Peter Hoogteijling boog het damhoofd voor wereldkampioen Alexander Shvartsman (rechts)
Peter Hoogteijling boog het damhoofd voor wereldkampioen Alexander Shvartsman (rechts) Eip Janssen

DES Lunteren verliest streekderby van WSDV

31 oktober 2021 om 07:02 Overig

LUNTEREN DES Lunteren is in de streekderby tegen WSDV (Wageningen) tegen een 8-12 nederlaag aangelopen.

door Eip Janssen

Na de vierde ronde van de nationale dam competitie in de Ereklasse bezet DES Lunteren nu de achtste plaats met tweepunten uit drie wedstrijden. En het begon allemaal nog wel zo gezellig en feestelijk. Vooraf feliciteerde DES Lunteren voorzitter Jaap Heij de bezoekende vereniging WDSV met het 90-jarig jubileum, waarna de spelers zich in hun partijen vastbeten. Naast de ex-DES Lunteren spelers Marcel Monteba en Matthias de Kruijf – de Barnevelder in Wageningse dienst, maar met heel wat trainingsuren aan en met de Lunterse tegenstanders – heeft WSDV ook nog twee andere zeer opvallende spelers binnen de gelederen. Dat waren niemand minder dan de Russische wereldkampioen Alexander Shvartsman én Nederlands kampioen Jan Groenendijk.

Het beloofde dus een zware dobber te worden in het Lunterse clubhuis De Schuifeldam, hoewel teamleider Erwin van Hierden vooraf niet ontevreden was over de paringen. ,, Ik hoop dat dat op een aantal borden DES Lunteren, waar de tegenstand (duidelijk) sterker is, de deur dicht kan houden en op andere borden juist winstpunten kan scoren”, was zijn uitleg vooraf. De eerste die de tegenstander (Ester Muijen) mocht feliciteren was Bert van Harten. ,,Hij leek lange tijd de stand goed onder controle te hebben, maar verkeek zich op de combinatieve wendingen die het speltype met de korte vleugel opsluiting met zich meebrengt”, oordeelde teamgenoot Peter Hoogteijling.

De score werd 0-4 voor de bezoekers toen ook Peter Hoogteijling de punten aan zijn gerenommeerde tegenstander moest laten. ,,Tegen wereldkampioen Shvartsman – met wie ik eerder nog wel eens de punten deelde in het Internationale Bijlmertoernooi – kwam ik de opening zonder kleerscheuren door. Maar in het vervolg kreeg ik geen vat op het actieve aanvalsspel van de Rus”, sipte de DES Lunteren speler. Stijn Overeem bracht het eerste Lunterse punt op het scorebord. Na een flankaanval kreeg hij een iets voordelige stand tegen Johan Sterrenburg, maar de remisegrenzen werden niet overschreden: (1-5).

TEAMLEIDER WINT Het was teamleider Erwin van Hierden die DES Lunteren terugbracht in de wedstrijd. Met geduldig spel wist hij de druk goed op te voeren in zijn partij tegen Heike Verheul. ,,De overwinning kwam na een gemiste winnende combinatie alsnog (gelukkig) tot stand, omdat een (onjuiste) schijfwinst voor mij verkeerd werd ingeschat”, oordeelde de gelukkige winnaar Erwin van Hierden. Dit bracht de tussenstand op 3-5 in Lunters nadeel. Mark Sanders en Marcel Monteba deden elkaar niet al te veel pijn en in een 5-om-5 positie werd tot remise besloten. Eenzelfde resultaat waar Ronald van de Beek optisch gezien harder voor moest werken. Maar in zijn partij tegen Nederlands kampioen Jan Groenendijk speelde Van Beek zeer secuur, wist zich goed aan de druk te ontworstelen en behaalde fraai een puntendeling: 5-7.

,,Toen Laura Timmerman had geremiseerd met Machiel Weistra – ook hier werd er doorgespeeld tot beiden nog 5 schijven hadden, maar er geen winnaar meer zou komen – begon de tijd voor DES te dringen om nog ergens een gelijkmaker te scoren”, keek Hoogteijling vooruit. Harmjan Lammers leek vanaf het middenspel goed vat te hebben op de stand van Koos van Amerongen, maar moest in de slotfase secuur verdedigen om niet onder de voet gelopen te worden. Weer een remise, weer in een 5-om-5 standje, dus 7-9. Henk Klarenbeek zat op papier tegen de minst sterke Wageninger en ging in zijn partij erg ver om spannend spel te krijgen tegen Robert-Jan van Steenbergen. Laatstgenoemde speelde echter sterk tegen en de vooraf gehoopte kansen bleven uit, remise.


Barnevelder De Kruijf (rechts), bekend bij DES Lunteren won voor WSDV de laatste partij. - Eip Janssen

LANGE ZIT Hoezeer Matthias de Kruijf zich thuis voelt in het clubgebouw van DES Lunteren blijkt wel uit het feit dat hij als langste wilde blijven zitten. Hoewel de partijopzet van Paul Wijninga – lastminute de vervanger van Arjen Timmer die nog in Italië vertoefde – en Barnevelder Matthias de Kruijf redelijk rustig oogde, speelde de Lunteraan in het middenspel onjuist een te scherpe zet, waarna hij een schijf verloor. ,,Hij kwam in het eindspel nog wel op dam, maar de uiteindelijke overmacht bleek te groot”, analyseerde Hoogteijling scherp. De 8-12 nederlaag was een feit.

Ook in de volgende ronde weer een Gelderse tegenstander: na Arnhem, Culemborg en Wageningen gaat DES Lunteren op 13 november op bezoek bij het sterke team van VBI Huissen.

Individuele uitslagen DES Lunteren – WSDV 8-12:

Erwin van Hierden – Heike Verheul 2-0

Mark Sanders – Marcel Monteba 1-1

Harmjan Lammers – Koos van Amerongen 1-1

Henk Klarenbeek – Robert-Jan van Steenbergen 1-1

Laura Timmerman – Machiel Weistra 1-1

Ronald van de Bek – Jan Groenendijk 1-1

Peter Hoogteijling – Alexander Shvartsman 0-2

Stijn Overeem – Johan Sterrenburg 1-1

Bert van Harten – Ester van Muijen 0-2

Paul Wijninga – Matthias de Kruijf 0-2

Alle sportverhalen helemaal lezen? Word lid van Ede Stad.nl Premium via edestad.nl/premium.

Afbeelding
Afbeelding
Jaap Heij, preses DES Lunteren opent de streekderby tegen WSDV (Wageningen)
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie