'Hier ben ik. Ken je mij?', zingt Trijntje Oosterhuis.
'Hier ben ik. Ken je mij?', zingt Trijntje Oosterhuis. Foto: Rhodé Zorge, eskesatelier.nl
Column

Weet jij mij beter dan ik?

2 september 2020 om 13:13 Opinie

EDE ‘Ken je mij, weet jij mij beter dan ik?’, zingt Trijntje Oosterhuis. Een passende gedachte voor de vrouw van Pieter Omtzigt. Zij stemde op haar man, waarna ze een bedankje kreeg voor haar stem op Hugo de Jonge. Een notaris en een gezaghebbend IT-bedrijf zeggen dat mevrouw Omtzigt zich heeft vergist. Ze heeft op Hugo gestemd. Zou het?

Nando Eskes

Trijntje zingt verder. ‘Ik zou een woord willen spreken, dat waar en van mij is. Dat draagt wie ik ben, dat het houdt.’

Meer berichten kwamen langs - ‘Ik stemde op Hugo, maar kreeg een bedankje voor Pieter’. ‘Ik stemde op Pieter, maar kreeg een bedankje namens Hugo’.

SLORDIG De programmeur in mij dacht: zou het een probleempje met synchronisatie zijn? Een probleempje met afstemmen. Het stemmen, de heenweg, gaat goed. Het bedankje, de terugweg, gaat fout.
Een houtje-touwtje-programma kan dergelijke problemen opleveren. Je krijgt een bedankberichtje dat voor een ander bedoeld was. Vergelijk de verzendbak van bedankmailtjes met de vastgelegde stemmen, dan ben je er snel uit. Dat moet een gelijk aantal zijn.

Een stemprogramma moet wel dom opgezet zijn, wil je de geliefde van een kandidaat per ongeluk op zijn tegenpartij kunnen laten stemmen. Slordig en naïef, hoe een belangrijke landelijke verkiezing via het internet wordt aangepakt - met Russische trollen op de loer.

KWALITEIT Ook verontrustend is de kleine groep mensen uit wie een partij kandidaten voor de gemeenteraad kiest. Je moet partijlid zijn. De meeste mensen zijn partijloos. Dat maakt de spoeling dun en verlaagt de morele, controlerende en bestuurlijke kwaliteit.

Voorbeelden van haperende kwaliteit zijn de belangenverstrengeling bij Nergena (ChristenUnie-raadslid), wethouders die te weinig controle uitoefenen op een bedrijf (MPD Groene Energie, GroenLinks, VVD), een wethouder die haar vriendje een betere baan wilde geven (CDA). Ik doe niets af aan bedoelingen en oprechtheid, maar toch gaat het soms onnodig fout.

LOKAAL Edenaren zouden lokaal lid moeten kunnen worden van een partij. Zonder landelijke congressen, contributies en hotemetoten. Zonder zich te hoeven associëren met landelijk beleid.

Met dezelfde rechten en hetzelfde enthousiasme mee kunnen praten en besluiten over het lokale partijprogramma. CDA Lokaal. D66 Dichtbij. SGP Kernachtig. ChristenUnie Zorgzaam. VVD Vrijheid in Verbondenheid.

Oosterhuis zingt verder. ‘Hier is de plek waar ik woon. Heb je geroepen? Hier ben ik. Ken je mij? Wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik?’

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie