Afbeelding
Ted Walker

Tweede Kamerverkiezingen: welke partij werd in 2021 de grootste in de gemeente Ede?

17 november 2023 om 11:00 Politiek

EDE Nederland mag op woensdag 22 november weer naar de stembus voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In aanloop naar de verkiezingen plaatst EdeStad.nl een aantal artikelen. Deze keer over welke partijen in onze gemeente de grootste werden bij de vorige verkiezingen, in 2021.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 werd er in de gemeente Ede een opkomst geregistreerd van 83,2 procent. De VVD kreeg van de kiezers in de gemeente Ede de meeste stemmen: 19,3 procent. Op ruime afstand volgde toen de SGP met 12,4 procent en D66 werd de derde partij met 10,9 procent van de stemmen.

Op onderstaande kaart vind je per gemeente de partij die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 de meeste stemmen kreeg. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart. In het pop-upvenster vind je de drie partijen die de meeste stemmen kregen en het opkomstpercentage.

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


LANDELIJKE CIJFERS

De VVD kreeg de meeste stemmen in 301 gemeenten, gevolgd door D66 (15 gemeenten) en de PVV (13 gemeenten). In Laren stemden relatief de meeste mensen op de VVD, namelijk ruim 39 procent. D66 behaalde de grootste overwinning in Utrecht (26 procent van de stemmen), de PVV in Rucphen (31 procent). De ChristenUnie was de grootste partij in slechts twee gemeenten: Bunschoten en Oldebroek.

Het hoogste percentage stemmen voor één partij werd behaald in Urk: daar stemde bijna 55 procent van de kiezers op de SGP. Daarmee was Urk de enige gemeente waar de meerderheid van de stemmen naar één partij ging. Zo’n 79 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden bracht in 2021 hun stem uit. In het Brabantse Halderberge gingen relatief de minste mensen naar de stembus, namelijk 63,5 procent van de kiesgerechtigden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie