,,Je zou zo'n foto van een jonge vos bijna niet meer plaatsen.
,,Je zou zo'n foto van een jonge vos bijna niet meer plaatsen." Michael de Vries
Natuurcolumn

‘We hebben overal iets over te klagen’

Natuur en milieu

EDE Het is zondagavond. Deze avond wil ik mijn column opsturen naar de krant maar ik vind het lastig om mijn aandacht erbij te houden. Normaal zit ik vol verhalen, gebeurtenissen en meningen als het gaat over de natuur maar ditmaal is het lastiger. Wat ik voel is vooral irritatie. Dát maakt het schrijven van een column dan ook wel weer wat makkelijker, elk nadeel heb z’n voordeel zei ooit één van onze beste voetballers. 

door Michael de Vries

Mijn irritatie zit hem in social media. Het lijkt soms wel alsof we met z’n allen door aan het draaien zijn, we hebben vooral online overal iets over te klagen. Echt overal lijkt men complotten in te zien en wat je ook plaatst men lukt het wel weer om er iets negatiefs bij te verzinnen. De laatste jaren is dat steeds erger aan het worden. Soms verdwijnt het plezier om iets te plaatsen. 

Kreeg je normaal leuke reacties als je een foto van een blauwe reiger plaatste, tegenwoordig ontstaat er in no-time een discussie over het feit dat de blauwe reiger vissen uit de vijver haalt. Plaats je bijzondere beelden van jonge boommarters, beginnen mensen te klagen over de autokabels die ze doorknagen. Dat dit gedaan wordt door steenmarters vergeten deze klagers voor het gemak even. 

En als je beelden plaatst van spelende vossen is de gezelligheid er na tien minuten wel af. Na die tien minuten ontaardt zoiets steevast in een discussie over dat de vos andere dieren doodt en de stand van de weidevogels terugdringt. Wordt daar als tegenargument ingebracht dat dit én gewoon de natuur is én dat de achteruitgang van weidevogels meer komt door de intensivering van de landbouw wordt het van kwaad tot erger. 

Om over discussies over de wolf, en de veelal strafbare uitspraken die erbij worden geschreven, nog maar te zwijgen. Soms vraag ik me af waarom mensen nog op social media zitten? Is het om leuke dingen te plaatsen en te zien? Of is het alleen nog maar om negatief te reageren? 

Afgelopen week had ik het geluk in de avond ergens in Ede een jonge vos te kunnen fotograferen die een mol gevangen had. Je zou zo’n foto bijna niet meer plaatsen. Op internet leverde dit alweer discussie op. Maar ik denk dat de meeste mensen hier wel zullen snappen dat dit gewoon de voedselketen is? En hoe mooi is dat? De voedselketen live voor onze ogen.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl 

advertentie
advertentie