Ellen van Dijk.
Ellen van Dijk. Sander van Snippenberg
LIVE

Ladies Tour start in het centrum van Ede

Wielrennen

EDE Het centrum van Ede is dinsdagmiddag even het middelpunt van fietsminnend Nederland. Ruim twee jaar nadat het NK wielrennen in de gemeente plaatsvond, is vandaag de proloog van de Simac Ladies Tour, een meerdaagse koers voor vrouwen, in Ede. Volg de ontwikkelingen hieronder.  

14.38 uur: Einde liveblog. De proloog zit erop en het afbreken kan beginnen. Met Marianne Vos krijgt 'Ede' een mooie winnaar. De Ladies Tour gaat morgen verder in Zwolle en duurt nog tot en met zondag. Bedankt voor het volgen van dit liveblog, lees ook zeker de nieuwe Ede Stad, die morgen op de mat valt.

14.34 uur: Reusser rijdt hard, maar komt niet aan de tijd van Marianne Vos.

14.33 uur: MARIANNE VOS WINT DE PROLOOG VAN DE LADIES TOUR IN EDE.

14.30 uur: Marlen Reusser gaat van start als laatste renster.  

14.29 uur: Daar komt Norsgaard uit Denemarken. Ze redt het ook niet (3.12) en daarmee komt de overwinning in de proloog voor Marianne Vos was heel dichtbij.

14.28 uur: Wiebes redt het niet ten opzichte van Marianne Vos. Ze rijdt 3.08. Niet slecht!

14.25 uur: Het is nu letten op Lorena Wiebes, die nu van start gaat. Maar ook Emma Norsgaard en Marlen Reusser kunnen Vos nog verslaan. 

14.24 uur: Wild komt tot 3.16 minuten. Geen toptijd. 

14.21 uur: Kirsten Wild kan heel hard rijden op de baan, maar lukt dat ook op het asfalt in Ede. Ze gaat nu van start, op 'vossenjacht' zullen we maar zeggen. 

14.16 uur: Niewiadoma rijdt 3.14 min en eindigt niet in de top van het klassement. De ontknoping nadert voor Vos. 

14.13 uur: Katarzyna Niewiadoma start nu. Ze kan hard rijden, maar echt tijdrijden is een ander verhaal. Misschien maakt ze vandaag een positieve uitschieter.

14.12 uur: Het ziet er steeds beter uit voor Vos. Nog zo'n twintig rensters en dan zit de proloog er op. Daarbij zitten nog wel wat specialisten, bijvoorbeeld de renster die als laatste start: Marlen Reusser. 

14.10 uur: Van Dijk knalt door de Edese straten, maar haar tijd is niet beter dan die van Marianne Vos: 3.05 min, voorlopig de tweede tijd.  

14.07 uur: Ellen van Dijk gaat van start. Kan zij, als specialist, de tijd van Vos aanvallen? 

14.01 uur: Lisa Klein komt over de streep en rijdt 3.09 min. Wellicht komt ze in de top tien, maar Vos kan ze niet bedreigen. 

13.57 uur: De Duitse Lisa Klein gaat nu van start. Ze is één van de kanshebbers op de proloogzege. 

13.55 uur: Demi Vollering, één van de Nederlandse talenten, finisht op de Raadhuisstraat. Ze rijdt 3.13 min. Voorlopig komt niet echt in de buurt bij de tijd van Vos.

13.47 uur: Elisa Balsamo nestelt zich op het podium. Ze staat nu tweede achter Vos, met 3.09. Ze is een paar honderdste sneller dan haar landgenote Guarischi en Charlotte Kool.

13.42 uur: Er zijn nu ruim veertig deelnemers gestart. We gaan richting de helft van het veld. In totaal doen er 91 rensters mee vandaag.

13.37 uur: De ene renster na de andere rijdt van het podium af. Voorlopig komen er nog geen hele grote Nederlandse namen in actie. Ellen van Dijk start om 14.06 uur. De winnende tijd zou, zo werd vooraf geschat, rond de 3.00 minuten liggen. Wat dat betreft gaat Vos hoge ogen gooien. Haar tijd is bijgesteld naar 3.01.

13.31 uur: Marianne Vos rijdt 3.02 min! Ze is hiermee momenteel de snelste. Komt hier nog iemand onder?

13.30 uur: De Italiaanse Barbara Guarischi duikt nipt onder de tijd van Kool en is nu de snelste: 3.09 min.

13.28 uur: Daar is ze dan: Marianne Vos. Op een technisch en bochtig parcours is ze meestal op haar best. Kan ze nu de snelste tijd neerzetten, of blijft de jonge Charlotte Kool aan de leiding?

13.26 uur: De tijd van Kool wordt met een seconde naar boven bijgesteld. De snelste tijd staat nu op 3.09 min.

13.23 uur: Amy Pieters bijt zich stuk op de tijd van Charlotte Kool. Ze rijdt 3.11 en is dus drie seconden langzamer.

13.19 uur: Misschien wel één van de favorieten gaat van start. Amy Pieters rolt van het podium. 


13.13 uur: Charlotte Kool heeft momenteel de snelste tijd: 3.08 min.

13.11 uur: Chantal Blaak zet 3.10 min op de klokken, ze is nu de snelste. 

13.07 uur: Daar start een grote naam. Chantal Blaak is vertrokken.  

13.06 uur: Teuntje Beekhuis zet de snelste tijd neer. Ze doet er 3.21 minuut over.

13.05 uur: Het is toch een pittige proloog voor de eerste deelnemers. De acht bochten maken het tot een lastige wedstrijd. Inmiddels komen de rensters een minuut na elkaar van het podium.

13.00 uur: Het is zover! De proloog is van start gegaan. Catalina Campos is de eerste die van start gaat. 

12.55 uur: Kort voor de start nog even de route. De start is dus vanaf het podium op de Markt. Vervolgens draaien de rensters rechtsaf de Molenstraat op. Bij de rotonde gaan ze weer rechts, de Raadhuisstraat op. Ze gaan onder het gemeentehuis door en slaan vervolgens linksaf de Arnhemseweg op. Na een korte, maar stevige, klim gaan ze links richting de Vossenakker voor het Mausoleum langs. Vervolgens pakken ze links een lus op de Bergstraat en de Oude Arnhemseweg om vervolgens via wederom de Vossenakker en de Arthur van Schendellaan weer op de Raadhuisstraat uit te komen. Bij de rotonde slaan ze deze keer rechts af op weg naar de finish die een paar honderd meter verderop ligt.

12.42 uur: Ellen van Dijk, meermaals Nederlands kampioen tijdrijden, verkent het parcours nog even voor de start. Komt zij vandaag als snelste uit op de Raadhuisstraat?

12.40 uur: Langs de route maken een paar toeschouwers zich nog 'zorgen' over de eerste bocht van het parcours. De deelneemsters starten zo vanaf een podium en na een meter of dertig moet direct een scherpe bocht worden gemaakt richting de Molenstraat. Als dat maar goed gaat.....Nog twintig minuten tot de start.

12.25 uur: Het begint nu, ruim een half uur voor de start, drukker te worden langs het parcours. De eerste wielrensters schieten over de Molenstraat in de richting van de Markt, het publiek staat zich er al aan te vergapen.


11.25 uur: In 2019 was ook het NK tijdrijden in Ede. In haar eigen 'achtertuin' won de Wageningse Annemiek van Vleuten destijds met overmacht. Bij de Ladies Tour ontbreekt de Olympisch kampioen van Tokio echter. Ze is op hoogtestage, onder meer ter voorbereiding op het WK wielrennen in september in het Belgische Leuven.

11.10 uur: De Ladies Tour werd al in 1998 opgericht en had een klinkende naam als winnaar van de eerste proloog. Leontien Zijlaard-Van Moorsel won in Ter Aar destijds. Van Moorsel won de editie van 1999 en ook Marianne Vos (vier maal), Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten waren al eens de besten. de Ladies Tour mag het predicaat Women’s WorldTour voeren. Daarmee heeft de wedstrijd een hoge officiële status in het vrouwenwielrennen.

11.03 uur: De proloog in Ede is slechts de start van de Ladies Tour. In totaal rijden de rensters tot en met zondag 584 kilometer. Morgen start de eerste etappe in Zwolle en is de finish in Hardenberg. Donderdag is Gennep zowel de start- als finishplaats in de tijdrit en vrijdag wordt er vanuit Stamproy gereden naar Weert. Zaterdag gaat etappe vier van Geleen naar Sweikhuizen en het slotstuk is zondag de vijfde etappe van Arnhem naar de Posbank.

10.50 uur: De proloog van de Ladies Tour is een mooi weerzien voor Lorena Wiebes met Ede. In 2019 pakte ze op de Arnhemseweg de Nederlandse titel. Marianne Vos werd toen tweede, Amy Pieters completeerde het podium destijds.

10.42 uur: Hoe zit het met de starttijden van de Nederlandse toppers? Chantal Blaak (13.07 uur) is de eerste en vervolgens komen ook Amy Pieters (13.19 uur), Marianne Vos (13.28 uur), Ellen van Dijk (14.06 uur), Kirsten Wild (14.21 uur) en Lorena Wiebes (14.24 uur) in actie. 

10.38 uur: En daar is ook de startlijst voor vandaag. De rensters starten om de minuut en de eerste (Catalina Scto Campos) rijdt om 13.00 uur van het podium af. Om 14.30 uur is Marlen Reusser de laatste.

10.30 uur: De wielrensters rijden vandaag een rondje van 2,4 kilometer door het centrum van Ede. De eerste renster start om 13.00 uur op de Markt en de finish is op de Raadhuisstraat. Hierdoor zijn grote delen van het centrum vandaag afgesloten. Lees hier meer over de afsluitingen.

10.24 uur: De organisatie maakt zojuist de officiele startlijst van de Ladies Tour bekend. Er doen in totaal zestien teams en 91 wielrensters mee.

10.23 uur: Het evenement werd in april aangekondigd, als onderdeel van de Heideweek. Burgemeester René Verhulst, zelf wielerliefhebber, zei destijds trots te zijn op het feit dat de vrouwenkoers in zijn gemeente start.

10.21 uur: Team Jumbo Visma deed gisteren al een voorverkenning op de route van de proloog. Het team staat vandaag aan de start met onder meer Marianne Vos.

10.20 uur: Welkom bij deze liveblog van Ede Stad.nl. We houden je hierin op de hoogte van de stand van zaken in Ede-centrum, waar vandaag de proloog van de Ladies Tour van start gaat.

Marianne Vos op het parcours van de proloog in Ede.
Lorena Wiebes.
advertentie