Gerrit en Teuni Bak gaan de bakkerij, een instituut in 'het Bennekomse' na 103 jaar toch echt en definitief sluiten. ,,De bakkerij was ons leven, maar we hebben er nu vrede mee."
Gerrit en Teuni Bak gaan de bakkerij, een instituut in 'het Bennekomse' na 103 jaar toch echt en definitief sluiten. ,,De bakkerij was ons leven, maar we hebben er nu vrede mee." Dick Martens

Na 103 jaar sluit Bakkerij Bak: ‘We gaan het wel missen’

28 maart 2023 om 17:26 Winkels

BENNEKOM ‘Gaan jullie echt sluiten?’ Een vraag die de afgelopen dagen de boventoon voerde in Bakkerij Bak aan de Edeseweg in Bennekom. Evenzovele malen moesten Gerrit en Teuni Bak de vraag bevestigend beantwoorden, want na 103 jaar gaat Bakkerij Bak op 1 april voorgoed sluiten. Het zal voor het echtpaar Bak ‘even’ wennen zijn, maar eensluidend laten ze weten: ‘De bakkerij was ons leven, maar we hebben er nu vrede mee’.

,,Ik zie wel op tegen het moment, dat ik voor het laatst de winkel op slot zal doen”, aldus Gerrit Bak koffie serverend in zijn kantoortje tussen de winkel en de grote bakkerij. ,,Maar ik ben toch ook wel blij, dat het zover is. We waren al twee jaar van plan om ermee te stoppen. Er waren wel kandidaten om de zaak over te nemen, maar ook ontwikkelaars, die hier wat nieuws neer wilden zetten. Maar wij wonen boven de winkel heerlijk, hebben een prachtige tuin en ook nog eens een zwembad, hebben hier zoveel herinneringen, dat wilden we niet zomaar opgeven.” 

De sluiting was eigenlijk pas in de komende zomer gepland, maar omdat een aantal personeelsleden inmiddels al ander werk had gevonden besloot het echtpaar de sluitingsdatum toch wat naar voren te halen. ,,Maar ook omdat we geen opvolger hadden speelde een voorname rol.” 

Dat brengt Bak naar een donkere periode in het gezinsleven. ,,Zelf kreeg ik 15 jaar geleden een zwaar hartinfarct, waarna mijn zoon Johan in de zaak kwam. Hij had alles in zich om de zaak verder te gaan runnen, had het vak in zijn vingers en ging geweldig met het personeel om, maar hij stapte, pas 23 jaar, plotseling uit het leven. Een verschrikkelijk klap voor ons natuurlijk.” 

Toch pakten Gerrit en Teuni het leven, hoe moeilijk ook, weer op. ,,De zaak heeft altijd gedraaid op een drietal sterke vrouwen, dat waren mijn grootmoeder Stijntje, mijn moeder Greti, die omdat ze uit Zwitserland kwam liefkozend ‘Mutti Bak’ werd genoemd en mijn eigen vrouw, die inmiddels al 51 jaar in de winkel staat. Zij waren en zijn het die deze bakkerij groot hebben gemaakt, nu al 103 jaar.” 

Gerrit zelf is gezien zijn fysiek (’mijn handen en knieën zijn versleten’) wel toe aan het afscheid. ,,Maar ik ga het wel missen, evenals onze klanten ons gaan missen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie