Laura Timmerman, rechts behaalde een knappe remise.
Laura Timmerman, rechts behaalde een knappe remise. Erwin van Hierden

DES Lunteren krijgt damles van VBI Huissen

14 november 2021 om 10:14 Overig

LUNTEREN DES Lunteren heeft zaterdag in de ereklasse dammen een kansloze 17-3 nederlaag geleden tegen het sterke dam team van VBI Huissen.

door Eip Janssen

,,We gingen met goede moed, mede als gevolg van resultaten uit het nabije verleden toen nog een mooie 10-10 kon worden geboekt, naar het Gelderse Huissen. VBI Huissen heeft al sinds jaar en dag een team die jaarlijks om de bovenste drie plaatsen meestrijdt in de hoogste damdivisie van Nederland. Met enkele (Russische) wereldtoppers in het team was het daarom niet verrassend dat de Lunterse mannen en vrouw een nederlaag leden. Maar de hoogte (17-3) was niet verwacht”, aldus teamleider Erwin van Hierden. De eerste nederlaag kwam op naam van invaller Coen Bommel. Bommel speelde tegen de voormalig NK-finalist Odin Mol en deze bleek een maatje te groot. Veel rekenwerk was noodzakelijk en de tegenstander deed dat net even beter waardoor er prompt een winnende dam op het bord verscheen: 2-0. Henk Klarenbeek, de speler met de hoogste rating aan DES Lunteren zijde, trof de oud- Europees kampioen Gérard Jansen. Klarenbeek probeerde zijn tegenstander met een foutief plan te overrompelen en dat kwam als een boemerang terug. Wat de Lunterse dammer ook probeerde zijn tegenstander vond de sterkste zetten en ook hier was een nederlaag een feit: 4-0.

ONBEKENDE VARIANT Erwin van Hierden speelde tegen de Rus Alexander Baljakin. Baljakin is trainer van de Nederlandse dambond en gaf na de partij aan dat de partij een theoretische variant betrof. ,,Voor mij was dit niet bekend en na 41 zetten kon ik opgeven in een kansloze stand met gelijk aantal stukken: 6-0. Mark Sanders trof aan bord 2 de Nederlandse bondstrainer Johan Krajenbrink. De bondstrainer ging de gehele partij volop aan de leiding en Sanders moest knokken voor een goed resultaat. De voor VBI Huissen spelende Krajenbrink had alles goed doorgerekend en behaalde een overtuigende overwinning: 8-0. Ronald van de Beek speelde een principiële partij tegen voormalig NK-finalist Jasper Lemmen. De Edenaar overzag in het middenspel een onoverzichtelijke variant die gelijkwaardig spel had opgeleverd. Lemmen was er als de kippen bij om optimaal te profiteren van de zwakke lange vleugel van Van Beek: 10-0.

Invaller Henri van Hierden, op het laatste moment opgetrommeld, speelde een verdienstelijke partij tegen Wouter Ludwig. Vanuit een klassiek middenspel werd van Hierden langzaam maar zeker van het centrum verdrongen, waarna er niets anders restte dan op te geven: 12-0. Peter Hoogteijling speelde tegen de uit Letland afkomstige Guntis Valneris. Hoogteijling probeerde vanaf het begin de theoretische varianten te ontwijken wat enkele zwaktes in zijn stand opleverde. Fraai manoeuvrerend vond Valneris het beste en kansrijkste plan waarop de DES Lunteren speler antwoord schuldig moest blijven: 14-0. 


Henk Klarenbeek, vooraan rechts, ziet zijn collega Arjen Timmer, rechts achter aan, winnen.    Foto: Erwin van Hierden

EINDELIJK Topscorer van DES Arjen Timmer deed wat hij zo goed kan: scoren! In een partij waar aan de oppervlakte weinig aan de hand leek bleken de onderhuidse spanningen zo groot voor tegenstander Fred de Koning dat Timmer de felicitaties in ontvangst mocht nemen: 14-2. Stijn Overeem was gelukkig met de loting, hij had immers al enkele keren eerder gewonnen van Jos Stokkel. Misschien daardoor overschatte Stijn zijn kansen en kwam steeds meer onder druk te staan. Na een kansloze zet van Overeem Stijn was het pleit beslecht: 16-2. Als laatste speelde Laura Timmerman een prima partij tegen de Brabander Toine Brouwers, Ondanks het grote ratingverschil in het voordeel van de Huissenaar wist Timmerman haar tegenstander geen enkele kans te geven en behaalde na een klassiek middenspel een verdienstelijke remise: 17-3.

,,Ondanks deze grote misschien te grote maar wel ingecalculeerde nederlaag staat DES Lunteren nog op een mooie achtste plaats. Over twee weken komen de op de derde plaats staande dammers uit Gouda op bezoek. Ook bij deze club spelen enkele nationale toppers. DES Lunteren zal zich willen revancheren voor deze grote nederlaag. Het belooft op 27 november een spannende dammiddag in clubhuis De Schuifeldam in Lunteren te worden.

Individuele uitslagen: DV VBI Huissen - DES Lunteren 17-3

1. Alexander Baliakin - Erwin van Hierden 2-0

2. Johan Krajenbrink - Mark Sanders 2-0 

3. Wouter Ludwig - Henri van Hierden 2-0 

4. Guntis Valneris - Peter Hoogteijling 2-0 

5. Jos Stokkel  - Stijn Overeem 2-0

6. Odin Mol - Coen Bommel 2-0

7. Toine Brouwers - Laura Timmerman 1-1

8. Jasper Lemmen - Ronald van de Beek 2-0         

9. Gérard Jansen - Henk Klarenbeek 2-0 

10. Fred de Koning - Arjen Timmer 0-2

Stijn Overeem rechts.
Henri van Hierden, rechts
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie