Polar Bears landskampioen en dat wordt gevierd.
Polar Bears landskampioen en dat wordt gevierd. Theo Beumer

‘We Are The Champions’ klinkt voor Polar Bears-vrouwen

15 mei 2021 om 18:12 Waterpolo

EDE Polar Bears heeft in zwembad De Peppel de landstitel behaald. Widex GZC Donk werd ook in de tweede wedstrijd verslagen. Op de 12-10 zege was niets af te dingen.

Eip Janssen

,,Over twee wedstrijden waren de iets sterkere ploeg”, lieten een dolgelukkig Nina ten Broek en trainer/coach Evangelos Doudesis. De afscheidnemende Griekse coach had na afloop moeite zijn emoties in bedwang te houden. ,,We gunnen het ‘Eva’, zo wordt hij bij ons genoemd, heel erg. Hij heeft de ploeg gebracht waar zij nu staat als landskampioen”, meende de 19-jarige Nina ten Broek.

Het is voor het Edese Polar Bears de zevende landstitel. ,,Voor mij de tweede. Een revanche op een ook sterk spelend Donk dat elfvoudig landskampioen is. Vorige keer verloor Polar Bears in eigen bad van Donk na strafworpen. Zover is het nu niet gekomen”, lachten Nina ten Broek en Evangelos Doudesis breeduit.

De bijbehorende schaal en medailles werden na afloop uitgereikt door burgemeester René Verhulst en bondscoach Arno Havinga. Namens het gemeentebestuur was ook wethouder Peter de Pater aanwezig. ,,Wij zijn als gemeente bestuur trots op jullie. Polar Bears zet de plaats Ede op de kaart. Complimenten daarvoor”, aldus Verhulst.

VERTREK Nienke Vermeer, Simone van de Kraats en trainer/coach Evangelos Doudesis gaan de ploeg na dit seizoen verlaten. Nienke Vermeer stopt. Een mooi afscheid. Ik heb op een hoog niveau waterpolo mogen spelen. Dat ik mijn carrière bij Polar Bears met een landstitel mag afsluiten is bijzonder. Ik heb tien finales mogen spelen en daarvan de helft gewonnen”, liet zij na afloop weten. Simone van de Kraats gaat naar de Spaanse waterpolo topper CN Mataro. En trainer/coach ‘Eva’ gaat zich nu volledig richten op Oranje. ,,Dit is mijn tweede landstitel. Ik ben er erg trots op. Maar het is niet mijn prijs maar de titel van deze meiden. Wat zij hebben gepresteerd is zonder weerga. Geef de ploeg maar alle lof.” Het tekende de tot in zijn vezels ontroerde sportman Evangelos Doudesis.


Even naar huis ‘Griekenland ‘bellen 

,,Ja, hij leeft altijd heel emotioneel mee. Zo zijn Grieken nu eenmaal. Een super trainer/coach die ons dit seizoen veel heeft bijgebracht, ”, vult Ten Broek aan.

In zwembad De Peppel ontliepen beide ploegen elkaar net als vrijdagavond weinig. De eerste periode wordt afgesloten met een 4-4 tussenstand. ,,Ik denk dat er heel aantrekkelijk waterpolo werd gespeeld. Acht doelpunten, terwijl de twee beste keepsters van ons land (Joanne Koenders, Polar Bears en Debby Wilemsz, Donk, red.) in het doel lagen. Bij 5-7 greep de coach tactisch in. Polar Bears slaagde er ook in de nodige aanvallen af te ronden. Ik zelf mocht de 6-7 laten aantekenen. Daarna ging het aan onze kant lopen. Vooral de man meer situaties werden goed uitgespeeld ”, keek Ten Broek terug.

VERMEER Simone van de Kraats bleek trefzeker bij een strafworp en Nienke Vermeer maakte een bekeken midvoordoelpunt. ,,Een typisch doelpunt dat bij haar past”, oordeelde Nina. Het nog maar 16-jarige talent Lola Moolhuijzen bracht de thuisclub op een 10-8 voorsprong. ,,Daarna wist Donk terug te komen tot 10-10. Je zag Nienke Vermeer op de midvoorplaats sleuren en dat leverde een strafworp op. Deze wedstrijden een zekerheid voor Simone van de Kraats 11-10. Een soloactie van Nienke (Vermeer, red.) betekende 12-10. Toen wist ik met nog 45 seconden te spelen dat de buit binnen was”, glunderde Nina ten Broek. Donk probeerde het nog wel maar de tijd en keepster Koenders waren te goed.

,,Deze super jonge ploeg heeft toekomst. Met mijn negentien jaar ben ik al bijna een routinier. Wie de nieuwe trainer wordt? Geen idee op dit moment. Alle focus was op de play-offs gericht. Waarin we ongeslagen bleven. Ik denk dat het aantrekken van een nieuwe trainer wel goed komt.”

Jammer was het dat de Edese ploeg niet door een grote schare trouwe supporters mocht worden ondersteund. ,,Dat is wel zo. Maar eigenlijk mogen we blij zijn in deze coronaperiode vanaf januari überhaupt nog waterpolo te hebben mogen spelen. Hoeveel andere sporters mogen dat? Ja, ook de derde helft die normaal op het museumplein zou eindigen, kan niet. Maar bij mij en de ploeg overheerst de vreugde van het landskampioenschap. Hopelijk volgend seizoen weer een normale maatschappij zonder corona. En weer publiek want dat stimuleert wel degelijk”, eindigt Nina ten Broek haar relaas.

Doelpunten: Polar Bears: Simone van de Kraats. Lola Moolhuijzen en Nienke Vermeer allen 3, Fleurien Bosveld 2 en Nina ten Broek 1.

De schaal is binnen.
'Eva' geniet in stilte.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nina ten Broek
Afbeelding
Nienke Vermeer
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie