Afbeelding
Foto: Pixabay

Een zakelijke rekening voor je bedrijf: waarom het belangrijk is

24 mei 2023 om 16:49 Partnercontent

Als ondernemer in Ede heb je de mogelijkheid om een zakelijke rekening te openen. Als jouw bedrijf een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of maatschap is, is dit niet verplicht. Omdat zo’n rekening je maandelijks geld kost, besluit je misschien om eerst je privérekening te gebruiken. Zonde, want als ondernemer heb je veel profijt van een zakelijke rekening. Zie je dit (nog) niet in? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk waarom een zakelijke rekening voor je bedrijf in Ede belangrijk is.

Je behoudt het overzicht

Wettelijk gezien is een zakelijke rekening alleen verplicht voor een besloten vennootschap (bv) en naamloze vennootschap (nv). Toch ontkom je als ondernemer vaak niet aan een bedrijfsrekening. Banken willen namelijk niet dat je jouw eigen rekening voor je bedrijf gebruikt. Dit is overigens ook niet handig, want je gebruikt één rekening voor zowel particuliere als zakelijke transacties. Hierdoor is de kans groot dat je het overzicht verliest. Dit is met een zakelijke rekening niet het geval. Je gebruikt deze rekening namelijk alleen voor zakelijke transacties. Hierdoor hoef je niet uit te zoeken welke betalingen en ontvangsten zakelijk en welke privé zijn.

Je bent minder tijd kwijt aan belastingaangiftes

Net als particulieren moeten ook ondernemers aangifte inkomstenbelasting doen. Daarnaast krijg je als ondernemer te maken met de aangifte omzetbelasting. Voor beide aangiftes heb je financiële gegevens van je bedrijf nodig. Als je een zakelijke rekening hebt, wordt het een stuk makkelijker om alles te verzamelen. Je kunt zo’n rekening namelijk koppelen aan een boekhoudprogramma. Zo’n programma leest alle transacties van een bedrijfsrekening automatisch in, waardoor jij ze niet langer handmatig in hoeft te voeren. Er zijn bovendien boekhoudprogramma’s die de aangifte omzetbelasting volledig voor je klaar kunnen zetten. Je hoeft deze zelf vervolgens alleen nog maar te versturen naar de Belastingdienst. Hierdoor ben je veel minder tijd kwijt aan belastingaangiftes, kostbare tijd voor jou als ondernemer.

Je straalt professionaliteit uit

Als ondernemer wil je professionaliteit uitstralen richting jouw klanten. Een zakelijke rekening kan je hier een handje bij helpen. Helaas zijn veel ondernemers hier niet van op de hoogte. Daarom leggen we je uit hoe dit zit. Een particuliere rekening staat op jouw eigen naam, terwijl een zakelijke rekening op naam van je bedrijf staat. Dit staat niet alleen op de betaalpas, maar ook op het afschrift van klanten die geld naar jou overmaken of leveranciers waaraan jij geld overmaakt. Dit ziet er een stuk professioneler uit dan wanneer er een persoonsnaam op het afschrift staat. Een persoonsnaam kan bovendien vragen oproepen. Zo kan iemand een bij- of afschrijving misschien niet direct plaatsen. Bij een zakelijke rekening is dit direct duidelijk.

Je kunt een zakelijke financiering aanvragen

Wil je in jouw bedrijf investeren, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Dan kun je een zakelijke financiering aanvragen. Dit kan vaak alleen als je een zakelijke lening hebt, want bij veel banken is dit een vereiste. Als je nog geen bedrijfsrekening hebt, kun je direct online een zakelijke rekening openen. Zorg ervoor dat je voldoende geld op deze rekening hebt staan, want dit vergroot de kans dat je een zakelijke lening toegekend krijgt. Bovendien betaal je vaak een lagere rente als je aan kunt tonen dat jouw bedrijf financieel gezond is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie