Afbeelding
© Job Oldegbers

Lang weekend geen treinen vanwege werkzaamheden station Ede-Wageningen

23 maart 2023 om 13:10 Verkeer en vervoer

EDE Vanaf vrijdag 31 maart tot en met maandag 3 april rijden er geen treinen van en naar station Ede-Wageningen. Dit is nodig in verband met werkzaamheden aan het nieuwe station Ede-Wageningen. Bovendien is op zaterdag 1 april van 02.00 tot 09.00 uur de Klinkenbergerweg afgesloten ter hoogte van de Albertstunnel.

NS en Connexxion zorgen voor vervangend busvervoer. Deze bussen vertrekken vanaf het Noordplein. Bij de bussen kunnen reizigers ook in/uitchecken, op de perrons is dit niet mogelijk. Meer informatie over het vervangend vervoer is te vinden in de reisplanner. Dinsdagochtend 4 april vanaf 05.00 uur rijden de treinen weer volgens dienstregeling.

WERKZAAMHEDEN

Van vrijdag 31 maart tot en met maandag 3 april wordt er vier dagen lang op en rond het spoor gewerkt waardoor er geen treinen kunnen rijden. In dit weekend worden de overige elf kolommen geplaatst. Deze kolommen dragen straks de perronoverkapping. Hiervoor worden de kolommen vanaf het voorbouwterrein aan de Akulaan én vanaf de dr. Hartogsweg/Zuidplein naast perron 5 bij de groene fietsenstalling gehesen. Voor het inhijsen is er een kraan nodig die op het Noordplein én bij het Akoesticum staat. In februari werden de eerste kolommen al geplaatst.

Naast het plaatsen van de kolommen wordt er ook gewerkt aan de railinzetplaats bij de oude spoorwegovergang Sysselt. Een railinzetplaats is een plek waar voertuigen het spoor op kunnen, bijvoorbeeld hulpdiensten bij calamiteiten. De voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart en in het treinvrije weekend wordt de overgang zelf vervangen.

Ook wordt de oude spoorwegovergang bij de Sysselt vervangen. Spoorstaven worden vervangen en de ballast wordt verwijderd en later teruggeplaatst. Tot slot wordt het ballastbed met de stopmachine ‘opgeschud’ of opgehoogd waarmee het spoor weer stabieler wordt. De stopmachine is vanaf zondagavond 22.00 uur tot vroeg in de maandagochtend aan het werk.

De werkzaamheden starten vrijdagochtend 31 maart om 05.00 uur en duren tot en met de dinsdagochtend 4 april om 05.00 uur. Dinsdagochtend 4 april rijdt de trein weer volgens de dienstregeling.

KLINKENBERGERWEG

De afsluiting van de Klinkenbergerweg is nodig in verband met de veiligheid. Er worden dan namelijk weer zware materialen gehesen boven de tunnel. Tijdens de afsluiting van de Klinkenbergerweg worden de overige 11 van de 20 kolommen op de perronfundering geplaatst. Deze stalen kolommen van 18 meter lengte dragen straks de gehele nieuwe stationsoverkapping. Een deel van de hijswerkzaamheden vinden plaats boven de Albertstunnel. Vanwege de veiligheid wordt de Klinkenbergerweg ter hoogte van de Albertstunnel daarom voor korte tijd afgesloten. Automobilisten worden met borden omgeleid. De reizigerstunnel van het station blijft wel open.

OVERLAST

,,Voor de werkzaamheden wordt gebruikgemaakt van kranen en staat de verlichting aan. Kortom, deze werkzaamheden geven overlast”, meldt Spoorzone Ede. ,,We stellen de verlichting zo goed mogelijk af, zodat alleen de werkvakken worden verlicht. Maar we kunnen niet voorkomen dat omwonenden hinder ondervinden door licht en geluid. Bij de Sysselt is extra geluid te verwachten vanwege de aan- en afvoer van ballast en vanwege de inzet van de stopmachine. Ook rijden er regelmatig busjes af en aan en zijn er enkele grotere transporten. Onze excuses voor deze overlast.”

VALLEILIJN

Vanwege de werkzaamheden bij station Ede-Wageningen rijden er van vrijdag 31 maart tot en met maandag 3 april bussen in plaats van treinen tussen Ede-Wageningen en Barneveld Zuid. De Valleilijn-trein rijdt tussen Barneveld Zuid en Amersfoort wel volgens de dienstregeling. Er zijn enkele uitzonderingen:

Vrijdag 31 maart
De trein vertrek 5.09 uur uit Amersfoort vervalt in zijn geheel. Er rijdt een bus van Amersfoort naar Ede-Wageningen.
De trein vertrek 0.53 uur uit Ede-Wageningen vervalt in zijn geheel. Er rijdt dan een bus van Ede-Wageningen naar Amersfoort.

Zaterdag 1 april
De trein vertrek 5.35 uur uit Amersfoort vervalt in zijn geheel. Er rijdt een bus van Amersfoort naar Ede-Wageningen.
De trein vertrek 1.53 uur uit Ede-Wageningen vervalt in zijn geheel. Er rijdt dan een bus van Ede-Wageningen naar Amersfoort.

Zondag 2 april
De trein vertrek 7.09 uur uit Amersfoort vervalt in zijn geheel. Er rijdt een bus van Amersfoort naar Ede-Wageningen.
De trein vertrek 0.23 uur uit Ede-Wageningen vervalt in zijn geheel. Er rijdt dan een bus van Ede-Wageningen naar Amersfoort.

Maandag 3 april
De trein vertrek 5.09 uur uit Amersfoort vervalt in zijn geheel. Er rijdt een bus van Amersfoort naar Ede-Wageningen.
De trein vertrek 0.23 uur uit Ede-Wageningen vervalt in zijn geheel. Er rijdt dan een bus van Ede-Wageningen naar Amersfoort.

Reizigers dienen rekening te houden met een langere reistijd en krijgen het advies de reis voor vertrek te plannen in de reisplanners. 

In de komende maanden zijn er nog een paar weekenden op en rond het spoor werkzaamheden waardoor er geen treinen kunnen rijden. Een overzicht van alle komende treinvrije periodes is hier te vinden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie