Dominic van Dijk (links) verslaat Marnix Lukasse en is clubkampioen.
Dominic van Dijk (links) verslaat Marnix Lukasse en is clubkampioen. Eip Janssen

Dominic van Dijk clubkampioen schaakvereniging De Cirkel

Overig

EDE Bijna honderd schakers waren gisteravond (dinsdag) bij schaakvereniging De Cirkel aanwezig. Naast de dertigste speelronde in de interne competitie, mocht De Cirkel ook de slotronde externe competitie houden. 

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken, de lichten gedoofd, was er tijd voor vreugde bij De Cirkelaars. Voortijdig clubkampioen werd Dominic van Dijk, die achtervolger Tom Pronk op een onoverbrugbare achterstand zette. Daarnaast behaalde Cirkel 2 de tweede plaats in de derde klasse achter kampioen Mook. Een resultaat wat goed is voor promotie naar de tweede klasse.

INTERNE COMPETITIE Kampioen Dominic van Dijk stelde zijn titel veilig door een overwinning op Marnix Lukasse. Gezien zijn ongeslagen status een meer dan verdiend kampioenschap voor Dominic van Dijk. Hij werd in de seizoenen 2015/2016 en 2016/2017 ook al clubkampioen. Tom Pronk, recordhouder clubkampioenschap (5) moet dit seizoen genoegen nemen met een mooie tweede plaats. Wie uiteindelijk derde gaat worden zal beslist worden in de laatste speelronde op 24 mei. Die strijd gaat tussen Tim Evendijk en Marnix Lukasse. 


Tim Evendijk (links) en Tom Pronk sloten vrede en remiseerden. - Eip Janssen

SPANNEND Marnix Lukasse trok in zijn partij tegen Dominic van Dijk vol ten aanval. Hij wist dat alleen winst Dominic van Dijk van het kampioenschap kon afhouden. Zijn aanvalsdrift leek succes te hebben, maar Van Dijk bleef zoals gewoonlijk de kalmte zelf en strafte de dappere poging van Lukasse genadeloos af. Tom Pronk had soms meer aandacht voor de partij van zijn concurrenten, dan voor zijn eigen partij. Hij heeft mogelijk zelfs nog enige tijd aan het kampioenschap gedacht op het moment dat Marnix Lukasse kansrijk leek. Op het moment dat Dominic van Dijk de controle over de partij terugkreeg, concentreerde Tom Pronk zich op zijn eigen partij tegen Tim Evendijk. Een puntendeling was genoeg om zijn tweede plaats veilig te stellen. Een uitslag die ook Evendijk tevredenstelde. Met de een remise blijft hij kanshebber in de laatste speelronde de kroon op een goed seizoen te zetten met een derde plaats. 

Harold Boom speelde een mooie partij tegen supertalent Nestor Shirokov. Na een spannende pot mocht hij de verdiende winst noteren. Het eerste waaraan Boom ieder woensdagmorgen denkt als hij wakker wordt is: wat heb ik dinsdagavond gedaan? Wat zal Harold Boom deze week op woensdag fijn wakker zijn geworden.

Henri van Kruistum is aan een daverend seizoen bezig. Met nog één ronde te spelen heeft hij een plaats in de top tien veroverd. Slachtoffer van zijn dadendrang werd Ruben de Vries, die na een mooie partij het onderspit moest delven

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Dick Wenning - Sebo Nienhuis 1-0, Fedde Kingma - Jonathan Karels 0-1, Gijsbert Nagel - Sander Rosman 0-1, Robin Enneman - Albert Bootsman 0-1 en Michel Aldridge - Arno Braam 0-1. In remise eindigden: Anton Spronk - Jan Hartsuiker, Jim Pronk - Henry van den Brink, Ben Zee - Alfred Gaasbeek en Jelle Bottema - Hilmar van den Brink.

Top Tien: 

1. Dominic van Dijk 1543,33

2. Tom Pronk 1402,83

3. Tim Evendijk 1309,00

4. Marnix Lukasse 1286,50

5. Henry van den Brink 1234,33

6. Niels van den Bovenkamp 1232,50

7. Harold Boom 1190,33

8. Jim Pronk 1065,00

9. Henri van Kruistum 1052,00

10. Nestor Shirokov 1020,00


Rechts achter de tafel Willem de Wilde, Niels van den Bovenkamp en Egbert Aalbers die De Cirkel een jubileum cadeau aanboden. - Eip Janssen

EXTERN De Cirkel 2 maakte de verwachtingen ruimschoots waar door in de externe SOS-competitie een forse 5-1 zege op Kasteel 3 te behalen. Daarmee werd promotie veiliggesteld. Voor de punten zorgden Niels van den Bovenkamp, Egbert Aalbers, Tom Smit, Willem de Wilde en Peter Jonker. Alleen Leo Lukasse moest met een nederlaag genoegen nemen. De Cirkel 2, in welke samenstelling dan ook, mag volgend seizoen in de tweede klasse uitkomen. ,,Daarmee is de zo gewenste opbouw De Cirkel 1 (eerste klasse), De Cirkel 2 (tweede klasse) en De Cirkel 3 (derde klasse) een feit” aldus de trotse teamleider Eip Janssen.


Cirkel 2 spelers Peter Jonker, Tom Smit en Leo Lukasse (achter de tafel) zorgden voorde kers op de taart. - Eip Janssen

CIRKEL 3 Het team van Cirkel 3 kon geen potten breken tegen Bennekom 2. Zij hebben de SOS - competitie afgesloten met een 2-4 nederlaag tegen Bennekom 2. Op voorhand was Bennekom, mede gezien de veel hogere persoonlijke ratings, duidelijk de favoriet. De ‘buren’ maakten deze favoriete rol waar. Voor De Cirkel 3 zorgden Mark Bakker en Cees van der Dussen voor de punten.


Robert Degenhart, Cees van der Dussen en Ben Verduyn (links} konden de Bennekomse buren niet verslaan. - Eip Janssen

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN Op maandagmiddag 16 mei speelden de vijftigplussers de achttiende ronde in de zomercompetitie. De top drie speelde remise waardoor de onderlinge verschillen in de top minimaal zijn. In de laatste twee ronden (23 en 30 mei) moet de beslissing vallen wie de kampioensbeker in ontvangt mag nemen. 

UITSLAGEN  Jelle Bottema - Kees van de Voort 0-1, Peter Jonker - Eip Janssen 1-0, Louis van der Vos - Alex de Roovere 1-0, Kees van der Dussen - Hans de Groot 0-1, Fred Post - Klaas van der Wal 1-0 en Hans Gillet - Arno Braam 0-1. In remise eindigden: Jan Hartsuiker - Peter van der Wijngaart, Tom Smit - Herman van Scherrenburg, Egbert Aalbers - Willem de Wilde, Joop de Feijter - Loek Platschorre, Remy Mouthaan - Kees van Heerikhuize en Fons de Kort - Ben Verduyn.

Top vijf:

1. Peter van de Wijngaart 439,17

2. Willem de Wilde 429,00

3. Egbert Aalbers 422,17

4. Jan Hartsuiker 304,17

5. Peter Jonker 291,00


Mooi cadeau van Stefan van den Brink (UNICONTA)                                                              Eip Janssen

SPONSORING Verrassend cadeau voor de jubilerende schaakvereniging De Cirkel. Op 13 mei heeft secretaris Jim Pronk 10 schaakklokken in ontvangst mogen nemen van Stefan van den Brink namens UNICONTA. Het bestuur van De Cirkel is UNICONTA zeer erkentelijk voor deze gulle sponsoring die extra luister bijzet bij het vieren van het 40-jarig jubileum van De Cirkel.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal. De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal. De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

advertentie
advertentie