Laura Schinkel begon met wedstrijdzwemmen maar vond ik waterpolo het plezier. ,,Teamsport is helemaal mijn ding."
Laura Schinkel begon met wedstrijdzwemmen maar vond ik waterpolo het plezier. ,,Teamsport is helemaal mijn ding." Ted Walker fotografie

Speelsters Polar Bears genomineerd voor sportprijzen in Veenendaal

7 januari 2022 om 07:10 Waterpolo

EDE Twee speelsters van Polar Bears zijn genomineerd voor een sportprijs in hun woonplaats Veenendaal. Laura Schinkel maakt kans op de titel sportvrouw van het jaar, Silvanne Slot is genomineerd in de categorie sporttalent van het jaar bij de meisjes. Of de waterpolosters in de prijzen vallen horen ze zaterdagavond tijdens het Sportgala Veenendaal dat vanwege de coronamaatregelen een online uitzending is.

door Danny van der Linden

Al op jonge leeftijd lag Laura Schinkel in het zwembad, maar toen nog als wedstrijdzwemster. ,,Mijn broer en een vriendinnetje combineerden wedstrijdzwemmen met waterpolo”, vertelt Laura Schinkel. ,,Dat vond ik ook best interessant dus op een gegeven moment ben ik waterpolo ook eens gaan proberen.”

Een wereld gaat voor haar open. De combinatie van zwemmen, techniek en tactiek én het spelen in een team zijn precies de dingen waar Schinkel naar op zoek is. ,,Ik vind een teamsport fijner om te doen, dus waterpolo paste meer bij me dan baantjes trekken”, legt ze uit. ,,Ik zat toen bij VZC. Maar op mijn dertiende waren er niet genoeg meiden om een team te vormen en ben ik naar Polar Bears in Ede gegaan.” 

HOOGTEPUNT Bij die topclub op het gebied van waterpolo groeit Schinkel uit tot een talent van niveau dat inmiddels deel uitmaakt van de hoogste selectie. ,,In 2020 werd de competitie niet afgemaakt door corona”, vertelt ze. ,,Maar in 2021 zijn we er in geslaagd om de finale van het landskampioenschap te halen. Dat we die finale wonnen was voor mij het hoogtepunt van het jaar”, klinkt het trots. ,,Maar ook de winst van de Supercup in september van dit jaar vond ik fantastisch.” 

Maar er lag nog meer in het verschiet voor de 20-jarige studente psychologie aan de Universiteit van Utrecht. ,,In oktober 2021 ben ik met jong oranje afgereisd naar Israël voor het WJK. Op dit wereldkampioenschap eindigden we helaas na een moeilijke kwartfinale die we nipt verloren als zesde. Maar ik vond het een fantastische ervaring.” 

De in Veenendaal geboren en getogen Schinkel is nu genomineerd voor de titel Sportvrouw van het jaar 2021 in haar woonplaats. ,,Dat vind ik natuurlijk hartstikke leuk. Het is iets om trots op te zijn. Ik vind het ook heel fijn dat het dit jaar georganiseerd kon worden. Het is knap dat de organisatie daarin geslaagd is!”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Silvanne Slot vindt haar nominatie ‘superleuk’. ,,Ik ben nog nooit eerder voor zoiets genomineerd.” - Ted Walker fotografie

De 17-jarige Silvanne Slot is dit jaar genomineerd voor de titel Sporttalent van 2021 van de meisjes bij het Sportgala Veenendaal. ,,Superleuk”, zegt de waterpoloster die bij de Polar Bears in Ede speelt en uitkomt voor Jong Oranje. ,,Ik ben nog nooit eerder voor zoiets genomineerd.” 

ONTWIKKELING Slot begon op haar achtste met waterpolo bij VZC. Daar werd ze in 2015 derde op het Nederlands Kampioenschap in de categorie onder 11 in Hilversum waar ze ook werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Op haar dertiende maakte Slot de overstap naar Polar Bears in Ede. ,,Daar kon ik me beter ontwikkelen”, verklaart de studente onderwijs-assistent desgevraagd. ,,Bij VZC was maar één damesteam, bij Polar Bears is dat anders.” 

Met de teams onder 15 en onder 17 werd Slot landskampioen. Momenteel speelt het talent afwisselend in het eerste en tweede damesteam van de topclub. Doordeweeks verblijft ze op de waterpolo-academie in Eindhoven. ,,Ik train daar in het Pieter van den Hoogenband-zwembad. Dat is ongeveer vijf minuten fietsen van huis, dus dat is goed te doen. We trainen ongeveer achttien uur per week.” 

OPLEIDING Daarnaast moet er dus ook nog aan school gedaan worden.  ,,Ik vind het leuk om met kinderen te werken”, verklaart Slot haar keuze voor de MBO-opleiding onderwijs-assistente. ,,Hierna zou ik graag een combinatie van de ALO en PABO willen volgen. Maar voorlopig ben ik nog anderhalf jaar bezig met mijn huidige studie. Ik zou graag in de toekomst ook iets met sport willen doen.”

In 2020 werd de Veenendaalse landskampioen met Polar Bears. Het hoogtepunt in 2021 vormde de winst van de Supercup én het EJK waterpolo in Sibenik, Kroatië. ,,Daar zijn we vijfde geworden. Helaas lukte het niet om een medaille te halen, maar het was heel leuk om mee te maken. We hadden een leuk team met allemaal leuke meiden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie