De 11-jarige Luuk de Vries spreekt de sponsoren toe.
De 11-jarige Luuk de Vries spreekt de sponsoren toe. Eip Janssen

Lunterse coureur Luuk de Vries (11) vol plannen

8 september 2022 om 15:23 Overig

LUNTEREN De Lunterse motorcoureur Luuk de Vries droomt van zijn race toekomst. Een droom waar de mensen die hem begeleiden eveneens in geloven. Woensdagavond werd in De Peperbus in Lunteren de route voor de komende jaren uitgestippeld.

Eip Janssen

De uitnodiging was: ‘Samen naar de Top’. De coureur die dit seizoen uitkomt in de Molenaars NSF100 Cup glom van oor tot oor. Maar voordat de toekomstplannen werden gepresenteerd werd kort stilgestaan bij zijn prestaties in de recente wedstrijden. ,,Ik heb tot nu toe een erg mooi seizoen gereden en steeds in de kopgroep. Op dit moment bezet ik in het algemeen klassement de vijfde plaats met 132 punten. Shayden Rodgers is koploper met 15 punten meer. ,,Deze achterstand komt door een armblessure die ik in Spa Francorchamps heb opgelopen. Toen stond ik nog bovenaan. Er volgen nog drie races in Veldhoven (24/09), en Assen (1 en 2 oktober.). Ik ga er alles aan doen de titel alsnog te veroveren”, opent de jonge coureur vastberaden. Luuk is het middelpunt van een professioneel opgezette sponsoravond. ,,Wij zijn al onze sponsoren dankbaar dat zij hem steunen. Het begeleidingsteam wil hen graag meenemen op de weg naar een succesvolle toekomst”, vult vader Thijs de Vries aan.

HULP Luuk de Vries is al een paar jaar bezig op zijn motor. Zo goed zelfs dat topcoureur Jurgen van den Goorbergh de Lunteraan af en toe tips geeft. ,,Ik heb de laatste jaren al de nodige (inter-)nationale ervaring opgedaan. Maar je bent in deze mooie sport nooit uitgeleerd. En als dan een Van den Goorbergh, een fenomeen in deze sport, je wil begeleiden is super”, zegt Luuk de Vries bescheiden. In de zomerbreak heeft de jonge Lunteraan dan ook niet stilgezeten. ,,Ik mocht trainen op de ‘oude trainingsmotor’ van zijn zoon Zonta. De technische ondersteuning van Jurgen van den Goorbergh was zeer waardevol. Met diverse camera’s die op de motor werden geplaatst werd in de eerste sessies aan houding en techniek gewerkt”, vertelt Luuk de Vries.

,,Het mooie daarbij is dat Luuk bescheiden blijft. Hij verbeterde zich elke sessie weer en eindigde de dag met een voor onmogelijk gehouden tijd. Jurgen en Luuk proberen de kalenders op elkaar af te stemmen voor een nieuwe test, maar dan op Spa. Die kans laten we niet lopen in het traject dat Luuk heeft uitgestippeld”, aldus Thijs de Vries.

(tekst gaat onder de foto door)


Talentvolle Luuk de Vries gelooft nog in kampioenschap 2022                          Eip Janssen

GENIETEN ‘Samen op weg naar de top’ is de tekst die bij de perspresentatie op tafel ligt. Een video is de inleiding: The making off. In een powerpointproductie volgt onder andere een overzicht van zijn carrière tot nu toe en de trainingsmogelijkheden. ,,Luuk is nog jong dus daar houden we zeker rekening mee. Hij moet en mag van zijn jeugd genieten. Natuurlijk houden wij in overleg met hem de vinger aan de pols. Maar hij is zelf zo enthousiast en zich bewust dat je om carrière te maken weleens iets niet moet doen. Afremmen is bijna niet nodig”, meent zijn vader. Luuk de Vries weet dat hij hard moet werken om zijn doel te bereiken. ,,Ik wil mijzelf later nooit het verwijt maken er niet alles voorover te hebben gehad”, vult Luuk aan.

De informele presentatie voor alle sponsoren in De Peperbus in het Lunterse is niet alleen leuk maar geeft ook meer dan voldoende informatie over de plannen die het team om Luuk de Vries heeft.

NU EN TOEKOMST ,,Over het huidige seizoen is genoeg gezegd. De doelstelling is om kampioen te worden in de Molenaar NSF100 Cup”, aldus Alain Carree. Zelf vroeger een begenadigd coureur. ,,Ik heb uiteindelijk gekozen voor mijn maatschappelijke carrière. Maar veel wat Luuk nu meemaakt heb ik ook in de praktijk ondervonden. Ik ben heel blij dit talent te mogen ondersteunen. Hoe dit zo tot stand is gekomen? Ik ken zijn vader Thijs goed en van het een kwam het ander. Het is zo leuk werken met Luuk. Hij is enerzijds heel bescheiden. Maar weet tegelijkertijd heel goed wat hij wil”, meent Alain Carree.

Hij vult nog aan dat de doelstelling kampioen worden zeker niet voor de muziek uitlopen is. ,,Luuk de Vries was vorig seizoen (2021) namelijk Rookie kampioen, dus dat schept echt verwachtingen. In de voorjaarstrainingen zag je al dat het jonge talent stappen maakte. Ik denk dat als Luuk fit was gebleven hij nu bovenaan zou staan in het kampioenschap Molenaar NSF100 CUP.”

Zowel vader Thijs, Alain Carree als Luuk de Vries denken dat er nog van alles mogelijk is dit seizoen. ,,Zoals hierboven aangehaald zit de top vijf binnen vijftien punten van elkaar. Nog twee raceweekeinden te gaan en nog maximaal 150 punten te behalen. Het team gaat er alles aan doen het maximale eruit te halen”, zegt het trio.

‘Droom omzetten in mooie carrière’

TOEKOMSTBEELD Maar de begeleiding kijkt zeker ook vooruit. Luuk de Vries lijkt zijn horizon te moeten verbreden. ,,Dat hebben we ook gedaan. In Italië maar in Spanje zijn er voor onze zoon nog veel mogelijkheden. Cuna de Campeones (CdC) is een Spaans kampioenschap met veel verschillende klassen en leeftijdscategorieën, waaronder de Moto 5. Wij denken dat het goed is als Luuk die volgend seizoen gaat rijden. Een goede stap voor zijn ontwikkeling, omdat hier de juiste begeleiding is. Daarnaast kan hij zich dan meten met de beste coureurs van zijn leeftijd. Vanuit Moto5 kun je doorstromen naar Moto 4 en Moto 3”, denken Thijs de Vries en Alain Carree.

Luuk de Vries daarover:,, De Moto 5 is iets groter dan de NSF die ik nu berijd. Van 100 cc naar Moto 5 250cc. Een 250cc 4-takt motorblok en een gewicht van 93 kg. Ik hoop er in het najaar al mee te mogen trainen.”

Alain Carree denkt dat het motorsportklimaat in Spanje gewoon beter is. ,,Dat bedoel ik niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. De sport leeft in Spanje echt. Beter handvatten om je door te ontwikkelen. Dat is in ons land helaas niet mogelijk. Waarom niet? De bekendste circuits in ons land zijn Zandvoort en Assen. Maar daar mag Luuk gezien zijn jonge leeftijd (11) helaas nog niet trainen. In Spanje heb je die mogelijkheden wel. De Moto 5 wordt op ‘kartcircuits’ verreden. Afreizen naar Spanje en circuits zoeken om trainingskilometers te maken is ons voornemen.”

,,Naast het racen en trainen op de Moto 5 zijn we ons ook aan het oriënteren voor een ander type trainingsmotor. Nu heb je van Ohvale een Road to MotoGP project. Deze motor is toegankelijk op vele banen en deelnemen aan wedstrijden in Nederland is mogelijk”, vervolgt Thijs de Vries.

SPONSOREN Het trio beseft dat een en ander nooit kan slagen zonder een trouwe sponsorgroep. ,,Daar zijn we jullie dankbaar voor. Welmo Metaalbewerking, Van Huisstede, Van Trierum, Goedvastgoed, HBD-montage, Van de Brink plaatbewerking, Vlastuin metaalbewerking, Dekker montage, De Peperbus, Autobedrijf H Bos, Tegelzetbedrijf P. van Veldhuizen en Van Heerdt Electro maken het mogelijk een droom werkelijkheid te laten worden. ‘Samen naar de top’ mede dankzij jullie steun.

Een sponsor vraagt aan Alain Carree of Luuk de Vries voldoende talent heeft zijn droom waar te maken. ,,Dat denk ik wel. Luuk is niet alleen bescheiden maar ook heel erg slim. Laatst onderbrak hij een trainingsrondje omdat hij dacht de schokbrekers niet goed functioneerden. Zijn vader (Thijs, red.) en ik keken elkaar wat verwonderd aan. Maar hij had gelijk. Vaak wordt mij ook gevraagd of Luuk als 11-jarige een beter kopstart coureur is of gewoon in het veld goed. Ik denk, na datgene wat ik van hem heb gezien beide. Gaat Luuk vanaf kop weg moet je als concurrent heel goed zijn hem te passeren. Zit hij in het lang gerekte veld weet hij altijd wel een passeer positie te vinden. En dat zonder hele grote risico’s te nemen. Of hij een topcoureur wordt is nu nog lastig te zeggen. Maar ik denk dat Luuk met zijn racestijl, zijn inzet en zijn doorzettingsvermogen alles in zich heeft te slagen”, sluit Carree een leuke bijeenkomst positief af.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie