,,Vrijeschoolonderwijs wordt vaak kunstzinnig onderwijs genoemd."
,,Vrijeschoolonderwijs wordt vaak kunstzinnig onderwijs genoemd." Eigen foto

Basisschool De Vuurvogel breidt uit

16 juni 2021 om 10:05 Onderwijs

EDE Steeds meer leerlingen komen naar De Vuurvogel toe. Zij kunnen naast de standaard vakken genieten van al het andere wat een vrijeschool te bieden heeft. Op dit moment wordt het schoolgebouw van De Vuurvogel gerenoveerd. Het zal een modern, fris en licht gebouw worden op een prachtig stukje groen in Ede. De school hoopt over ruim een jaar te starten met een achtste klas.

Schoolleider Maartje ter Beek: ,,Tien jaar lang werkten wij met combinatieklassen, maar dat lijkt bijna verleden tijd te zijn.” Niet alleen leerlingen uit Ede zelf, maar ook van ver daarbuiten komen naar de school toe. Want De Vuurvogel heeft als basisschool voor vrijeschoolonderwijs ook een regionale aantrekkingskracht.

Ter Beek: ,,Vrijeschoolonderwijs wordt vaak kunstzinnig onderwijs genoemd. Kinderen leren er niet alleen goed lezen, spellen en rekenen, maar bijvoorbeeld ook handwerken, schilderen, muziek, toneel of bouwkunde. Door de reguliere vakken af te wisselen met kunst en ambacht, worden meer zintuigen geprikkeld om te leren. De leerstof kan daardoor beter beklijven. Kinderen ontdekken door het afwisselende aanbod eerder waar hun voorkeuren of talenten liggen. Hierdoor krijgen zij een beter zelfbeeld.”

WERELDWIJD Ter Beek: ,,Het vrijeschoolonderwijs groeit de laatste jaren wereldwijd vooral omdat ons onderwijs een duurzaam antwoord biedt op de maatschappelijke vragen waar ouders van nú mee zitten. Daarnaast zijn de scholen ook doorontwikkeld naar de maatstaven van de huidige tijd en moeten wij ook voldoen aan de inspectienormen. Drie jaar geleden telde de school zo’n 95 leerlingen; dat zijn er nu bijna 140! Ouders die de school binnenstappen zijn vaak verrast over de sfeer en de rust in de school en van de kwaliteit van ons onderwijs. De kleuterklassen zijn warm en geborgen. Kleuters mogen bij ons rustig landen. Voor hen creëren wij een wat zachtere sociale omgeving zodat kinderen zich vooral thuis en gezien voelen op school en van daaruit tot ‘bloei’ komen.”

EIGENHEID ,,Kinderen moeten zich eigentijds, zelfstandig en onafhankelijk van anderen kunnen ontwikkelen. Ons doel is dat ieder kind goed kan doorstromen naar het voortgezet onderwijs maar ook zijn eigen talenten ontdekt en vergroot. De vrijescholen waren van oudsher al de ‘natuurscholen’: veel buiten, veel aandacht voor de seizoenen en voor alles waarmee we deze planeet delen. Zet je dit af tegen de huidige milieudilemma’s, dan komen de vrijescholen vanzelfsprekend bovendrijven. We kunnen niet anders dan er aandacht voor hebben.”

Meer info: www.vsdevuurvogel.nl

Deze advertorial wordt u aangeboden door De Vuurvogel. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie