstaande kaart vind je per provincie het aantal partijen dat meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023, en het aantal dat meedeed in 2019. Op basis van die getallen is de stijging van het aantal deelnemende partijen berekend. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart. De data is verzameld op basis van gegevens van de Kiesraad. In iedere provincie is bekeken welke partijen meedoen, de optelsom daarvan vormt het totaalcijfer. De VVD doet in alle 12 provincies mee en is dus, voor het totaalcijfer, ook 12 keer meegeteld.

PROVINCIE GELDERLAND Provinciale Staten van Gelderland bestaan uit 49 zetels: 48 statenleden en een voorzitter. VVD is de grootste partijen, deze partij levert 9 statenleden. Kijk hier voor de volledige zetelverdeling en samenstelling van Provinciale Staten. Samen zijn zij de volksvertegenwoordiging van alle Gelderlanders inwoners in het provinciebestuur. De Statenleden worden elke vier jaar rechtstreeks door de Gelderse inwoners gekozen.

Door te stemmen hebben inwoners van Gelderland op 15 maart invloed op hoe alles de komende jaren in Gelderland wordt geregeld. Bijvoorbeeld rond provinciale wegen, fietspaden, duurzame energie en ruimte voor natuur, wonen, recreatie en industrie. U kunt kiezen uit 18 partijen. Wil je weten waar de Gelderse voor staan en/of het Kieskompas invullen, klik dan hier.

De leden van Provinciale Staten willen allemaal hetzelfde doel bereiken: een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland voor onze inwoners. Maar hoe de provincie dat doel moet bereiken, daarover verschillen de Statenleden regelmatig van mening. Uiteindelijk beslist de meerderheid. Provinciale Staten geven opdracht aan Gedeputeerde Staten om plannen te maken voor de inrichting van de provincie. Vervolgens controleren ze de uitvoering van alle plannen. Ook letten de Staten altijd goed op ontwikkelingen in de provincie. Kijk hier voor meer informatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie