2009: Barrelhouse in De Plantage.
2009: Barrelhouse in De Plantage. Henny Jansen

Achttiende Sunday Blues in hartje Ede

3 april 2024 om 11:45 Evenementen

EDE De organisatie van Sunday Blues Ede maakt zich op voor de achttiende editie. Na drie ‘coronajaren’, werd de in 2004 gestarte serie vorig jaar met succes voortgezet. De editie van zondag 7 april telt tussen 16.00 en 20.00 uur vijftien ‘gigs’, in veertien deelnemende horecagelegenheden in het Edese centrum. Café 100 maakt een rentree; Bij De Toren debuteert.

Samenstelling: Henny Jansen


Platform Ede Centrum

1. DOUBLE U BLUES – CAFÉ 100 – GROTESTRAAT 100


Double U Blues. Foto: jfhsnel.

Double U Blues is een vier man sterke Wageningse bluesband. De band speelt covers van bluesartiesten als Red Devils, Kenny Wayne Shepherd, Stevie Ray Vaughan, Radio Kings, Mike Zito, Gary Clark Jr. en Guy Forsyth. En daarnaast enkele eigen nummers.

Double U Blues bestaat uit Joey Tiggelman (zang, gitaar, bluesharp); Serge Evers (gitaar); Frans van de Goot (bas); Ton van de Weerd (drums). Geluidstechniek: Jos van Doren.

2. NO RUSH - CHILLERZ EDE – BROUWERSTRAAT 3-5


No Rush.

No Rush is niet onbekend onder de muziekliefhebbers. No Rush is dé band die garant staat voor een avondje genieten. De geroutineerde muzikanten spelen vol passie. Elke toon is raak, waardoor je heerlijk kunt los gaan op groovende muziek. 

In 2021 sloeg No Rush een andere weg in, waarbij blues de basis is gebleven, maar er meer uitstapjes worden gemaakt richting rock, soul en funk. De band vult het optreden met muziek van onder meer Beth Hart, Joe Bonamassa, Gary Moore, Aretha Franklin, Etta James en vele anderen. 

Zangeres Petra ter Denge sleept je mee in het nummer, waardoor je het gevoel krijgt dat je het verhaal in de muziek zelf hebt meegemaakt. Kippenvel!

3. BIG BO – CAFÉ OME JAN – BROUWERSHOEF 9


Big Bo. Foto: Vera van Faassen.

Meervoudig awardwinnaar Bo Brocken (1966-artiestennaam Big Bo) speelt al meer dan 35 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem, begeleidt hij zichzelf op akoestische gitaar, steel dobro, ‘cigarbox’ gitaar, mondharmonica, snare drum, hi-hatt en bassdrum. 

In deze ‘one-man-band’ setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’20, ’30 en ’40, waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. Emotionele akoestische blues, vlotte tagtime en doorleefde Deltablues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en akoestisch fingerpicking-werk.

4. RUBEN KLAY - RUIG DRINKS & BITES - BROUWERSTRAAT 13B


Ruben Klay.  

Ruben Klay (Blues Pilgrim) groeide op in de Maas-Waal Delta, speelde op jonge leeftijd in verscheidende blues- en rockformaties. Van de Popronde 2001-2003 tot kleine ‘tourtjes’ door Europa en de UK.

Hij reisde voor de muziek af naar onder meer Ierland, Portugal en Panama, maar verbleef vooral langere tijden in de USA om de roots van blues- en jazzmuziek te doorgronden.

Hij deed hij daar veel ervaring op maar belandde ook op het South by Southwest festival in 2010 en Universal Studios in 2015.

Na vele reizen woonde Ruben zeven jaar in Amsterdam en drie jaar in Haarlem, speelde daar veel club-shows en bleef ‘touren’, alleen of met artiesten uit de US. (Dallas Borrow, Amanda Pearcy). 

Zijn eerste album ‘Home’ nam hij in 2015 op. In april volgt eindelijk de Spotify re-release van dit album met ook nieuw werk en zelfs een boek in aankomst.

De ritmesectie bestaat uit Dirk Wagensveld en Paolo de Stigter, die hun sporen al dik verdiend hebben in de Nederlandse Blues en Soul scene. Garant voor dikke grooves en swing, deep blues, maar ook origineel werk.

Ruben Klay - vocals, guitar; Dirk Wagensveld - bass; Paolo de Stigter - drums.

5. BE BLUES AT EASE - BIJ DE TOREN ETEN & DRINKEN -GROTESTRAAT 60A


Be Blues At Sea

Lunchrestaurant Bij de Toren Eten & Drinken doet dit jaar voor het eerst mee. Eigenaar Arno Kleijer heeft Bob Glasmacher weer gevraagd voor de muziek. Bob, die geregeld Bij de Toren speelt, heeft voor deze gelegenheid de formatie Be Blues at Ease samengesteld. Bekende muzikanten die vaker met elkaar optreden. Bob komt uit Bennekom en de andere drie muzikanten uit Ede. Be Blues at Ease speelt van 16.00 uur tot 20.00 uur, de bezoekers krijgen een onvergetelijke Sunday Blues.

Muziek met gevoel en soul dat bij je binnenkomt. Een verrassend repertoire waarin de blues herkenbaar is. Geheel passend bij het motto van Bij de Toren. ‘Volop proeven, genieten en gezelligheid Bij de Toren’. Er is voor deze eerste Sunday Blues een speciale Blues pasta.

Be Blues at Ease bestaat uit zeer ervaren muzikanten. Zangeres Tamara Schalkx wordt muzikaal ondersteund door Remco van der Sluis op drums, Frans Manuputty op basgitaar en gitarist Bob Glasmacher.

Ken je deze muzikanten, ben je benieuwd hoe en wat Be Blues at Ease speelt? Voel op je gemak, het is zeker de moeite waard om Bij de Toren binnen te gaan en je te laten verrassen. Wees welkom, Be Blues at Ease kijkt al naar je uit.

6. VISO VERSA RYTHM & BLUES ALLSTARBAND – KOFFIE MET TONY - DE WIEK 15


Viso Versa. Afbeelding: Michael de Viso.

The Viso Versa Allstarband brengt heerlijke funky rhythm & Bamp en is geformeerd rondom zanger Michael de Viso. De muziek is een mix van eigentijdse blues met invloeden van funk en soul. Lekkere grooves, messcherpe gitaarriffs en funky solo’s op de toetsen geven de band een herkenbare, eigen sound. 

Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit funky bluespop met hier en daar een uitschieter naar de rhythm & soul. Van ingetogen groot naar keihard klein. De band speelt live interpretaties van helden als Eric Clapton, BB King, Keb Mo, Amos Lee en Boz Scaggs. 

Zanger Michael de Viso, die tevens de drumpartijen op zich neemt, laat zich begeleiden door een keur van muzikanten die hun sporen ruim verdiend hebben in de muziek door de jaren heen. Naast Michael op zang bestaat de band uit ‘de weergaloze’ Herman Onnen op gitaar, ‘delicieuze’ Peter Badenbroek op basgitaar en ‘vinger virtuoos’ Michiel Buursen op toetsen.

Geopend: 10.00-20.00 uur.

7. LITTLE BOOGIE BOY BLUES BAND – GRANDCAFÉ MR. BOJANGELS – MARKSTRAAT 69


Little Boogie Boy Blues Band. Foto: LGabriëls2019/Studio Den Haag.

Een ‘blonde God’ als gezicht van een bluesband; kan dat? Jazeker: Hein Meijer bewijst het. Heins kwaliteiten als frontman, zanger en gitarist staan in blueskringen hoog aangeschreven. 

Gezegend met een hese, donkere stem en een van nature opgewekte uitstraling, weet deze ‘Little Boogie Boy’ steeds meer mensen voor zijn muziek te winnen. In 1990 richtte Hein zijn eerste band op, samen met zijn vader, broer en zus. In 1992 ging hij voor het eerst naar de Verenigde Staten, om met eigen ogen de bluesscene daar te aanschouwen. Hij speelde er met grootheden als Magic Slim. J.W. Williams en John Primer. De laatste gaf hem de bijnaam Little Boogie Boy. 

Hein Meijer komt uit Aalsmeer en startte de band in 1990. Bassist Jan den Boer en drummer Bert Fonderie komen uit Den Haag. Bart Landstra uit Leiden speelt harmonica.

 8. BLUES AVENUE REVISITED - CAFÉ PREMIER - NIEUWE STATIONSSTRAAT 19


Blues Avenue Rivisited. Foto: Klaas Guchelaar.

Blues Avenue Revisited speelt energieke blues/bluesrock vanuit het hart! Net zoals vroeger in de Mississippi Delta gaat het dak er af. Wie ooit heeft geroepen dat blues saai is, heeft het niet begrepen en nog nooit een show van Blues Avenue Revisited gezien.

De band is al jaren een begrip in het circuit. Sinds 2001 bestaat de band onder de huidige naam, in diverse samenstellingen.

Sinds het voorjaar van 2016 is Blues Avenue Revisited met de nieuwe gitarist/zanger Jacco Siegers, rauwer, moderner en krachtiger dan ooit tevoren. Krachtige vocalen en imponerend gitaarspel vormen het hart van de band.

Nummers van bekende en minder bekende artiesten krijgen een eigen draai. Blues Avenue creëert daarmee een eigen sound. Rauw en onder uit de kast.

9. FAKE BROTHERS BLUESBAND - PETTICOAT – NIEUWE STATIONSSTRAAT 25


Fake Brothers Bluesband. Foto: Savannah Borst. 

De in 1987 opgerichte Fake Brothers Bluesband, gevormd rondom de Wageningse blueszanger en ‘lokale blueslegende’ Jaap Meurs, maakte furore in zowel het verrassende als het buitenlandse bluescircuit.

In 2018 werd besloten de Fake Brothers nieuw leven in te blazen. Voormalige drummer Thomas Vermeulen was meteen klaar om de stokken weer in de hand te nemen, en de band werd uitgebreid met Arie Jan Folkerts op gitaar, samen met Dik Jansen op bas.

Helaas sloeg het noodlot toe en kwam Jaap Meurs te overlijden. Maar de motivatie om de band draaiende te houden was daar. Een vervanger voor Jaap Meurs werd aangetrokken en de band gaat gewoon vol gas door als de Fake Brothers Blues band.

De slogan ‘Real Deal Bluesband’ blijft verminderd van kracht op deze energieke band, zeker in de nieuwe bezetting. De ritmesectie staat nog steeds als een huis. Solo gitaar en een scheidende bluesharp zorgen voor de noodzakelijke afwisseling, met het rauwe en soulvolle stemgeluid van Michel Peters als kers op de taart. Deze door de wol geverfde bluesband staat garant voor een stukje ‘Dampende City Blues’.

De bezetting van Fake Brothers Bluesband: Zang: Michel Peters; Gitaar: Arie Jan Folkerts; Drums: Thomas Vermeulen; Bas: Dik Jansen; Bluesharp: Ben Bouman.

10A. VINNIE’S VICE – BIERCAFÉ SUBSTITUTE – NIEUWE STATIONSSTRAAT 27Vinnie’s Vice. Foto: Fred Leeflang.

16.00-17.45 uur. Vingervlugge vituositeit; Vinnie’s Vice is een power trio en speelt ‘Blues-with-a-byte’: moderne songs met een ‘jaren 60-70 sound’. De band speelt hoofdzakelijk eigen werk, dat catchy, kleurrijk en persoonlijk is. Vinnie’s Vice komt van Stevie Ray Vaughan en Scott Henderson (tevens mentor van Vincent), maar ook van Jeff Beck, Led Zeppelin, Miles Davis, Stevie Wonder, Jimi Hendrix en John Mayer.

Team Vinnie’s Vice: Vincent Janse, gitaar, zang, compositie; Ehran Ruinard, drums; Eljo Hendrosuseno, bas; Tom de Munck geluidsman (live, optioneel).

Na samenspraak met bluesorganisator Esther Menke is besloten tijdens Sunday Blues Ede op te treden met invaller bassist Florian, omdat de vaste bassist Eljo in Amsterdam een gig heeft.

10B. BAS PAARDEKOOPER - BIERCAFÉ SUBSTITUTE - NIEUWE STATIONSSTRAAT 27


Bas Paardekooper. Foto: Ron van Varik.

18.15-20.00 uur. Jazeker! In een wereld die steeds meer om dj’s en technobeats draait, is het een verademing om naar de muzikaal ervaren mannen van de band ‘Bas Paardekooper’ te kijken en luisteren. De in Scheveningen geboren Bas kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Z’n vader speelde op de accordeon en zoonlief experimenteerde op drums, piano, trompet, accordeon en saxofoon.

Allemaal hartstikke leuk, maar z’n grote muzikale liefde werd de gitaar die hij voor z’n twaalfde kreeg. Nu heeft hij een Fender Stratocaster waar hij zijn nummers op speelt. Bas kreeg op z’n veertiende les van Ted Oberg van Livin’ Blues en speelde in de jaren daarna in diverse coverbands. In 2007 was het tijd een eigen band te beginnen en albums met eigen nummers op te nemen en zo geschiedde.

11. JORIEN STERKEN & FRIENDS - CAFÉ DE COMPAEN – NIEUWE STATIONSSTRAAT 31


Jorieke Sterken.

‘Ik ben Jorieke Sterken (25 jaar) en ik ben opgegroeid in het plaatsje Ommen. Ik woon momenteel in Amerika, waar ik lekker bezig ben met de muziek. Sommigen kunnen mij van The Voice kennen of van House of Talent. Ik maak zelf country/blues muziek, maar ik zing ook ontzettend graag soul.’ 

Jorieke Sterken wordt in Ede begeleid door Boaz. 

12. CHICAGO FOUR - CAFÉ DE PINEUT - MUSEUMPLEIN 1A


Chicago Four voorman Robbert Fossen. Foto: Marc Helfert. 

Deze viermansband is qua stijl en sound geïnspireerd door hoe de blues klonk in de vele bluesclubs in  Chicago in de jaren ‘60 en met name ‘70. Met een bezetting van twee gitaren, bas, drums en natuurlijk de vocalen zet Chicago Four deze rauwe clubsound neer.Een belangrijk voorbeeld voor de band is de ‘recht toe recht aan blues’ van Magic Slim & The Teardrops. Het grootste deel van het repertoire van Chicago Four stond ook op de ‘setlijst’ van Magic Slim.Frontman Robbert Fossen heeft ruim dertig jaar ervaring met deze stijl en heeft meermalen getoerd met twee van de originele Teardrops John Primer en Nick Holt. En…. hij verving zijn held Magic Slim in 2012, wegens ziekte, als frontman met diens Teardrops. Hij heeft meerdere nationale en internationale blues awards op zijn naam staan, waaronder die van beste blueszanger van Nederland.

13. TIEBREAK BLUESBAND - BOWLING-CENTRUM GROENEVELD - DE HALTE 19


Tiebreak Bluesband.

Tiebreak Bluesband bestaat uit zeven vrienden die het samen heerlijk vinden om nummers te spelen waarbij het plezier van af spat.

‘Onze inspiratie putten we uit blues, soul en de jaren ‘60 R&B.

Voor Sunday Blues Ede hebben we nummers gekozen uit het verleden, maar ook nieuw materiaal. We spelen covers, maar proberen daar natuurlijk onze eigen draai aan te geven als het belangrijkste maar overeind blijft en dat is het genieten van muziek maken, met name dit soort muziek. We hopen dat het publiek daar ook zo over denkt’.

14. FAT HARRY & THE FUZZY LICKS - MOEKE EDE - BREELAAN 2A


Fat Harry & The Fuzzy Licks. Foto: Tony Versluis

Contemporary blues is waarschijnlijk de beste omschrijving van de muziek van deze geroutineerde band uit Rotterdam. Deze laat zich namelijk niet rangschikken onder een bepaalde categorie. Het laatst verschenen album ‘Hard Lovin’ Man’ (Continental Records) staat bol van de diversiteit en en zelfgeschreven songs. Op het album zijn gastbijdragen van ‘The King Of Beale Street’ Preston Shannon en Henry Oden op bas.

Soms klinkt er funk, soul en rhythm & blues, om uiteindelijk weer terug te keren bij de ‘old school blues’. De binnen- en buitenlandse pers schreef met superlatieven.

Ook is de band niet onopgemerkt gebleven aan de andere kant van de oceaan. In 2007 verscheen het nummer ‘Drivin’ Machine’ op de sampler cd van het toonaangevende magazine ‘Big City Blues’ en imponeerde Fat Harry’s spel in befaamde Chicago bluesclubs als Buddy Guy’s Legends en de Kingston Mines.

In 2009 was de cirkel rond toen Harry’s grootste muzikale invloed Joe Louis Walker het door Harry en zijn vrouw Denise geschreven nummer ‘Send You Back’ coverde op zijn album ‘Between A Rock & The Blues’. Ook vroeg Joe hem meerdere malen rhythm gitaar te spelen tijdens optredens met zijn Amerikaanse band, maar ook maakte hij geregeld gebruik van de hele band.

Inmiddels is de band dan ook niet meer weg te denken uit de top van de vaderlandse blueswereld en een graag geziene gast op festivals en clubs. Zo won in 2015 Jan de Ligt de Dutch Blues Award voor saxofonist en werd Fat Harry reeds twee maal genomineerd in de categorie gitarist.


Platform Ede Centrum


Platform Ede Centrum

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Chicago Four voorman Robbert Fossen
Tiebreak
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie