Afbeelding
Screenshot NOS

Sterke tweede dag levert Kimberley Bos elfde plek bij WK op

12 februari 2021 om 11:19 Overig

EDE Kimberley Bos is elfde geworden op het wereldkampioenschap skeleton in het Duitse Altenberg. De Edese kende een uitstekende tweede dag met een zesde en een vijfde tijd, waardoor ze drie plekken steeg in het klassement. Het is haar op één na beste prestatie ooit op een WK skeleton.

door Sander van Snippenberg

Het WK bestond uit twee dagen, ook donderdag waren er al twee runs. Dat leverde Bos een teleurstellende veertiende plaats op in het klassement. In haar eerste heat zette ze een tijd van 59.10 seconden neer, in de tweede afdaling was ze met 59.62 seconden iets minder snel. ,,In beide runs maakte ik wel een grote fout die helaas veel tijd heeft gekost”, aldus Bos gisteren.

TEVREDEN Hoe anders was dat vandaag. De omstandigheden in Altenberg waren een stuk gunstiger dan donderdag. Waar er donderdag nog sprake was van sneeuw en druilerig weer, was het vrijdag aanvankelijk stralend helder weer. Dat zag je terug in de tijden, de meeste deelnemers waren sneller dan de eerste dag. Dat gold voor Bos ook, die met 58.55 in de derde heat ruim een halve seconde sneller was dan haar snelste run van gisteren. Het was de zesde tijd in de derde run. Na afloop maakte Bos dan ook een tevreden indruk. 

DRIE PLEKKEN WINST De verschillen met de nummers dertien (de Engelse Ashleigh Fay Pittaway) en twaalf (de Russische Yulia Kanakina) waren echter klein en dat gaf Bos de kans om met een goede vierde run wat plekjes te winnen. De Edese zette in de vierde heat een tijd van 58.61 seconden neer, de vijfde tijd van de vierde run. Iets langzamer dan de derde run, maar desalniettemin een sterke tijd. Pittaway en Kanakina beten zich erop stuk, en omdat ook de Italiaanse Valentina Margaglio langzamer was, steeg Bos drie plekken in het klassement.

PODIUM In het vervolg van de vierde en laatste heat begon het toch weer wat te sneeuwen. Nadelig voor de deelnemers die nog moesten sleeën, maar voor Bos zat een verdere stijging in het klassement er niet meer in. De strijd om het goud werd gewonnen door de Duitse Tina Hermann, voor haar landgenote Jacqueline Loelling (zilver) en de Russische Elena Nikitina (brons).

ACHTSTE Bos deed al vier keer eerder mee aan het WK skeleton. Bij haar eerste deelname in 2016 werd ze direct achtste van de wereld. In 2017 werd de Edese veertiende, gevolgd door een dertiende (2019) en vijftiende (2020) plaats. Dit seizoen betekende de echte doorbraak van Bos in het internationale skeletonveld. In de wereldbeker haalde ze drie zilveren en twee bronzen medailles. In het eindklassement werd ze derde.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie