Afbeelding
Ziekenhuis Gelderse Vallei

Vijf Brabantse corona-patiënten in ziekenhuis Ede

19 maart 2020 om 19:07 Zorg Coronavirus

EDE Op dit moment liggen er negen patiënten die besmet zijn met Coronavirus in het Edese ziekenhuis. Hiervan zijn vijf patiënten overgekomen uit Brabantse ziekenhuizen, die in Ede worden behandeld op de intensive care. De huisartsen in de Gelderse Vallei en Ziekenhuis Gelderse Vallei zeggen goed voorbereid te zijn op de komst van grote aantallen patiënten die besmet zijn met het coronavirus en hebben veel extra maatregelen genomen. 

Huisartsen en Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn samen als één van de eersten in Nederland begonnen met het apart opvangen van patiënten die mogelijk wel of geen coronabesmetting hebben, melden ze in een persbericht. ,,Mensen met lichte luchtwegklachten kunnen, zoals het landelijk beleid voorschrijft, thuis uitzieken. Patiënten met ernstige luchtwegklachten die zich bij de huisarts melden, gaan niet naar de huisartsenpraktijk maar worden verwezen naar een speciaal hiervoor ingerichte locatie aan de achterkant van het ziekenhuis."

VOORDELEN Op deze locatie werken medewerkers van huisartsenpost en ziekenhuis samen aan het stellen van een diagnose en beoordelen zij of iemand al dan niet opgenomen moet worden. ,,Het voordeel van deze samenwerking is dat 'gewone' patiënten op deze manier niet in aanraking komen met mogelijk besmette patiënten. Zowel niet op de huisartspraktijk als in het ziekenhuis. Verder kan er zo efficiënt omgegaan worden met beschermingsmaterialen, zoals mondkapjes en schorten waaraan een groot tekort is in Nederland."

BEPERKTE BEGELEIDING Vanwege het besmettingsgevaar moet het aantal mensen in en rond het ziekenhuis zoveel mogelijk worden beperkt. Als een patiënt voor de spoedeisende hulp (SEH) of huisartsenpost komt, mag één begeleider mee tot aan de opvanglocatie. Daar wordt bepaald of de begeleider al dan niet verder mee mag.

APARTE AFDELINGEN In het ziekenhuis is een aparte afdeling ingericht waar alle patiënten met een vastgestelde coronabesmetting komen te liggen. Ook is er een aparte afdeling ingericht voor patiënten die worden verdacht van besmetting met het coronavirus in afwachting van de testuitslagen.

SPREEKUURLOCATIES De spreekuurlocaties in Wageningen, Veenendaal en Barneveld zijn gesloten tot nader order. ,,Deze sluiting is nodig om middelen te besparen en personeel te concentreren op de hoofdlocatie in Ede. Patiënten met een afspraak op één van deze locaties worden hierover tijdig geïnformeerd."

ANDERE MAATREGELEN Steeds wordt bekeken of niet-acute ingrepen, afspraken en onderzoeken kunnen doorgaan of moeten worden verschoven. Poliklinische afspraken worden indien mogelijk telefonisch afgehandeld. Wanneer een patiënt toch een afspraak heeft op de polikliniek, mag er één iemand met hem of haar mee.

VEILIGHEID Voorzitter Raad van Bestuur, Mirjam van 't Veld: ,,Alle maatregelen die worden genomen zijn gericht op zowel de veiligheid van onze patiënten en die van de zorgverleners. Wij vragen uw begrip hiervoor. Al onze artsen, verpleegkundigen, medewerkers en de huisartsen zetten zich maximaal in om iedereen de zorg te bieden die op dit moment nodig is. Er is met man en macht gewerkt om ons voor te bereiden op grote aantallen patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Dat vraagt veel onze mensen. Het is dan ook hartverwarmend om dagelijks veel steun te ervaren uit de samenleving."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie