Afbeelding
Afbeelding van Denis Belkin via Pixabay

Een tweedehands auto kopen, waar let je op?

25 november 2022 om 10:45 Partnercontent

Een nieuwe auto kost veel geld. Gelukkig zijn er ook veel tweedehands auto’s te koop die nog best een tijd mee kunnen. Tweedehands auto’s zijn een stuk goedkoper, maar een tweedehands auto kopen kan ook een risico betekenen. In dit artikel lees je op moet letten als je een tweedehands auto gaat kopen om de kans op een miskoop te verkleinen. 

Bepaal wat de juiste auto is voor je situatie

Het kan zijn dat je al precies weet welke auto je wil kopen. Een merk en model dat je mooi vindt, of een auto waar je vroeger in reed en lekker vond rijden. Als je nog niet weet wat voor soort auto je moet kopen is het verstandig om hier eerst over na te denken. Hoeveel wil je uitgeven, hoeveel kilometers rijd je per jaar en welke opties vind je belangrijk? 

Daalt een tweedehands auto in waarde?

Veel nieuwe auto’s dalen onmiddellijk in waarde zodra je de garage verlaat. Daarom gaan veel mensen op zoek naar een tweedehands auto. De ene tweedehands auto is duurder dan de andere. Dat komt omdat sommige merken gewilder zijn dan anderen. Een Mercedes is bijvoorbeeld waardevaster dan een Dacia, omdat Mercedes een gewild merk is. De aanschaf van een Mercedes is daarom ook duurder. 

Een proefrit maken

Koop je een tweedehands auto dan is het erg belangrijk om een proefrit te maken tijdens het rijden. Kijk of de auto goed remt en trap het rempedaal even goed in. Luister goed of je geen rare geluiden hoort tijdens het rijden. Zorg ervoor dat het stil is in de auto zodat je alles goed kunt horen, dus laat de radio uit. Let ook op of de auto goed schakelt. Kijk ook even of de ramen en deuren goed functioneren. Kijk ook of de motor niet al warmgedraaid is voordat je een proefrit gaat maken, dat is een verdachte situatie.

Stel vragen

Vraag de verkoper naar het verleden van de auto en vraag specifiek naar gebreken en mankementen. De verkoper is verplicht om deze te vertellen, dus vraag hier specifiek naar. Zelf heb je een onderzoeksplicht. Een aankoopkeuring valt hier bijvoorbeeld onder. Het beste kun je deze laten uitvoeren door een onafhankelijke partij. 

Kilometerstand

Vraag of er onderhoudsboekjes aanwezig zijn. Het is goed om te weten hoe de auto onderhouden is. Hoe zit het met de kilometerstand? Lijkt alles te kloppen, leg dan de tellerstand vast in de koopovereenkomst. Mocht er mee gefraudeerd zijn dan heb je juridisch een poot om op te staan. 

De kilometerstand zegt niet alles

Een auto met weinig kilometers is niet altijd in een betere staat dan een auto met veel kilometers. Het onderhoud zegt soms meer over de auto. Probeer te achterhalen hoe de auto gebruikt is. Welke afstanden werden er met de auto gemaakt? Stond de auto bijvoorbeeld binnen of buiten?

Onderhandelen

Sommige mensen vinden het geweldig, andere mensen hebben er een hekel aan: onderhandelen. Wil je onderhandelen bedenk dan dat het normaal is om te onderhandelen over de prijs. Ongeveer 10 van de prijs af onderhandelen is helemaal niet vreemd. Onderzoek van tevoren hoeveel de auto waard is en denk van te voren na over je onderhandelingsstrategie. Kom met goede argumenten. 

Waar koop je een tweedehands auto?

Het beste kun je een tweedehands auto kopen bij een autobedrijf dat is aangesloten bij de BOVAG. Zo heb je net wat meer zekerheid dan wanneer je hem via een willekeurige particulier koopt, vaak heb je namelijk recht op garantie. Heb je al een auto dan kun je deze vaak inruilen via het autobedrijf. Ruil je een auto in dan is het erg belangrijk goed te weten wat je auto waard is. 

Je auto verzekeren

Heb je een auto gekocht dan moet deze eerst worden overgeschreven worden op je naam. Zodra dit is gebeurd, moet je een autoverzekering afsluiten. Zonder een verzekering mag je niet in de auto rijden. Wil je niet teveel betalen voor een autoverzekering dan kun je het beste verschillende verzekeringen vergelijken.

Let op de garantie

Bij een tweedehands auto is garantie niet altijd vanzelfsprekend. Vraag hier daarom uitdrukkelijk naar en laat deze vastleggen in de verkoopovereenkomst. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je auto ermee stopt op de weg naar huis. Tegenwoordig worden tweedehands auto’s vaker met garantie verkocht dan vroeger.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie