Afbeelding
Henny Jansen

Gemeente Ede groeit in half jaar met honderden inwoners

28 juli 2021 om 11:01 Mensen

EDE De gemeente Ede is in het eerste half jaar van 2021 fors gegroeid. Onze gemeente had begin dit jaar 118.530 inwoners. Aan het einde van de maand juni waren dit er 119.186. Dat komt neer op een groei van 656 personen.

Het aantal inwoners van de gemeente Ede steeg tijdens de eerste helft van 2021 doordat het aantal geboorten met 721 een stuk hoger lag dan het aantal stergevallen (511). Ook het aantal mensen dat zich vanuit een andere Nederlandse gemeente in Ede vestigde (2491) was groter dan het aantal vertrekkers naar een andere gemeente (2215). Tot slot was ook het aantal vestigingen vanuit het buitenland (359) groter dan het aantal Edenaren dat zich in de eerste helft van 2021 in het buitenland vestigde (189).

Dit blijkt allemaal uit cijfers die het CBS woensdag publiceerde. Ook landelijk trekt de bevolkingsgroei weer aan. In de eerste zes maanden van dit jaar kreeg Nederland er meer dan dertigduizend inwoners bij. Het aantal inwoners groeide de afgelopen maanden meer dan in coronajaar 2020. Vorig jaar lag de sterfte een stukje hoger en lag de immigratie juist een stuk lager door de wereldwijde coronamaatregelen. Ook werden er afgelopen zes maanden meer baby’s geboren dan vorig jaar.


Op bovenstaande kaart vind je voor iedere gemeente het absolute aantal personen waarmee een gemeente per saldo* is gegroeid of gekrompen. De cijfers zijn geteld op 1 januari 2021 en 30 juni 2021.

*saldo bevolkingsgroei
Of de bevolking van een gemeente groeit of krimpt hangt af van verschillende optelsommen en aftrekposten. Geboorten, verhuizingen naar de gemeente en migratie vanuit het buitenland zorgen voor een toename. Vertrek naar een andere gemeente, sterfgevallen en emigratie worden daar vervolgens weer vanaf getrokken. Het getal dat overblijft is het ‘saldo bevolkingsgroei’, wat hier is aangeduid met een bol op de kaart.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie