Afbeelding
CHE

CHE is anderhalvemeter-proof: 'Het echte contact is essentieel'

11 juni 2020 om 21:45 Corona Coronavirus

EDE Student Communicatie Eleasha Akkerman was een van de duizenden studenten die van de een op de andere dag thuis haar colleges volgde. Achter de laptop in de studentenkamer, via Microsoft Teams de gezichten van haar klasgenoten zichtbaar in het scherm. De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) gaat nu een nieuwe periode in, want vanaf maandag 15 juni gaat de hogeschool open voor toetsen en praktijkonderwijs.

De Christelijke Hogeschool Ede sloot vanaf vrijdag 13 maart haar deuren. Alle colleges en overleggen werden toen vanuit huis gevoerd. Mede dankzij het snelle schakelen van medewerkers werden de eerste lessen al in de eerste week van de intelligente lockdown online gegeven. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, vertelt Theologie docent Laurens Snoek. ,,De eerste weken waren vermoeiend, omdat je continu achter een scherm communiceert. Je moet het als docent met minder signalen doen dan normaal. De subtiele waarnemingen, die je anders alleen opmerkt in een lijfelijke situatie, zijn verdwenen.”

GEZELLIGHEID Ook student Eleasha moest wennen, maar probeert het positief in te zien. ,,Ik vond het eerst best ongemakkelijk om zo in beeld te zijn via videobellen. Het schakelen gaat relatief snel, maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik soms best even een dipje heb gehad. Dan miste ik de gezelligheid van school en het spreken van vrienden. Ik ga na de zomer naar het derde jaar en ik heb gelukkig een leuke stage gevonden binnen het videoteam van de NS. Daar heb ik veel zin in.”

BEWONDERENSWAARDIG Pieter Oudenaarden, College van Bestuur, ervaarde het als een rollercoaster. Zeker de eerste weken. ,,Als er ineens een disruptie komt binnen het onderwijs, wat altijd een vast ritme heeft gehad, is dat dramatisch. Gelukkig horen wij nu terug dat er maar weinig studenten zijn die echt veel studievertraging hebben opgelopen. Ik ben me er ook zeker van bewust dat het een enorme aanslag op de privésituatie is geweest voor onze medewerkers. Dit geldt ook voor onze studenten. Het is bewonderenswaardig hoe het grootste deel door gaat, door wilt en een eigen ritme weet aan te houden.”

ESSENTIEEL Het nieuwe schooljaar is alweer in zicht. De hogeschool maakt zich op voor online onderwijs, maar ook momenten van contact op de CHE. Op dit moment wordt de hogeschool in Ede anderhalvemeter-proof gemaakt, omdat de eerste studenten voor toetsen en praktijkonderwijs op maandag 15 juni weer terecht kunnen in de lokalen. Docent Laurens Snoek: ,,Ik vind het onmisbaar om nieuwe studenten na de zomer te ontmoeten en ook het contact te verversen. Ik denk dat dit nodig is om zowel studenten als docenten een stimulans te geven om weer aan de slag te gaan. Gelukkig is daar een combinatie in te maken: we gaan grotendeels online door, maar waar het mogelijk is, is het echte contact essentieel.”

STAGEPLEK En net als student Eleasha, wordt er verwacht dat het grootste gedeelte van de studenten gewoon terecht kan op een stageplek in het nieuwe schooljaar. De CHE hoopt met het werkveld creatief mee te denken hoe ze in deze tijd een plek kunnen aanbieden aan een stagiair. De relatiemanagers en praktijkbureaus zijn nu druk bezig met de inventarisatie en werkveldbijeenkomsten. Pieter: ,,De periode na de zomer is spannend, maar we zijn ook vol verwachting, omdat binnen elke opleiding mooie dingen gebeuren. We staan nu voor de grote opdracht om de groep studenten ook na de zomer goed en persoonlijk onderwijs te blijven geven. Dat is iets wat altijd zal blijven.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie