Polar Bears mag voor het eerst sinds 2019 de KNZB-beker omhoog houden. De derde hoofdprijs dit seizoen.
Polar Bears mag voor het eerst sinds 2019 de KNZB-beker omhoog houden. De derde hoofdprijs dit seizoen. Orange Pictures

Van Gent Finaleweken: Vrouwen Polar Bears winnen ook KNZB-beker

8 mei 2022 om 16:44 Waterpolo Van Gent Finaleweken 2022

EDE De vrouwen van Polar Bears hebben in het Hofbad in Den Haag de ‘treble’ voltooid. Na het winnen van de Supercup en de landstitel wonnen de Edenaren in Den Haag ook de KNZB-beker. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de club dat de vrouwenploeg alle drie de prijzen in één seizoen wint. In de spannende finale werd de nummer twee van Nederland, ZV De Zaan, met 6-9 verslagen. 

door Boy Imminck

Drie periodes langs had Polar Bears het uiterst lastig met De Zaan. Het verschil in de finales van de playoffs om de landstitel was met name in het tweede duel groot. Maar zondag had De Zaan zich zichtbaar voorgenomen om het Polar Bears zo lastig mogelijk te maken. Met Takyiwa Sam als midvoor had De Zaan een goede schutter opgesteld, die het de verdediging van de Edenaren behoorlijk lastig maakte.

In de eerste periode kwam Polar Bears op voorsprong via Fleurien Bosveld, De Zaan maakte gelijk en direct knalde de landskampioen weer de 2-1 binnen via Lola Moolhuijzen. Het eerste bedrijf eindigde in 2-2 omdat Maxime Schaap van De Zaan haar tweede binnenschoot. In de tweede periode werd de moeite bij Polar Bears zichtbaar. Er slopen slordigheden in de ploeg, maar via Moolhuijzen en Jill Oort pakten de Edese toch een 4-2 voorsprong.

KWARTJE Daarna richtte De Zaan zich op met twee treffers van Jessie van de Kamp deelden de Noord-Hollanders een mentale tik uit door weer naast Polar Bears te komen: 4-4. Kans op kans volgde, maar Polar Bears hield stand. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan de ervaren keepster Joanne Koenders, die slippertjes van haar verdedigers goedmaakte met degelijk keeperswerk. Koenders (25) maakte na het duel bekend te stoppen bij Polar Bears.

Lola Moolhuijzen hielp haar Edese ploeg bij 4-4 over het dode punt heen. Haar 5-4 aan het einde van de derde periode was net het duwtje waardoor het kwartje voor Polar Bears de goede kant op viel.

In de laatste periode maakte de landskampioen het verschil. Storm Willemsen maakte de 6-4 en 7-4 en Fleurien Bosveld en Feline Voordouw maakten het grote gat compleet: 4-9. De Zaan deed met twee treffers nog iets terug, maar maakte het Polar Bears niet meer lastig.

17 JAAR Slechts zeventien jaar oud is Lola Moolhuijzen terwijl ze glunderend van trots naar haar medaille van de bekerfinale kijkt. ,,Dit is écht de kers op de taart van dit seizoen. We hadden al zo’n geweldig seizoen gedraaid, maar dit maakt het echt helemaal af.’’ Ook de jonge Edese was zich bewust van het bij vlagen slordige spel van Polar Bears. ,,Hier in Den Haag is het echt een andere sfeer dan bijvoorbeeld in de finale van de playoffs. Het is een finale en dat maakt het spannender. Dat merkte je wel aan ons spel. Maar in de vierde periode kwam dat goed en lieten we alle zenuwen gaan’’, blikte ze terug.


Lola Moolhuijzen van Polar Bears tijdens een eerdere confrontatie tussen Polar Bears en De Zaan in zwembad De Peppel in Ede - Mark Gunnink

Het was voor Moolhuijzen niet de eerste keer in Den Haag. Eerder nam oud-coach Evangelos Doudesis haar al mee, maar nu was alles anders. ,,Ik heb dit jaar een andere rol in het team en moet mijn eigen spel blijven spelen, want dan komt het goed. We wisten dat we vandaag beter waren. Gelukkig kwam dat er uiteindelijk ook uit.’’ En dus stond Polar Bears zondag in het Hofbad met de derde hoofdprijs van het seizoen. ,,Ik heb het er thuis veel over gehad dat het een droom zou zijn om de treble te winnen. Na de halve finale vorige week dacht ik echt: dit moet gaan lukken. Het is een geweldig gevoel en ik hoop dat dit ooit nog een keer gaat lukken.’’

Het lange waterpoloseizoen in Nederland zit er nu op voor de vrouwen van Polar Bears. Moolhuijzen: ,,We hebben onze top nog niet bereikt. Je ziet dat de ‘basis zes’ veel spelen bij ons. Ik denk dat dat nog gaat veranderen. De jonge meiden leren ook van deze wedstrijden. Uiteindelijk kunnen we zes op zes gaan wisselen en dan hebben we echt een topteam. ‘’

Bron video: Peter Tijssen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie