Lorena Wiebes werd in 2019 tijdens het NK-wielrennen in Ede eerste. Marianne Vos pakte het zilver en Amy Pieters werd derde.
Lorena Wiebes werd in 2019 tijdens het NK-wielrennen in Ede eerste. Marianne Vos pakte het zilver en Amy Pieters werd derde. Theo Beumer

Marianne Vos, Kirsten Wild en meer grote namen aan de start van de Ladies Tour

Wielrennen

EDE Bij de proloog van de Simac Ladies Tour in Ede staat dinsdag een sterk en evenwichtig deelnemersveld aan de start. Zowel de beste sprintsters als de specialisten in het tijdrijden kunnen zich zes dagen lang in de strijd om de eindzege mengen. De organisatie van de enige Women’s WorldTour-wedstrijd in de Benelux verwacht een secondespel vanaf de start in Ede tot de finish op de Zypendaalseweg in Arnhem. 

Met Marianne Vos, Cecille Utrup Ludwig, Lisa Brennauer, Lotte Kopecky, Katarzyna Niewiadoma en Grace Brown staan er zeven rensters uit de top 10 van de UCI-ranking aan de start. En met voormalig wereldkampioenes tijdrijden Ellen van Dijk en Chloe Dygert, de zilveren medaillewinnares van de Olympische Spelen in Rio Marlen Reusser en Lisa Klein is bovendien de wereldtop van het tijdrijden present.

De vlakke etappes in Hardenberg en Weert hebben de officieuze status van het WK-sprint met de afscheidnemende Kirsten Wild, maar ook een nieuwe lichting met Lorena Wiebes, die in 2019 Nederlands kampioen werd in Ede, Lotte Kopecky, Lonneke Uneken, Chiara Consonni, Emma Norsgaard en Elias Balsamo aan het vertrek. Met een korte proloog, een langere tijdrit, twee vlakke etappes en twee geaccidenteerde ritten kan elke (boni)seconde doorslaggevend zijn voor het eindklassement. Terwijl de deelnemers ook altijd alert moeten zijn op waaiervorming.

Al met al heeft de wedstrijd alle ingrediënten om een sterke renster als eindwinnares op het palmares te krijgen, met daarop namen als Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Lisa Brennauer en Chantal van den Broek-Blaak. Zoals al langer bekend zijn Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, die de laatste jaren altijd de Simac Ladies Tour reden, niet van de partij. Beide rensters nemen na een lang en intensief traject richting de Olympische Spelen even gas terug om zich opnieuw op te laden voor het wereldkampioenschap in Vlaanderen. Wel wordt Van der Breggen – met Kirsten Wild – in de tweede rit vanuit hun woonplaats Zwolle uitgezwaaid na een mooie loopbaan. 

advertentie