Afbeelding
Afbeelding: Unsplash

Wat is die bitcoin toch?

9 september 2020 om 07:40 Partnercontent

De afgelopen maanden is de bekendste cryptomunt Bitcoin bezig met een comeback. In 2017 steeg de munt tot een recordhoogte van 20.000 euro. In de opvolgende jaren daalde de munt tot 3.500 euro. Nu is de munt sinds het begin van 2020 flink aan het stijgen, zo begon de koers op ongeveer 6.000 euro en staat de bitcoin koers alweer enkele weken rond de psychologische grens van 10.000 euro. Maar stel je wilt bitcoin kopen, hoe werkt het en wat doe je er vervolgens mee?

Wat is een bitcoin?

Bitcoin is in 2009 in het leven geroepen door een persoon die het pseudoniem Satoshi Nakamoto draagt, zijn echte identiteit is vooralsnog geheim gebleven. Simpel vertaald is bitcoin een virtuele valuta - waar je net als met de euro’s op je digitale bankrekening - producten of diensten mee zou kunnen betalen. Hoewel er verschillende grote webshops waren die experimenteerde met de acceptatie van de digitale bitcoin - zoals Booking.com, Thuisbezorgd en Microsoft - gebruiken de meeste mensen de digitale munt simpelweg als investering of om te speculeren op de waarde. Stijgt de munt tot een hoger bedrag dan waarvoor je het gekocht hebt? Dan verkoop je hem en maak je winst op je aankoop.

Nu hoor ik je denken; maar waarom zou ik met bitcoin betalen als ik ook gewoon euro’s op mijn bankrekening heb? Dat is de grootste pijler van bitcoin. De betalingen zijn, in tegenstelling tot bankbetalingen, volledig decentraal. Dit houdt in dat het netwerk door niemand wordt beheert en jij in volledige controle bent over je geld.

Naast bitcoin zijn er nog tal van andere digitale munten, die net iets minder bekend zijn maar alle op zichzelf een eigen bestaansrecht hebben. Enkele voorbeelden zijn Ripple, Litecoin of Ethereum.

De voordelen van bitcoin

De grootste voordelen van het gebruik van bitcoin zijn de snelheid van de transacties, goedkope transactiekosten en het decentrale karakter.

Je verstuurd een betaling in bitcoin (BTC) van jouw persoonlijke bitcoin wallet - wat vergelijkbaar is met een online bankrekening - welke enkel bestaat uit cijfers en letters en op geen manier verbonden is aan jouw persoonlijke gegevens. De betaling is in enkele minuten ontvangen op de aangegeven wallet, of deze nou van je buurman is of een vriend aan de andere kant van de wereld. Bij het huidige bancaire systeem duurt dit gemiddeld 5 werkdagen en zijn de transactiekosten in sommige gevallen al meer dan 100 euro, waar dit bij bitcoin momenteel slechts 2 euro is. Daarnaast is de volatiliteit voor velen ook een groot voordeel. Door de bitcoin lager te kopen dan je hem verkoopt, verdien je namelijk ook geld.

Hoe koop je bitcoin?

Wanneer je plannen hebt om bitcoins te kopen, zijn er verschillende mogelijkheden. Het grote verschil zit hem in de type aanbieder. Je hebt ‘exchanges’, waar jouw bitcoin worden beheert of een broker waar je een eigen wallet gebruikt en zelf volledig in beheer bent. Er zijn inmiddels in Nederland verschillende partijen, bijvoorbeeld SATOS, waar je bitcoin kan afrekenen met iDEAL en de bitcoin dus vrijwel direct ontvangt in jouw eigen wallet.

Heb je bitcoin gekocht? Houd dan via jouw persoonlijke wallet de prijs goed in de gaten en houd een prijs in gedachten waar je jouw bitcoin voor wilt verkopen.

Loop geen onnodige risico’s en investeer alleen in bitcoins met geld dat je kunt missen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie