Afbeelding
Henny Jansen

Fotoquiz EdeStad.nl: ‘Hoe goed ken jij Ede?’ (53)

26 mei 2021 om 10:00 Overig

EDE Lang niet alle uithoekjes van de gemeente Ede zijn bekend. Hoe goed kennen inwoners hun huidige leefomgeving of die uit de geschiedenis?

Wat is er op bijgaande afbeelding te zien en waar is de foto genomen?

Mail uw oplossing voor maandag 31 mei 10.00 uur naar Ede.Stad@bdu.nl onder vermelding van ‘Fotoquiz 53’, telefoonnummer en woonplaats en maak kans op twee vouchers van Puro Gelato & Caffè , Maanderpoort 29, Ede.

Oplossing fotoquiz 52: Ede, Hoek Timorlaan/Proosdijerveldweg: hoogspanningsmast in tuin.   

Winnaar: Gert van Beek, Bennekom.       

LEZERS MAILDEN OOK:

Ella Vlaardingerbroek (Ede): deze elektriciteitspaal staat bij de open plek tussen de Borneolaan en de Lomboklaan, Indische buurt.

Anneke Zeggelaar (Ede): de foto is gemaakt in de tuin van Timorlaan 13. Indische buurt Ede. Je ziet een gedeelte van de hoogspanningsmast die daar in de tuin staat.

Henry ter Maat (Ede): oplossing is proosdijerveldweg in ede.

Diana Hoogendoorn (Ede): hoogspanningsmast achter de huizen aan de Borneolaan en Lomboklaan (Indische buurt). 

Ans Mulder (Ede): Beste mevrouw/meneer. Ik heb met het antwoord van de quiz in mijn vorige mail een fout huisnummer gegeven. De foto is van de achtertuin van Timorlaan 13 genomen van af het achterpad van Proosdijerveldweg 68.

Henri van Veldhuisen (Ede): hallo redactie Ede-Stad. Deze week zien we op de (oude) foto de hoogspanningsmast aan de Proosdijerveldweg ter hoogte de Timorlaan. Hij maakt onderdeel uit van de van de 50 kV lijn die door Ede loopt, en rond 1930 in bedrijf gesteld is (traject Hemmen-Ede). Deze lijn loopt van Dodewaard naar Nunspeet. Dit is de oudste en langste 50 kV lijn van Nederland! Ten tijde van de aanleg lag hij buiten de kern Ede, ondertussen loopt hij daar dwars doorheen. Er wordt al jaren gesproken over afbraak van deze lijn en hem ondergronds te brengen in de kern Ede d.m.v. bekabeling. 50 kV (ook wel middenspanning genoemd) leent zich goed om ondergronds aangelegd te worden. In de Rietkampen is een deel al ondergronds aangelegd. Om het verleden zijn er indicaties afgegeven wanneer dit mogelijk klaar zou zijn,. Eind 2021 is een van de laatste planningen. (zit vooral vast op wie gaat dit betalen!) Gezien de hoeveelheid werk die die met zich meebrengt en men bij mijn weten nog niet begonnen is met de aanleg zal die planning, verwacht ik dat dat niet gaat lukken. Als de leiding ondergronds ligt komen er mogelijk ook een paar (inbreiding) bouwlocaties bij in de kern Ede. Er zijn nu een aantal percelen waar nu niet gebouwd mag worden omdat de lijn dan boven de bebouwing kom te lopen. (De normen waren vroeger iets anders, we zien bij deze mast de lijn wel boven het huizenblok lopen).

Oplossing fotoquiz 52: Ede, Hoek Timorlaan/Proosdijerveldweg: hoogspanningsmast in tuin.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie