Afbeelding
RIVM

Vaccinatiegraad kinderen in gemeente Ede flink gedaald

29 juni 2023 om 15:16 Zorg Tips van de redactie

EDE In de gemeente Ede is dit jaar 72,3 procent van de 2-jarigen volledig gevaccineerd volgens het rijksvaccinatieprogramma. In 2019 was dit nog 80,9 procent en dus is in onze gemeente sprake van een daling van 8,5 procent. Die daling staat niet op zichzelf. Een groeiende groep Nederlandse kinderen heeft de standaardvaccinaties tegen infectieziekten niet gekregen. 

Voor het eerst in decennia kwam de vaccinatiegraad van de jongste leeftijdsgroep vorig jaar iets onder de 90 procent uit, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut maakt zich zorgen over die trend. Ook staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de afname ,,echt zorgelijk”.

Voor het tweede jaar op rij is nu sprake van een daling. Manager van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) Jeanne-Marie Hament hoopt dat die trend kan worden gekeerd. Anders dreigt volgens haar ,,gezondheidsongelijkheid” tussen mensen die wel en niet zijn gevaccineerd. Een kanttekening daarbij is dat sommige mensen tegenwoordig weigeren prikken te laten registreren. Daardoor kan sprake zijn van enige onderrapportage.

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


Op de kaart zie je het verschil in procentpunt van het percentage 2-jarigen met volledige deelname aan het rijksvaccinatieprogramma in 2023 in vergelijking met 2019. Hoe donker rood de gemeente is gekleurd, hoe hoger de daling van het aantal procentpunten ten opzichte van 2019. De blauwe kleur geeft een stijging aan.

Dit valt op in de cijfers van andere plaatsen in het land:
- In de Brabantse gemeente Boekel is de grootste daling van het aandeel volledig gevaccineerde 2-jarigen gemeten. Hier daalde het aantal met 28 procentpunt van 95 procent naar een vaccinatiegraad van 67 procent. De Gelderse gemeente Doesburg en Overijsselse gemeente Heerde volgen met een daling van respectievelijk 26,5 en 25 procentpunt.
- In 1 op de 10 gemeenten is een stijging te zien van het aandeel 2-jarigen dat volledig is gevaccineerd volgens het RVP. De grootste stijging was in de Drentse gemeente Aa en Hunze en in het Gelderse Westervoort, beide met 6 procentpunt.
- De Limburgse gemeente Mook en Middelaar had in 2023 de hoogste vaccinatiegraad van jonge kinderen. Bijna 98 procent had volledige deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma. De gemeente Tubbergen en Heeze-Leende volgen met beide een vaccinatiegraad van ongeveer 97 procent.
- In de Gelderse gemeente Neder-Betuwe (45 procent) , Flevolandse Urk (56 procent) en gemeente Reimerswaal in Zeeland (62 procent) hebben de laagste vaccinatiegraad.

VERBAND MET CORONAPANDEMIE

Het RIVM denkt dat de afname mogelijk verband houdt met de coronapandemie en het wantrouwen dat sommige mensen toen hebben gekregen, tegen vaccins of de overheid in het algemeen. Van Ooijen wijst ook op de ,,desinformatie” die in de coronajaren rondging.

Binnen het RVP krijgen kinderen vanaf hun babytijd prikken die onder meer beschermen tegen bof, mazelen, rodehond (BMR), difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) en pneumokokkenziekte. Als jarenlang minder wordt gevaccineerd, kunnen ziekten weer de kop opsteken. ,,Zover is het nog niet”, zegt Van Ooijen. ,,Maar we moeten er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat het zover komt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie