Afbeelding
Foto door Daria Nepriakhina via Unsplash

Huis kopen? 5 tips voor het aanvragen van een hypotheek

5 februari 2024 om 10:36 Partnercontent

Heb je het huis van je dromen gevonden? Dan komt er van alles op je af. Je moet een bod uitbrengen en mogelijk nog onderhandelen. Mocht uiteindelijk het bod geaccepteerd worden, komt er nóg meer op je af.

Voordat het zover is, moet je tal van andere zaken regelen. Zo moet je de hypotheek berekenen. Wat is bijvoorbeeld het maximale bedrag dat je alleen of samen kunt lenen? Uiteraard is niet alleen van belang hoeveel je kunt lenen. Ook de maandelijkse kosten zijn van essentieel belang.

Mocht je op korte termijn een hypotheek aan willen vragen, volg je het beste 5 onderstaande tips op.

Tip 1: bereid de aanvraag goed voor

Het is sowieso verstandig om de aanvraag goed voor te bereiden. Dit doe je bijvoorbeeld als volgt:

-  Bereken je jaarlijkse bruto-inkomen
- Zet eventuele schulden op een rijtje
- Zet eventuele andere financiële verplichtingen op een rijtje
- Vraag een werkgeversverklaring aan (als je in loondienst bent)
-  Rond je jaarcijfers af (als je een ondernemer bent)

Tip 2: maak alvast berekeningen voor jezelf

Voordat je de hypotheek aanvraagt, zou je alvast wat financiële berekeningen kunnen maken. Je kunt eenvoudig je maximale hypotheek berekenen en de bijbehorende lasten bekijken. Mocht je het huis van jouw dromen nog niet hebben gevonden, dan kan het maken van een berekening goed te pas komen. Zo vind je namelijk binnen een paar minuten uit wat jouw maximale hypotheek zal zijn en kan je zoektocht beginnen.

Ook is het handig om inzicht te krijgen in wat de toekomstige lasten zullen zijn. Als je alvast berekeningen maakt, zul je zien dat de inbreng van eigen geld een grote rol speelt in wat jouw maandelijkse lasten zullen zijn. Zeker met de huidige rentepercentages zal de inbreng van eigen geld op lange termijn als een verlichting voelen.

Tip 3: ga op zoek naar een goede hypotheekadviseur

De wereld van hypotheken is een vrij complexe wereld. Het is daarom verstandig om een goede hypotheekadviseur in te schakelen. Zo’n adviseur voorziet je van de juiste adviezen en staat voor al je vragen klaar. Bovendien weet zo’n adviseur precies wat allemaal mogelijk is.

Tip 4: lees je goed in

Bij het aanvragen van een hypotheek kun je ondersteuning verwachten van bijvoorbeeld je hypotheekadviseur. Maar zorg natuurlijk ook altijd dat je zelf genoeg informatie tot je hebt genomen over de verschillende mogelijkheden. Lees je daarom goed in. Bekijk de verschillende hypotheekvarianten. Achterhaal hoe het maandelijkse bedrag tot stand komt. Bekijk de verschillende looptijden en maak op basis hiervan een gedegen keuze.

Bijkomende tip: verdiep je in de maatregelen vanuit de overheid. In het komende jaar gaan er namelijk weer een aantal zaken veranderen voor/bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek.

Een aanvullende tip: neem de tijd om de nieuwe maatregelen van de overheid te bestuderen. In 2024 zullen er weer verschillende wijzigingen plaatsvinden met betrekking tot het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Voor meer informatie over deze wijzigingen en hoe ze van invloed kunnen zijn, raadpleeg rijksoverheid.nl.

Tip 5: luister naar je gevoel

Ga je een hypotheek aanvragen? Luister dan altijd naar je eigen gevoel. Mogelijk voel je aan dat het genoemde maandbedrag te fors is. Ga in dat geval op zoek naar een alternatief. In veel gevallen is het onderbuikgevoel een goede raadgever.

Luister uiteraard ook naar de adviezen die je gegeven worden. De specialisten zijn er om je te helpen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie