Afbeelding
Foto door form PxHere

Vijf tips om beter te kunnen plannen

19 mei 2021 om 13:39 Partnercontent

Of het nou voor werk of voor studie is, het maken van een goede planning is ontzettend belangrijk. Zonder planning heb je geen overzicht en loop je het risico om dingen te vergeten. Een goede planning maken klinkt erg makkelijk, maar is het zeker niet. De een is er beter in dan een ander. Toch zijn er wel bepaalde trucjes die het maken van een planning makkelijker maken. Met de volgende tips wordt het maken van een planning erg gemakkelijk.

Plan alles

Een planning heeft niet alleen betrekking op je werk of studie, maar ook op je tijd van ontspanning en je sociale leven. Plan daarom alles in, dus ook je tijd voor jezelf. Dat klinkt misschien stom, maar zo zorg je wel voor voldoende ontspanning. Dat is naast werken ook erg belangrijk. Je kan dit per week doen, maar je kan ook een gedetailleerde dagplanning maken door gebruik te maken van een dagplanner. Daarin kan je per uur aangeven welke taken je moet doen.

Prioriteiten stellen

Het belangrijkste aan planning is het stellen van prioriteiten. Heb je een deadline die je moet halen? Dan moet je de werkzaamheden daarvoor als eerste doen. Ook is het slim om de belangrijkste taken ’s ochtends al uit te voeren. Vaak heb je dan nog de meeste energie en zin om aan de slag te gaan. Aan het eind van de dag slaat de vermoeidheid toe waardoor je niet meer zoveel gedaan krijgt.

Kleine doelen stellen

Het is verstandig om jezelf kleine doelen te stellen. Deze kleine doelen zijn vrij makkelijk haalbaar, wat je vervolgens weer een goed gevoel geeft. Als je doel te groot is en daardoor niet direct haalbaar, werkt dat demotiverend. Door jezelf dus kleine doelen te stellen, motiveer je jezelf en maakt het je werk overzichtelijker.

Jezelf belonen

Als je een to do hebt kunnen afstrepen van je lijstje, is het belangrijk dat je jezelf daarvoor beloont. Dat kan door even tien minuutjes pauze te nemen en een deel van je favoriete serie te kijken. De beloning kan ook in de vorm van een lekker tussendoortje zijn. Als je een van je doelen hebt behaald, trakteer jezelf dan op dat ene stuk chocola waar je al de hele dag naar uit kijkt. Door dit soort kleine momentjes in te plannen, houd je jezelf gefocust en kom je ook voldoende aan ontspanning toe.

Voorkom afleiding

Het is erg verleidelijk om elk kwartier eventjes door Instagram te scrollen, maar vaak komt dit niet ten goede aan je concentratie. Voorkom afleidingen door je telefoon op stil te zetten en weg te leggen uit het zicht. Zet de meldingen van je computer uit. Hierdoor kan je langere tijd gefocust werken en word je niet gestoord door prikkels van buitenaf.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie