Arwen van der Leeuw helpt met veel plezier bij Scouting Tarcisius.
Arwen van der Leeuw helpt met veel plezier bij Scouting Tarcisius. Doriet Willemen
Vrijwilliger in Beeld

‘Het is voor mij heel vanzelfsprekend’

10 februari 2021 om 15:30 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) waar zij zich voor inzetten en waarom.

Naam: Arwen van der Leeuw
Leeftijd: 22
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: student communicatiewetenschappen
Vrijwilligerswerk: begeleider / leiding bij scouting
Organisatie: Scouting Tarcisius, Ede
Quote: ,,Het is fijn dat ik als vrijwilliger iets terug kan doen voor de scoutingvereniging, waar ik zelf als kind zoveel plezier heb beleefd en zoveel aan heb gehad.”

LEUK EN LEERZAAM Het begon allemaal toen Arwen van der Leeuw als 7-jarige een keer meeging met een vriendinnetje dat al op scouting zat. Ze was direct enthousiast en is dat eigenlijk nog steeds: ,,Samen met anderen in het weekend plezier maken en gave dingen beleven. Heerlijk toch?! Ik heb als kind bij de scouting een ontzettend leuke tijd gehad en veel geleerd. Je wordt zelfstandiger, ontwikkelt jezelf en leert samenwerken. Het was voor mij eigenlijk vanzelfsprekend dat ik op mijn 18e bij de scouting zou blijven, maar dan als leiding.”

APPELFLAPPEN ,,Ik gun anderen net zo’n fijne tijd bij de scouting als ik zelf heb gehad. En dus wil ik graag meehelpen als vrijwilliger. Ik begeleid nu de jongensgroep van 11 t/m 15 jaar. Dat is erg leuk om te doen. Het is een enthousiaste club die iedere week een andere activiteit bedenkt. Dat kan een speurtocht zijn, levend risk, appelflappen bakken, een spel of een kampvuur houden. Nu in deze tijd geven we thuisopdrachten, zoals frikandelbroodjes bakken of buiten voorwerpen zoeken. We houden online contact met de kinderen en de ouders.”

VAN ALLES TE DOEN Er hebben zich sinds corona meer kinderen aangemeld bij de scouting en dus zijn er ook meer vrijwilligers nodig voor de begeleiding. Maar mensen kunnen ook op andere manieren als vrijwilliger een steentje bijdragen aan de scouting. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van klusjes aan het gebouw in een van de onderhoudsteams. En er zijn ook groepjes die samen een kamp organiseren of een andere grote activiteit, zoals een boerenkoolmaaltijd voor 100 personen. En er is een groepje dat de social media van de vereniging bijhoudt.

UITDAGEND De interesses van de vrijwilligers bij de scouting zijn heel divers. ,,Of je nu creatief of sportief bent, of juist van denkspellen houdt, het maakt niet uit”, vertelt Arwen. ,,Het is allemaal mogelijk want binnen de scouting is ruimte voor al deze activiteiten. Het gaat er vooral om dat je jezelf wilt uitdagen en nieuwe dingen probeert. Voor mij is het nog steeds leuk en leerzaam!”

De volgende keer vertelt Jan Gast over zijn inzet als sportieve vrijwilliger bij Ede Vitaal.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie