Afbeelding
Foto: Pexels

Auto leasen: het alternatief voor kopen

9 november 2023 om 10:42 Partnercontent

Een auto leasen is een aantrekkelijk alternatief voor kopen. Het biedt je de kans om in een gloednieuwe auto te rijden zonder het hoge prijskaartje. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat jouw kredietscore een cruciale rol speelt in het leaseproces. Als je overweegt een auto te leasen, moet je je bewust zijn van de impact van jouw kredietscore. Maar ook van de maatregelen die je kunt nemen om deze te verbeteren.

Kredietscore: de hoeksteen voor autoleasing

De credit score is een driecijferig getal dat uw kredietwaardigheid weergeeft of de waarschijnlijkheid dat u uw schulden terugbetaalt. Hoe hoger uw score, hoe groter de kans dat je een leasedeal binnenhaalt. Dit is waarom jouw kredietscore belangrijk is. Dit geldt voor nieuwe auto’s, maar ook voor private lease occasion.

Waarom is een kredietscore belangrijk bij autoleasing?

Wanneer je een leaseaanvraag indient, voert de financieringsmaatschappij een kredietcontrole uit. Dit doen ze om jouw financiële geloofwaardigheid te beoordelen. Met deze controle kunnen zij bepalen of jij een betrouwbare kredietnemer bent. Ze willen weten of je in staat bent om jouw maandelijkse betalingen te voldoen. Als je een hoge kredietscore heeft, word je gezien als een laag risico. Dan is de kans groter dat jij wordt goedgekeurd voor een leaseovereenkomst.

Wat gebeurt er tijdens een kredietcontrole?

Tijdens een kredietcontrole kijkt de financieringsmaatschappij naar jouw financiële geschiedenis om een kredietrapport op te stellen. Dit rapport is in wezen een financieel CV, met details over jouw financiële stabiliteit. Inclusief eventuele laattijdige of gemiste betalingen. Alsmede jouw huidige schulden en alle andere financiële factoren die jouw vermogen om betalingen te doen kunnen beïnvloeden.

Er zijn twee soorten kredietcontroles die je tijdens het leaseproces kunt tegenkomen: zachte en harde controles. Deze controles bieden verschillende niveaus van detail over jouw financiële geschiedenis.

Zachte kredietcontrole

Een zachte kredietcontrole is een vluchtige blik op jouw kredietgeschiedenis. Het heeft geen invloed op uw kredietscore. Het biedt basisgegevens waaruit blijkt dat je in aanmerking komt voor een overeenkomst. Zodat je in jouw private lease auto van keuze kunt stappen en wegrijden.

Harde kredietcontrole

Een harde kredietcontrole is een uitgebreid overzicht van jouw financiële geschiedenis. Het omvat alle hierboven genoemde factoren en blijft één tot zes jaar op jouw kredietrapport staan.

Welke kredietscore is nodig om een auto te leasen?

Verschillende kredietinformatiebureaus hebben verschillende scoresystemen, dus er is geen universele kredietscore nodig om een auto te leasen. Over het algemeen is de kans groter dat je wordt goedgekeurd voor een leaseovereenkomst als jouw kredietscore binnen het bereik ‘uitstekend’ valt.

Kun je een auto leasen met een slecht krediet?

Het hebben van een goede kredietscore vergroot uiteraard jouw kansen op een leaseovereenkomst. Maar het hebben van een slechte kredietscore betekent niet noodzakelijkerwijs dat jij geen auto kunt leasen. Sommige leasemaatschappijen bieden mogelijk kortetermijn- of flexibele leaseopties aan mensen met een slechte kredietwaardigheid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie