Joop Peelen (links) en Tijmen van Snippenberg, respectievelijk bas en bariton van Shanty Zangers Ede, kijken reikhalzend uit naar het Shantykorenfestival. ,,Gelukkig mogen we weer."
Joop Peelen (links) en Tijmen van Snippenberg, respectievelijk bas en bariton van Shanty Zangers Ede, kijken reikhalzend uit naar het Shantykorenfestival. ,,Gelukkig mogen we weer." Dick Martens

Shantykorenfestival op 6 augustus in centrum van Ede: ‘Gelukkig mogen we weer’

Evenementen

EDE Het Shantykorenfestival in Ede is inmiddels een begrip geworden in Ede en ver daarbuiten. Met dank aan Shanty Zangers Ede. Na twee jaar gedwongen ‘radiostilte’ door corona staat de inmiddels zesde editie weer op de agenda. Op zaterdag 6 augustus zal het Edese centrum het toneel zijn van meeslepende en aanstekelijke shantys.

door Dick Martens

Het was even ‘gedwongen’ rustig bij Shanty Zangers Ede. Door de coronapandemie kon en mocht er niet gerepeteerd en opgetreden worden. Ook het Shantykorenfestival, het traditionele hoogtepunt van de zangers, moest worden overgeslagen. ,,Maar we mogen weer”, klinkt het hoopvol en opgelucht uit de mond van Tijmen van Snippenberg, lid van ‘de Scheepsraad’ zoals het bestuur van de Shanty Zangers door het leven gaat. Hij is verantwoordelijk voor de pr en algemene zaken, maar ook een van de twaalf baritons. ,,Daar hebben wij echt reikhalzend naar uitgekeken”, vult Joop Peelen, een van de dertien bassen van het koor aan. Aan de vooravond van het festival blikken zij nog even terug, maar vooral vooruit op ‘hun’ festival, maar hebben zij ook nog een wens.

20-JARIG BESTAAN ,,De laatste voorbereidingen hebben we inmiddels achter de rug, de puntjes zijn op de i gezet, nu nog hopen op een beetje lekker weer. Ja, wij kijken er echt weer naar uit om het Edese centrum te gaan vermaken met onze mooie shantys”, klinkt het ‘in koor’. ,,Het is ook een mooie aanloop richting ons twintigjarig bestaan in december.” Het lustrumjaar begon na de coronaperikelen toch hoopvol. ,,Er meldden zich spontaan alweer vijf nieuwe leden”, gaat Van Snippenberg (70) verder. ,,Dat is toch uniek voor ‘een oude mannenclub’, die wij toch wel zijn. Vers en nieuw bloed geeft toch weer een nieuwe dimensie aan ons koor. Jongeren zijn bij ons 65-plussers. Natuurlijk kunnen wij altijd nieuwe leden gebruiken, maar ook zijn we naarstig op zoek naar vooral een accordeonist en een geluidsman. Dat mogen, in tegenstelling tot de koorleden, ook vrouwen zijn hoor!”

Het duo maakt zelf al ruim vijftien jaar deel uit van ‘de bemanning’ van het koor. Van Snippenberg zag destijds een aankondiging in de krant, dat het koor in verband met het eerste lustrum een uitvoering had in De Reehorst. ,,Ik ben er wezen kijken en was direct verkocht. Ik heb me aangemeld en er nooit meer weggegaan.” Peelen (72) zocht naast zijn activiteiten bij de Renkumse carnavalsvereniging De Dolle Instuivers, na zijn pensionering, nog wat meer invulling voor zijn vrije tijd. Ook hij was na een eerste kennismaking direct ‘om’. ,,Ik zag het koor optreden bij de kerk in het centrum van Ede. ,,Dat klinkt leuk, was mijn eerste indruk, heb vervolgens wat informatie gevraagd, ben naar een repetitieavond geweest en evenals Tijmen was ik ook direct verkocht en er ook nooit meer weggegaan. Je werd direct in de groep opgenomen en prima begeleid.” 

GOUDEN GREEP De Renkumer was in zijn werkzame leven beroepsmatig actief bij Wasserij Peelen, waar een 35-tal bejaardenhuizen tot hun clientèle behoorden. ,,Die contacten heb ik ook weer aangeboord om optredens voor ons koor te regelen. Dat was een gouden greep, we kregen zelfs zoveel optredens, dat we even op de rem moesten trappen. Het is heel dankbaar werk, vooral omdat je die mensen door onze liedjes helemaal op ziet leven.” Die populariteit leverde het koor ook veel supporters op. ,,Zij kwamen soms zelfs met een hele touringcar vol naar ons festival kijken.” 

Het festival, het bruggetje is geslagen. Van Snippenberg: ,,Daar kijken we met zijn allen heel erg naar uit.” ‘Met zijn allen’ zijn de 35 zangers, zes muzikanten en de dirigent. ,,Bij de muzikanten zitten drie vrouwen. Ja, dat mag. Zij zorgen ook voor de nodige sfeer en corrigeren ons waar nodig. Die ruige zeebonken hebben dat af en toe nodig. Zij zijn echt onmisbaar voor ons.” 

SAMENWERKING Het aankomende festival werpt inmiddels zijn schaduw vooruit. Het draaiboek is weer afgestoft, maar moest nog wel even wat worden aangepast, zeker omdat er nogal wat extra maatregelen getroffen moesten worden. ,,Ook door corona”, legt Peelen uit. ,,Leveranciers die zich hadden teruggetrokken, omdat ze elders een hogere opbrengst konden genereren. Toch denk ik dat we er klaar voor zijn, ook dankzij de inmiddels jarenlange prima samenwerking met Stichting Binnenstadmanagement Ede (SBE), eigenlijk onze hoofdsponsor, die ook dit jaar weer een mooie bijdrage heeft geleverd.”

Binnen het koor is er een speciale ‘festivalwerkgroep’ die alles coördineert en regelt. ,,Bijzonder daarbij is dit jaar, dat wij al onze sponsoren hebben vrijgesteld van financiering, dit als tegemoetkoming voor de moeilijke coronatijd die zij hebben gehad. Spandoeken en logo’s worden nu dus kosteloos opgehangen en gepubliceerd.” Zaterdag 6 augustus treden er tien koren op, die rouleren langs de vijf podia. ,,De opening van het festival is om 12.00 uur bij het podium op het Kerkplein, met alle koren. Aan het eind van de middag, zo rond de klok van 17.00 uur, stromen de koren naar het Museumplein waar de feestelijke finale van het festival zal gaan plaatsvinden. Wij gaan er weer een mooi festival van maken.”

Voor meer info: www.shantyzangersede.nl 

advertentie
advertentie