Afbeelding
Foto: Pexels

Het creëren van financiële onafhankelijkheid, zo pak je dat aan

8 november 2021 om 07:35 Partnercontent

Stel je voor. Je bent 55 jaar oud en kunt al stoppen met werken. Je hebt geen financiële zorgen en kan doen en laten wat je wilt. Klinkt ideaal, toch? Waar een hoop mensen aan voorbij gaan, is dat het behalen van dit doel hoogstwaarschijnlijk al die jaren ervoor voor een hoop bloed, zweet en tranen heeft gezorgd. Want vervroegd stoppen met werken en je leven kunnen indelen zoals jij wilt komt je natuurlijk niet zomaar aanwaaien. Hoe zit dit precies?

Financiële onafhankelijkheid

Steeds meer millennials hebben het tegenwoordig maar over één ding - financieel onafhankelijk zijn. Dit is zelfs zo’n hot topic geworden dat er een speciale beweging van mensen is ontstaan die met zijn eigen principes probeert deze financiële onafhankelijkheid te bereiken, FIRE. Deze FIRE-principes zijn erop gericht om zo zuinig mogelijk te leven en het geld dat je hiermee bespaart, te beleggen. Op deze manier ‘laat je het geld dat je nu bespaart door minimalistisch te leven werken’. Hoe zuiniger je leeft, hoe minder kosten je zult maken en hoe minder kosten je maakt, hoe meer je kunt sparen. Hoe meer je kunt sparen, hoe meer je dus kunt beleggen en hoe eerder je financieel onafhankelijk zult zijn. 

Maar wat houdt financiële onafhankelijkheid precies in? Eigenlijk is financiële onafhankelijkheid niets meer dan een groter passief inkomen hebben dan het bedrag dat je kwijt bent aan vaste lasten. Financiële onafhankelijk staat dus ook zeker niet enkel en alleen gelijk aan het stoppen met werken. Dit kan je nog prima blijven doen, ondanks dat je financieel onafhankelijk bent. 

Ondanks dat de achterliggende gedachte misschien heel simpel klinkt, is het belangrijk om je te beseffen dat er veel meer bij komt kijken. Het heeft namelijk een enorme impact op je leven, tot het moment dat je daadwerkelijk financieel onafhankelijk bent. Een gezellig etentje of een zonvakantie? Dat zit er allemaal niet in. De focus ligt namelijk puur op een goed en onbezorgd leven later, in plaats van het hier en nu.

Diverse alternatieven

Klinkt al het bovenstaande je iets te extreem, maar vind je het wel belangrijk om er later financieel warmpjes bij te zitten? Dan zijn er ook andere manieren om dit te bereiken. Zo kun je er onder andere voor kiezen om te investeren in vastgoed of in Bitcoin, of start een eigen bedrijf. Vooral het investeren in Bitcoin zou voor een hoop mensen een interessante optie kunnen zijn, gezien het feit dat er tegenwoordig een hele hoop betrouwbare platformen zijn waar je crypto kunt kopen. Welke optie je ook kiest, verdiep je vooraf in ieder geval goed in de vele opties die er zijn, zodat je naderhand nooit spijt krijgt van de beslissingen die je hebt genomen. Want hoe fijn het ook is later geen financiële zorgen te hebben, geld kun je maar één keer uitgeven dus kies verstandig.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie