Peter Maat, Leander van den Ham, Iris Tollenaar, Ton van Klaveren en Myrthe Boss (vlnr).
Peter Maat, Leander van den Ham, Iris Tollenaar, Ton van Klaveren en Myrthe Boss (vlnr). Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei start fietshelmenactie: ‘Kan veel leed voorkomen’

1 juni 2021 om 10:50 Verkeer en vervoer

EDE Op de dag waarop er in de Tweede Kamer een debat plaatsvindt over de verkeersveiligheid, lanceert Ziekenhuis Gelderse Vallei een helmenactie voor haar medewerkers. ,,Het dragen van een helm kan veel leed voorkomen”, aldus neuroloog-somnoloog Myrthe Boss. Het Edese ziekenhuis sluit de armen ineen met Shimano Benelux en biedt de Lazer fietshelm voor een gereduceerd tarief aan voor haar medewerkers.

De aanleiding dat Myrthe Boss is gestart met deze actie is verdrietig. Eind 2019 kwam haar moeder ten val toen ze op haar elektrische fiets werd aangereden. Haar hoofd raakte de stoeprand. Twee dagen later overleed haar moeder als gevolg van ernstig hersenletsel. ,,Ik heb de scans gezien en ik weet: een helm had de klap kunnen opvangen. Ik weet zeker dat de kansen voor mijn moeder beter waren geweest als ze een helm had gedragen.”

SLACHTOFFERS Vandaag vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de verkeersveiligheid. Het is Nederland niet gelukt om de doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden en 10.600 ernstig verkeersgewonden in 2020 te halen. Van alle Europese landen behaalde Nederland de minste veiligheidswinst in de periode 2010 – 2020. In 2020 zijn er meer fietsers omgekomen in het verkeer dan in de afgelopen jaren. Het gaat om het hoogste aantal verongelukte fietsers in 25 jaar tijd, blijkt uit cijfers van het CBS. Er kwamen in 2020 in totaal 229 fietsers om, terwijl dat er een jaar eerder nog 203 waren. 

Een derde van het aantal slachtoffers op de fiets reed op een e-bike. ,,Het dragen van een helm kan veel leed voorkomen”, benadrukt Myrthe Boss. ,,Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving schrijven in het rapport Kansrijk Mobiliteitsbeleid 2020 dat een helmplicht voor e-bikers en kinderen jaarlijks 45 dodelijke ongevallen en enkele duizenden ernstige verkeersgewonden kan voorkomen.”

Voor e-bikers, ouderen en kinderen zou het dragen van een helm normaal moeten worden

NORMAAL Het liefst ziet Boss de helm steeds vaker in het straatbeeld, maar vooral bij e-bikers, ouderen en kinderen wil ze de helm stimuleren. ,,Kijk naar de wielrenners en mountainbikers. Vroeger was het voor hen ook niet gebruikelijk om een helm te dragen, maar nu word je raar aangekeken als je daarop geen helm draagt. Ook voor e-bikers, ouderen en kinderen zou het dragen van een helm normaal moeten worden. Je bent kwetsbaar als fietser. Als er hersenbeschadiging optreedt, is dat iets heel anders dan een wondje. In geval van hersenletsel is de kans op herstel veel kleiner.”

HELMENACTIE Samen met collega’s waaronder een traumachirurg, radioloog, neuroloog en Sports Valley, het sportmedisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, heeft Boss de armen ineen geslagen. Samen willen ze de helm onder de aandacht te brengen bij de eigen medewerkers en het belang van veilig bewegen en sporten onder de aandacht brengen.

Als er hersenbeschadiging optreedt, is dat iets heel anders dan een wondje

,,In Maastricht UMC+ heeft neuroloog-intensivist Marcel Aries samen met longarts-intensivist Ruud Segers deze actie ook voor medewerkers opgezet. Met resultaat. Er zijn ruim 1800 helmen verkocht. De medewerkers vinden het steeds normaler om een helm te dragen wanneer zij op de fiets zitten. Dat hopen we ook onder onze eigen medewerkers te bereiken.” 

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft voeding, bewegen en slaap als onderscheidend vermogen en richt zich ook op preventie. Boss: ,,Deze actie sluit daar naadloos bij aan. En bovendien heb je als ziekenhuis ook een voorbeeldfunctie richting de maatschappij.”

De aankomende twee weken kunnen de medewerkers van Ziekenhuis Gelderse Vallei een helm bestellen. ,,We hopen dat het natuurlijk zo succesvol is dat we de actie later nog een keer kunnen herhalen”, besluit Boss.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie