Teamleider Erwin van Hierden (rechts) zorgde voor een stunt met zijn winst.
Teamleider Erwin van Hierden (rechts) zorgde voor een stunt met zijn winst. Laura Timmerman

DES Lunteren buigt voor VBI Huissen

27 november 2022 om 09:32 Overig

LUNTEREN DES Lunteren heeft bij VBI Huissen niet kunnen stunten. Uiteindelijk werd een 6-14 nederlaag geleden.

Eip Janssen

Dit resultaat betekent dat de Lunterse dammers moeten vrezen voor degradatie en/of P/D wedstrijden. DES Lunteren staat in de ereklasse tiende plaats. Cruciaal lijkt het volgende duel (10/12) tegen Damcombinatie Fryslân te worden. Zij staan negende met eveneens twee punten maar een bordpunt meer.

,,Omdat het vorige week tegen WSDV aardig goed ging ondanks het verlies, had teamleider Erwin van Hierden voor dezelfde opstelling gekozen”, stak DES Lunteren speelster Laura Timmerman van wal. Het gevolg wat dat meerdere Lunteranen een bekende Huissense tegenstander ontmoeten. ,,Zo speelde Stijn Overeem voor de vierde keer in een officiële wedstrijd tegen Jos Stokkel. Stijn kwam met licht voordeel uit de opening, maar eigenlijk werd het evenwicht in deze partij nooit verbroken, en de remise was logisch.”

De klasse van Gérard Jansen bleek te groot voor Ronald van de Beek. De DES Lunteren dammer kwam met nadeel uit de opening, vluchtte zelf naar de rand en zag de aanval van Jansen te sterk worden en moest opgeven. ,,Ik speelde weer (vijfde keer, red.) tegen Wouter Ludwig. De onderlinge score was zwaar in het voordeel van de Huissenaar. Dat wilde ik per se veranderen. Door een onnauwkeurige zet van Wouter Ludwig had ik schijfwinst af kunnen dwingen door een onweerlegbare dreiging in de stand te vlechten. Maar dat zag ik te laat”, sipte Timmerman. Na wat mindere zetten moest Laura Timmerman de vlag strijken en stond het 5-1 voor VBI Huissen.

Coen Bommel speelde tegen zijn trainer Johan Krajenbrink. Altijd boeiend vanuit psychologisch oogpunt, leerling tegen meester. ,,Johan Krajenbrink leek daar het meeste moeite mee te hebben. Hij kreeg wel de kans te winnen, maar overzag dit terwijl Coen Bommel het hoofd koel hield en netjes remiseerde”, oordeelde Timmerman.

Job van Goudoever had meer geluk deze zaterdagmiddag. Voor het eerst dit seizoen geen grootmeester tegenover zich. Zou Van Goudoever zijn eerste competitie punten binnen gaan halen? Nadat tegenstander Odin Mol een winnende voortzetting miste in het middenspel, kreeg de Lunteraan een herkansing. ,,Hij liet remise glippen in de tijdnoodfase en moest de vlag strijken.”

Henk Klarenbeek speelde tegen de voor VBI Huissen uitkomende Letse grootmeester Guntis Valneris. In het kader van de aanval is de beste verdediging, besloot Klarenbeek in de aanval te gaan. Deze werd echter vakkundig omsingeld door de grootmeester. De nederlaag was onontkoombaar: 2-10.

Door een last-minute afzegging van basisspeler Peter Hoogteijling werd invaller Arwin Lammers van stal gehaald. Hij speelde zijn laatste bondscompetitie wedstrijd een jaar geleden. ,,Arwin Lammers liet zien het dammen nog lang niet verleerd te zijn. Hij omsingelde de sterke aanval van Jasper Lemmen netjes en bracht allemaal remisewendingen in de stand. Uiteindelijk werd dan ook tot remise besloten in een zelfs symmetrische slotstand.

Ondanks dat de nederlaag inmiddels vaststond bracht teamleider Erwin van Hierden een glimlach op de gezichten van het Lunterse team. ,,Hij won van niemand minder dan TeamNL trainer en meervoudig Nederlands kampioen Alexander Baliakin. Na klassiek spel kreeg Erwin een voordelige opsluiting op het bord, waarna hij geforceerde schijfwinst af kon dwingen. Baliakin probeerde nog terug te vechten, maar moest uiteindelijk opgeven. Mooie winst voor de Lunterse teamcaptain”, oordeelde Timmerman.

Bert van Harten speelde tegen oude bekende Toine Brouwers. ,,De laatste keer dat we tegen elkaar speelden was in 1974 tijdens het NK-junioren”, wist Van Harten nog. Van Harten draait een behoorlijk goed seizoen en dat was tegen VBI Huissen niet anders. Helaas wist hij zijn voordeel niet te verzilveren en moest in remise berusten: 6-12.”

Mark Sanders en Fred de Koning hielden het het langst vol. Het ontbrak Sanders aan kracht op zijn korte vleugel. De Koning maakte daar gretig gebruik van en wist door te breken op de korte vleugel. Hoewel de Lunteraan probeerde te redden wat er te redden viel, was een nederlaag onontkoombaar. ,,Een 6-14 nederlaag bij titelfavoriet VBI Huissen is niet onverwacht. Zoals in de aanhef gezegd moet DES Lunteren er over twee weken tegen de Friezen staan”, sluit Timmerman af.

Individuele resultaten:

VBI Huissen - DES Lunteren 14-6

Gérard Jansen -  Ronald van de Beek 2-0

Johan Krajenbrink - Coen Bommel 1-1

Wouter Ludwig - Laura Timmerman 2-0

Jasper Lemmen - Arwin Lammers 1-1

Odin Mol - Job van Goudoever 2-0

Alexander Baliakin - Erwin van Hierden 0-2

Toine Brouwers - Bert van Harten 1-1

Guntis Valneris  - Henk Klarenbeek 2-0

Fred de Koning  - Mark Sanders 2-0

Jos Stokkel - Stijn Overeem 1-1

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie