Mark Sanders op archief speelde een dijk van een partij.
Mark Sanders op archief speelde een dijk van een partij. Eip Janssen

Nipte nederlaag dammers DES Lunteren

17 oktober 2021 om 09:26 Overig

LUNTEREN DES Lunteren heeft bij het op papier aanzienlijk sterkere Denk en Zet Culemborg (DEZ) een kleine 9-11 nederlaag geleden.

door Eip Janssen

,,De start was voorspoedig”, reageerde DES Lunteren speler Bert van Harten. Arjen Timmer opende de score door soepel van DEZ-invaller Ebbo de Jong te winnen. Het voordeel uit de opening werd door Timmer vakkundig uitgebouwd en hij bezorgde DES Lunteren een verrassende voorsprong (0-2).

,,De thuisdammers kwamen snel langszij. Laura Timmerman, aan het eerste bord, kon het tegen Pim Meurs, de sterkste speler van DEZ niet bolwerken. De Lunterse damster probeerde een aanval op te zetten maar deze werd gepareerd waarna Timmerman met een nadelige stand bleef zitten. Ze kon opgeven toen schijfverlies onvermijdelijk werd (2-2)”, oordeelde Van Harten.

De eerder voor BDV Bennekom spelende Bert van Harten speelde zelf een vlakke opening tegen Paul Oudshoorn. ,,Ik moest in het middenspel opletten om niet in een omsingeling terecht te komen. Toen dat gevaar was afgewend, bleef er een stand over die ogenschijnlijk licht voordeel voor mij bevatte. Maar Oudshoorn wist de goede afwikkeling te nemen en de vrede werd getekend (3-3).”

Op bord 9 kwam Peter Hoogteijling erg goed te staan tegen Simon Harmsma die met een opgesloten vleugel kwam te zitten. ,,Bij het analyseren bleek Peter Hoogteyling de winst gemist te hebben”, sipte Van Harten.

VERLIES Henk Klarenbeek speelde een partij met veel verwikkelingen tegen Pieter Steijlen. Nadat de sterke Lunterse dammer de controle over beide vleugels verloor, kwam hij steeds moeilijker te staan. Toen Henk Klarenbeek vervolgens in een kettingstelling kwam te staan, was er geen redden meer aan (6-4).
Mark Sanders speelde tegen meervoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen. Hoewel Sanders wel wat onder druk kwam te staan, wist hij beslissend nadeel te voorkomen en kon met een elegant offer de remise veiligstellen (7-5).

Invaller Johan Top moest aantreden tegen wereldtopper Jean Marc Ndjofang. De jeugdige Top hield lang stand maar werd toch langzaam maar zeker in het defensief gedrukt, met een nederlaag als resultaat (9-5).

Paul Wijninga speelde tegen Dik de Voogd en beiden probeerden een aanval in te zetten op elkaars zwakkere vleugel. ,,Nadat onze speler doordrong in de stelling van zijn tegenstander, moest De Voogd wel een afwikkeling nemen die Paul Sanders groot voordeel gaf. Geroutineerd werd het voordelige eindspel omgezet in winst. DES Lunteren leek weer terug in de wedstrijd met een kleine 9-7 achterstand”, oordeelde Bert van Harten.

Een gecompliceerde partij werd gespeeld door Erwin van Hierden die in Boudewijn Derkx een sterke tegenstander had. Het leek er op Van Hierden een moeilijke stand had en hij kwam in een nadelig eindspel terecht. Gelukkig kon zijn tegenstander de winstweg niet vinden en wist de Lunterse dammer een remise uit het vuur te slepen (10-8).

Als laatste was de tweede invaller Coen Bommel bezig tegen de geroutineerde John van de Borst. Van Bommel, ook afkomstig van BDV Bennekom, kreeg een gevaarlijke flankaanval te doorstaan. Hij moest alle zeilen bijzetten om geen beslissend nadeel te krijgen. Coen van Bommel kwam in een berucht 5 om 2 eindspel terecht maar wist toch knap de remise te bereiken (11-9). 

,,Alles bij elkaar geen onverwachte nederlaag voor DES Lunteren maar de nederlaag viel verrassend klein uit. Over twee weken staat in Lunteren de streekderby tegen WSDV uit Wageningen op het programma, dat belooft weer een spannende strijd te worden. Voor handhaving in de Ereklasse dammen is winst belangrijk”, sluit Bert van Harten af.

Individuele uitslagen:

Denk en Zet Culemborg - DES Lunteren 11-9

1. Pim Meurs - Laura Timmerman 2-0

2. Paul Oudshoorn - Bert van Harten 1-1

3. Boudewijn Derkx -  Erwin van Hierden 1-1

4. Jean Marc Ndjofang - Johan Top 2-0

5. Dik de Voogd - Paul Wijninga 0-2

6. Ebbo de Jong - Arjen Timmer 0-2

7. John van den Borst - Coen Bommel 1-1

8. Kees Thijssen - Mark Sanders 1-1

9. Simon Harmsma - Peter Hoogteijling 1-1

10. Pieter Steijlen - Henk Klarenbeek 2-0

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie