Fysiotherapeutisch Centrum Van Bergen
Fysiotherapeutisch Centrum Van Bergen Dick Martens
De specialist

De hand: uniek stukje van je lichaam

Zakelijk

BENNEKOM Je hand, je pols en je elleboog. Bedenk eens hoe vaak je die dagelijks gebruikt. Geen wonder dat de eventuele klachten aan die gewrichten ook talrijk kunnen zijn. Maar zeker ook de gevolgen na bijvoorbeeld een val. In dergelijke gevallen is de handfysiotherapeut onmisbaar. Vraag dat maar aan Dieuwke Botschuijver, die per 1 augustus het team van Fysiotherapeutisch Centrum Van Bergen is komen versterken. Enthousiast volgt er een ‘hand-monoloog’.

door Dick Martens

Dieuwke (39), die na haar opleiding fysiotherapie direct aan het werk ging in Maarn. ,,Ik heb mij gespecialiseerd als bekkenfysiotherapeut en rondde 9 jaar geleden de opleiding Allround Opleiding Hand Therapie (AOHT) af. Ik heb mij hierin verder ontwikkeld en nauwe contacten opgebouwd met andere handtherapeuten en chirurgen. Nu is het de bedoeling, dat ik het netwerk van mijn voorgangster Elsemiek Sevenich in Bennekom verder uitbouw. Zorg wil je dichtbij mensen aanbieden, zodat als er wat ‘aan de hand’ is, men niet persé voor de (na)behandeling naar een ziekenhuis hoeft op allerlei mogelijke- en onmogelijke tijden. Mensen kunnen hier terecht. Ik zie veelal mensen met duimartrose, een ‘trigger-finger’ of die moeite hebben met buigen en strekken. Maar ook breuken in vingers, handwortelbeentjes of pols, die toch anders hersteld zijn. En ook klachten in hand/pols zonder aanwijsbare oorzaak. Mensen komen uit zichzelf, via de huisarts of na een operatie of ernstig trauma via het ziekenhuis naar mij toe. Maar ook bij klachten vanuit de thuis- of werksituatie, waarbij je last ervaart of verandering in kracht of gevoel, kan ik helpen.”

INTIEM Bij de handfysiotherapie wordt heel specifiek gekeken, legt Dieuwke uit. ,,De hand is een uniek stukje van je lichaam. Je moet de hele keten in de gaten houden, want je ziet vaak een compensatiestrategie. Bijvoorbeeld bij polsklachten, je moet leren de pols te stabiliseren en meer moet bewegen vanuit je elleboog en schouder. Voor mij is het zaak om te kijken hoe we met adviezen, oefeningen, eventueel een brace, aanpassingen kunnen doen om het proces en dus het herstel te verbeteren. Afhankelijk van wat de hulpvraag is, streef je naar klachtenvrij zijn of iemand leren omgaan met de klacht . De therapie laat supermooie resultaten zien. Ook vind ik het heel gaaf, dat je eigenlijk intiem met iemand bezig bent, daarom moet het ook goed voelen. Je moet echt vertrouwen in elkaar hebben en de patiënt moet zich ook veel meer letterlijk geven. Die geeft zijn of haar hand aan mij voor een goede behandeling. Het is zo persoonlijk en invaliderend als je die klachten hebt. Bij een enkel of knie is er toch wat meer afstand.”

HAMSTERFITNESS De term hamsterfitness valt. ,,Bijvoorbeeld bij duimklachten. Dat zijn zulke kleine spieren die dan getraind worden. Vandaar die term. Buig- en strekoefeningen van die spiertjes, waarbij ons doel is om dat in het dagelijks leven ook weer pijnvrij toe te kunnen passen. Je wilt graag mensen helpen, zodat ze weer functioneren in het dagelijks leven zonder klachten. Daar word ik echt heel enthousiast van.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Fysiotherapeutisch Centrum van Bergen, Heerdlaan 39-41-43, 6721 GL in Bennekom. Tel. 0318-575165 of www.fysiomanueel.nl.

advertentie
advertentie