Afbeelding
Photo by Thomas Picauly on Unsplash

Wat is beter: bier uit een fles of uit blik?

22 november 2021 om 13:05 Partnercontent

Het is een vraag die veel mensen zich stellen: is bier uit blik beter dan bier uit een fles of andersom? Voor beide manieren van verpakken zijn er voor- en nadelen op te noemen. In dit artikel zetten we de belangrijkste feiten voor je op een rijtje.

Heeft bier uit blik ten onrechte een negatief imago?

Laten we beginnen met het drinken van bier uit blik. Door velen wordt hier toch een beetje op neergekeken. Er zijn biersommeliers en -liefhebbers die het juist jammer vinden dat de blikverpakking zo’n negatief imago heeft. Om bier goed te bewaren en op te slaan, is het immers beter dat er niet te veel licht bij kan. Omdat het metaal van een blikje ondoorzichtig is, blijft het dus beter bewaard en behoudt het zijn pittige smaak. Hou je niet van de aanblik van een blikje bier op tafel, dan schenk je het gewoon uit in een glas en dan heb je van de verpakking alvast geen last meer.

Blik biedt bovendien ook veel voordelen qua logistiek. Blikjes zijn gemakkelijk op pallets te transporteren. Pakketten met blikjes zijn vlot stapelbaar en gemakkelijk met een palletwagen in en uit een vrachtwagen te laden. In grote, regionale distributiecentra verloopt het opslaan van blikken bier ook gemakkelijker. Je hebt minder ruimte nodig om blikken te stapelen in vergelijking met flessen.

Dat bier in blik ook niet altijd een negatief imago heeft, blijkt uit een bezoek aan de supermarkt, waar je vaak leuke blikjes ziet die als echte kunstwerkjes in de rekken staan. Zo is het niet alleen prettig om je biertje te drinken, het blikje is in veel gevallen ook nog een leuk hebbedingetje.

Transportkosten voor bier uit blik liggen lager

De transportkosten voor bier in blik liggen een stuk lager dan die voor bier in flessen. Dit brengt met zich mee dat transporteurs minder brandstof nodig hebben om eenzelfde volume bier van punt A naar punt B te vervoeren. De distributie verloopt ook vlot, zeker als het distributiecentrum centraal gelegen is en makkelijk bereikbaar is. Dit maakt de weg van de producent naar de consument korter. Kostenstijgingen in de transportsector zijn bijna altijd voelbaar in je eigen portemonnee.

Wat zijn de voordelen van bier in flessen?

Moeten alle brouwers en producenten van bier dan maar overschakelen op blik om hun edele drank aan de man te brengen? Zo eenvoudig is het helaas ook niet.

  • Ecologisch voordeel. Om te beginnen heeft bier in flessen nog altijd een ecologisch voordeel. Hoewel glazen flessen an sich zwaarder zijn dan blik, kun je flessen wel hergebruiken. Qua ecologie scoort bier in een fles nog altijd iets beter dan bier in blik, zo blijkt.
  • Hergisting beter in flessen. Daarnaast is het ook zo dat niet elk bier in een blik gebotteld kan worden. Bij veel biersoorten voegt men voor het bottelen nog gist en suiker toe. Dit past in het proces van hergisting, dat bijvoorbeeld typisch is voor trappistenbier. Hergisting heeft als gevolg dat er extra koolzuur ontstaat, en alleen glazen flessen zijn bestand tegen de druk die hierdoor ontstaat. Daarom zie je in de winkels hoofzakelijk pils en witbier in blikjes, en in mindere mate trappisten of andere bieren met een hoge gisting.

Donkere flessen beschermen de smaak van het bier

Dat een biertje beter af is in een blik, dan in een transparante fles, klopt ook niet helemaal. Het is namelijk perfect mogelijk om bier in donkere flessen te bottelen, waarbij het verschil met een blik minimaal is.

Blik of fles? Het hangt van de situatie af

Wat is er nu beter: bier verpakken in blik, of bier bottelen in flessen? Zoals je al gemerkt hebt, is er geen eenduidig antwoord. Is een snelle en vlotte distributie belangrijk, dan ga je als producent waarschijnlijk kiezen voor blik. Produceer je bier van hoge gisting, dan is een fles nog altijd onontbeerlijk. Als consument doe je je voordeel door zowel bier in blik als bier in een fles, met mate te drinken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie