Petra Mulder: 'Ik heb wat met soul. Dat danst gewoon lekker'.
Petra Mulder: 'Ik heb wat met soul. Dat danst gewoon lekker'. Henny Jansen

‘Schuifelen bij Sunday Soul Ede’

15 november 2023 om 14:45 Muziek

EDE In navolging van Sunday Blues op de eerste zondag van april, is het zondag 26 november tijd voor Sunday Soul. ‘Zwarte dansmuziek’ uit de jaren zestig, ontstaan uit de ‘rhythm-and-blues’, die ook zeer populair werd bij het ‘witte poppubliek’. Bij tien horecagelegenheden in het Edese centrum staan de podia vanaf 16.00 uur in het teken van de soul.

,,Soul is een combinatie van ‘rhythm-and-blues’ met gospelmuziek, gemaakt door de Afro-Amerikaanse bevolking in Amerika”, licht de Edese gitarist en liefhebber JiMy Glasmacher toe. ,,De soulprogramma’s op televisie met bijvoorbeeld Wilson Picket, Otis Redding en Arthur Conley zorgden voor de grote bekendheid in Europa.” 

,,Soulmuziek spelen betekent het gevoel dat in mij leeft, in mijn ziel letterlijk, te laten horen. Het is het uiten, maar vooral delen van gevoelens zoals blijdschap en geluk. Maar ook verdriet vindt via mijn gitaarspel een weg naar buiten. Dankbaar ben ik dat ik het geluk heb gehad om met onder anderen Percy Sledge, The Tramps en Tavares te mogen toeren en dat ik zo van dichtbij de échte soul kon ervaren.” 

MILES DAVIS

,,Voor mij is het spelen van soul vooral weergeven hoe ik me op dat moment voel. Het kan elke keer anders zijn. Ik repeteer bijna nooit maar luister, en speel wat op dát moment bij mij binnenin aanwezig is en wat het mooiste past in het geheel. Zo kan ik me helemaal vinden in de woorden van Miles Davis: ‘Don’t play what is there, play what is not there!’”

(de tekst gaat onder de foto verder)


JiMy Glasmacher

,,Na corona en Sunday Blues leek het ons goed ook Sunday Soul weer nieuw in te blazen”, licht Xander Haalboom toe. Hij is manager van Platform Ede Centrum, een samenwerkingsorgaan van gemeente Ede, Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE), Stichting BIZ Vastgoed Ede en ondernemers. ,,In 2024 mikken we wat Sunday Soul betreft op de laatste zondag van september. Dan is er zowel op de eerste als laatste dag van het terrasseizoen een muziekevenement. Dit is bekend bij de initiatiefnemers, maar zal natuurlijk ook nog met alle deelnemende partijen worden besproken.”

JAN MULDER

Eén van de deelnemende bedrijven is Café Ome Jan aan de Brouwershoef. Het kleinste podium van de soulroute is in familiehanden gebleven. Na meerdere cafés was Ome Jan de laatste onderneming van de overleden Jan Mulder. Hij was tevens een belangrijk gangmaker van Sunday Blues. Schoonzuster Petra en broer Bert Mulder runnen het café nu.

Lenny B moet het met zijn keyboard stellen met zo’n twee vierkante meter. ,,Maar dat is best te doen”, weet Petra Mulder. ,,We hebben vaker muziekactiviteiten, meestal Nederlandstalige artiesten. Met zo’n zestig tot zeventig gasten is het propvol, maar wél gezellig. Als er meer ruimte nodig is, schuiven we met meubilair. Ieder plekje telt. Ik heb wat met soul. Dat danst gewoon lekker. Ik ben nog net de periode van de dansscholen meegemaakt.”

In Ede Stad en op EdeStad.nl van (vanaf) woensdag 22 november een overzicht van de deelnemende muzikanten, horecagelegenheden én een routekaartje.

Dit artikel wordt aangeboden door Platform Ede Centrum.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
JiMy Glasmacher: 'Voor mij is het spelen van soul vooral weergeven hoe ik me op dat moment voel'. Foto: JiMy
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie