Laura Timmerman zorgde met haar winstpartij voor de eerste Lunterse damwinst.
Laura Timmerman zorgde met haar winstpartij voor de eerste Lunterse damwinst. Eip Janssen

Laura Timmerman matchwinner bij openingswedstrijd DES Lunteren

19 september 2021 om 11:33 Overig

LUNTEREN DES Lunteren is nationale damcompetitie in de ereklasse uitstekend begonnen. Tegen CTD uit Arnhem werd een 11-9 zege behaald. Het beslissende punt werd gescoord door Laura Timmerman (foto).

door Eip Janssen

Bijna een jaar hebben de dammers van DES Lunteren de damborden en de damschijven onberoerd moeten laten vanwege Covid-19. In die tijd heeft de Lunterse damclub niet stilgezeten. Niet alleen het clublokaal werd opgeknapt. Ook werd meegegaan in de tijd van het internet. Het oude krijtschoolbord waarop de uitslagen werden bijgehouden is ingeruild voor een prachtig scorebord. Ook het handmatig bijhouden van de zetten werd nu op de IPad gedaan en automatisch geregistreerd.

Dit alles inspireerden het Lunterse tiental, dat zich graag wil handhaven in de ereklasse tot een mooie krachtsinspanning. ,,DES Lunteren heeft met CTD (Arnhem) een eerste tegenstander waar in deze sterke damcompetitie de punten bijna dubbel tellen. Een zege zou ons, zeker omdat DES Lunteren in de volgende vrij is, wat ‘rust ‘geven. Hoe eerder je weg bent uit de onderste regionen des te beter”, liet teamleider Erwin van Hierden weten.

SPANNEND Op de tien borden ontspon zich een spannende maar sportieve strijd. De paring was voor DES Lunteren niet ongunstig. ,,Op een aantal borden komt de paring uit zoals wij dat hadden gewenst. Je bereid je toch voor op een tegenstander. En als het dan echt je tegenstander wordt is al het huiswerk niet voor niets geweest”, vulde Stijn Overeem aan.

Op bord tien trad Paul Wijninga aan tegen Maarten Linssen. Beide spelers begonnen rustig aan hun openingswedstrijd van dit nieuwe seizoen. In een rustige partij kwam er weinig spanning op het bord. Na 52 zetten werd de vrede getekend en werd er remise overeengekomen.

Laura Timmerman speelde tegen één van de twee NK-finalisten van CTD Arnhem. Henk Grotenhuis ten Harkel is de afgelopen seizoenen in bloedvorm en lijkt begonnen te zijn aan zijn tweede jeugd. Op papier dus een zware dobber voor de DES Lunteren speelster. Timmerman kwam goed uit de opening en kreeg een voordelige stand. Dit werd door haar vakkundig naar de winst gespeeld en zo stond er een 3-1 voorsprong voor DES Lunteren op het bord. ,,Deze overwinning zal Laura Timmerman veel vertrouwen geven voor het NK-vrouwen wat eind dit jaar gespeeld zal worden in Zeeland”, oordeelde Overeem..

Henk Klarenbeek kon tegen Niek Smeitink geen vuist maken. Pas in het late middenspel kwam er spanning op het bord. Klarenbeek leek het voordelige van het spel te hebben, maar zijn tegenstander vond de weg naar de remise.

Ook bij Mark Sanders tegen Frerik Andriessen werd de partij remise. In een opvallende partij met veel combinatieve wendingen wist Sanders de stand naar remise te spelen. Een keurig resultaat tegen de kopman van Arnhem. Deze remise bracht de tussenstand op 5-3 in het voordeel van DES Lunteren.

REMISE TROEF Erwin van Hierden speelde op het achtste bord tegen Peter Kort. De teamleider leek een aanknopingspunt te hebben en speelde vakkundig om dit punt heen. Echter bleek het te weinig voor de winst en ook hier werd de partij remise. ..Gezien de voorsprong die Laura (Timmerman, red) DES Lunteren al had bezorgd geen ramp”, lachte de teamcaptain.

Peter Hoogteijling en Erik van de Weerdhof hadden een spannende opening op het bord wat uitmondde in flankspel. Deze spelvorm, met altijd veel combinatieve wendingen, zorgt voor spectaculair spel. In de partij werd dan ook na een remisecombinatie afgewikkeld naar een puntendeling. Dit zorgde voor een 7-5 tussenstand en steeds meer fans van DES Lunteren begonnen in een stunt te geloven.

Als zevende was Arjen Timmer klaar. Ook hier kwam er flankspel op het bord. De Lunteraan was duidelijk scherper dan zijn tegenstander, Hin Wong, en dwong de CTD-speler vanwege allerlei tactische wendingen naar de rand. Dit leverde Arjen Timmer een actieve stand op waarbij zijn schijven veel verder naar voren stonden. Echter vond de tegenstander nog net de weg naar de remise.

Aan bord één speelde Stijn Overeem tegen de andere NK-finalist: Bart Terwel. Terwel maakte tijdens het NK-indruk door toppers als Andrew Tjon A Ong en Casper Remeijer op fraaie wijze te verslaan, wereldtopper Martijn van IJzendoorn kon nog maar net de remise vinden. Overeem kwam tegen Terwel geen moment in de problemen. Zijn tegenstander ruilde veel schijven van het bord, waarna er in een dunne stand remise werd overeengekomen. Dit zorgde voor een 9-7 tussenstand.

Op bord twee speelde Bert van Harten tegen Thijs Gerritsen. Van Harten maakt dit seizoen zijn debuut in de hoofdmacht. De Bennekomse topper van weleer heeft in het verleden verschillende keren indruk gemaakt achter het dambord. Zo versloeg hij wereldtoppers als Hans Jansen, Piet Roozenburg en Jannes van der Wal. Bert van Harten heeft in 2019 het plezier in het dammen weer teruggevonden. Na een pauze van dertig jaar haalde hij twee jaar geleden zijn dambord weer tevoorschijn. ,,DES Lunteren helpen het ereklasse schap te behouden is mijn doel.” Ondertussen had de tweede bord speler een lastige stand op het bord tegen Thijs Gerritsen. Alleen door middel van een list kon Bert van Harten nog een punt uit het vuur slepen, en hij vond die de list. Zijn tegenstander liep er met open ogen in, waarna de remise werd geforceerd en het tiende punt voor DES Lunteren werd genoteerd: 10-8.

Als laatste was Harmjan Lammers nog bezig tegen Joost Hooijberg. In het late middenspel won Lammers een schijf. Er leek weinig compensatie voor zijn tegenstander, maar deze wist toch nog een remisegaatje te vinden. De schrale troost voor de Lunteraan was dat hij ondanks zijn teleurstellende remise, het elfde punt voor DES Lunteren binnenhaalde, waarmee de winst binnen was: 11-9.

Teamcaptain Erwin van Hierden was tevreden na de overwinning,, Deze overwinning is meer dan terecht. Wij zijn geen moment in de problemen gekomen. Laura is met recht de matchwinnaar van de wedstrijd.’’

De eerstvolgende ronde is DES Lunteren vrij. Bij ronde drie wordt er aangetreden tegen de dammers van Denk en Zet Culemborg. Deze wedstrijd wordt gespeeld op 16 oktober 2021.

Individuele uitslagen:

DES Lunteren - CTD Arnhem 11 - 9

Stijn Overeem - Bart Terwel 1-1

Bert van Harten - Thijs Gerritsen 1-1

Peter Hoogteijling - Erik van de Weerdhof 1-1

Arjen Timmer -  Hin Wong 1-1

Mark Sanders -  Frerik Andriessen 1-1

Henk Klarenbeek - Niek Smeitink 1-1

Laura Timmerman - Henk Grotenhuis ten Harkel 2-0

Erwin van Hierden - Peter Kort 1-1

Harmjan Lammers - Joost Hooijberg 1-1

Paul Wijninga -  Maarten Linssen 1-1

Alle sportverhalen helemaal lezen? Word lid van Ede Stad.nl Premium via edestad.nl/premium.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie