Afbeelding
Rick den Hartog

Shorttracker Sjinkie Knegt weerstaat karter Rick den Hartog

7 mei 2021 om 16:00 Overig

EDE De Edese karter Rick den Hartog probeert in coronatijd waarin de kartsport niet of nauwelijks aan bod komt nieuwe initiatieven te ontplooien.

Eip Janssen

,,Ik verloor uiteindelijk in de finale van topsporter Sjinkie Knegt. Geen schande toch? Het verschil was dat hij beter met de kart kon omgaan en ik minder goed kan schaatsen”, legt Rick den Hartog uit. 

Een ‘battle’ tegen de in shortrackers land misschien wel meest bekende sporter Sjinkie Knegt is er daar een van. Hoe kwam je op dat idee?

,,Op mijn nieuwe YouTube kanaal moeten we allerlei race-opdrachten voltooien, met name op kartbanen. Zo hebben we al geblinddoekt gekart, zijn we wezen overnachten op een kartbaan en hebben we met karts gevoetbald. Deze keer gingen we echter naar de enige permanente ijskartbaan van Europa: IceKart Rucphen (tevens een locatie van onze kartschool, de Race Academy). Hier kun je op écht ijs karten, waardoor bij mij het idee van een battle tussen een schaatser/shorttracker en een karter al snel ontstond”, opent Rick den Hartog.

Gezien het bochtige parcours koos hij er al snel voor om te proberen een shorttracker in actie te zien. 

,,De naam Sjinkie Knegt komt dan natuurlijk al snel naar boven en gezien zijn affiniteit met autocross, vonden we dit een hele leuke match. Dat hij positief reageerde op dit initiatief was super. IceKart Rucphen heeft haar uiterste best gedaan om de baan zo glad mogelijk te maken, waardoor het mogelijk was om erop te shorttracken. Normaliter gaan er natuurlijk karts (met spikebanden) over de baan, waardoor het ijs ruwer en oneffen wordt. Glad genoeg om te driften met karts, maar voor Knegt wordt het dan een stuk lastiger. Nu was de baan in ieder geval spekglad, waardoor we (Rick den Hartog en Sjinkie Knegt, red.) er goed op konden sporten.”

In de video namen Sjinkie en Rick het in verschillende onderdelen tegen elkaar op. ,,De eerste ronde bestond uit een battle wie het snelst zou zijn op de schaatsen, maar de winnaar daarvan was natuurlijk van tevoren al bekend. Sjinkie was een halve minuut sneller dan ik en reed zelfs met het grootste gemak het baanrecord aan flarden (15 seconden sneller dan het baanrecord met de karts, red.). In onderdeel twee moesten we allebei een rondetijd neerzetten in de kart, waarin ik met een aantal seconden verschil won. Zo zie je dat je altijd in je eigen specialiteit een voordeeltje hebt”, lacht Rick den Hartog. 

Na de eerste twee ronden was het tijd voor de grote finale. ,,Die bestond uit vier ronden ijskarten en een ronde shorttracken. De rondetijden van de eerste twee onderdelen werden bij elkaar opgeteld en daar kwam een startopstelling uit”, legt de organisator uit. 

Sjinkie Knegt startte vanaf P1 en Rick den Hartog daarachter. Toen was grote vraag, wie komt er als eerst over de finish? ,,Dat werd een geweldig spektakel. Uiteindelijk won zoals eerder gezegd Sjinkie Knegt. Wie het verloop van de battle wil zien kan dit volgen: https://www.youtube.com/watch?v=J2bzxm4HY9U 

,,Uiteindelijk kijken wij als sporters en Icekart Rucphen die de baan subliem verzorgde terug op een mooi spektakel. Er komt vast een revanche. Dat is afgesproken. Maar eerst werken aan mijn schaatsen. Anders ben je gewoon kansloos tegen deze ongelooflijk goede shorttracker”, sluit de Edenaar af. 

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie