Afbeelding
VraagAnthea

'In no time hoor je het hele levensverhaal'

19 februari 2020 om 10:09 Maatschappelijk

EDE Een doktersbezoek, even boodschappen doen of op visite gaan bij bekenden: best lastig als je niet meer beschikt over een auto(rijbewijs). Daarom organiseert Malkander sinds juli 2019, in samenwerking met de gemeente Ede, de vrijwillige vervoersservice Automobiel. De chauffeurs van Automobiel zijn vrijwilligers, bijvoorbeeld Marieke Bosman.

,,Ik raakte in de kantine van de tennisvereniging aan de praat met de vrouw van Frans Marijnissen. Hij is de vrijwillige coördinator van Automobiel. Hij vroeg hoe het met mij ging na het overlijden van mijn man. Nou, dat is best verdrietig. Het voelde alsof ik niet meer nodig was. En ik wil graag een zinvol leven hebben, iets nuttigs doen. Niet dat ik me verveel! Helemaal niet, maar je wilt nodig zijn."

De rest is geschiedenis: Bosman werd chauffeur bij Automobiel. Na een introductiecursus kon ze meteen aan de slag. ,,Het is geweldig om te doen. Ik heb zo veel lol! Je hebt echt ongelooflijk leuke gesprekken in de auto. In no time hoor je iemands hele levensverhaal. Dat ligt vast ook aan mijn open houding. Ik word er heel blij van dat andere mensen zo blij worden dat ze er even uit zijn."

Een van de eerste ritten met Automobiel vergeet Bosman niet snel. ,,Ik moest een mevrouw naar Bennekom brengen. Zij wilde graag naar een vriendin. Ik heb haar daar voor de deur afgezet, en ben een uurtje voor mezelf wat gaan doen. Toen ik haar daarna ophaalde en aanbelde, bleek dat ik die vriendin heel goed kende! Wat een grap!"

GEZELSCHAP Mensen zijn gezelschapsdieren ervaart Bosman. ,,Van alleen binnen zitten is niemand beter geworden. Ga er lekker op uit! Het is zo belangrijk om in contact te blijven met je familie en vrienden."

Bert Vinkenborg, een van de andere vrijwillige chauffeurs ervaart dat ook zo. ,,Ik ben bakker, en dit doe ik er bij. De gesprekken die je hebt zijn zo leuk. Soms praten mensen honderduit en kom je er zelf niet meer eens tussen. Maar dat is prima."Vinkenborg combineert zijn werk met het chauffeur zijn bij Automobiel. ,,Mijn vriendin deed al vrijwilligerswerk voor Malkander. Ze zag de oproep voor de chauffeurs en vond het echt wat voor mij. Ik heb een vaste dag in de week dat ik beschikbaar ben. Mijn agenda staat gewoon geblokt. Het systeem werkt heel goed. Alles is goed geregeld door Automobiel."

Jacob, een van de coördinatoren en ook chauffeur bij Automobiel herkent dit. ,,Het is altijd plezierig. Mensen zijn blij met je hulp. En het is gewoon heel persoonlijk. Ik zit, als het nodig is, gewoon ook in de wachtkamer mee te wachten." De chauffeurs zijn levende reclamezuilen. ,,Ik raad iedereen aan om het door te vertellen aan familie en vrienden", zegt Jacob. Samen met elkaar maken we dit tot een succes. Het is echt voor en door mensen uit Ede."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie