Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nieuwe jaar laat mensen zoeken naar een nieuwe baan

Partnercontent

Niet alleen de woningmarkt is overspannen. Ook op de arbeidsmarkt is het lastig om geschikte werknemers te vinden voor bedrijven. Mensen die ontevreden zijn over hun huidige baan of bijvoorbeeld salaris kunnen hiervan profiteren, door juist in deze periode op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. De jaarwisseling is er traditioneel een goed moment voor. Een nieuw jaar, een nieuwe baan! Het zoeken naar een nieuwe baan begint voor veel mensen bij een cv maken, iets wat zij soms al jaren niet hebben gedaan. Mensen blijven gemiddeld langer hangen. Zeker ouderen, jongeren wisselen sneller van baan doordat zij niet altijd meer een vast contract aangeboden krijgen.

 Solliciteren best spannend voor veel mensen 

Een van de redenen om te blijven hangen bij een werkgever is het feit, dat solliciteren best spannend kan zijn voor veel mensen. Een website als Sollicitatiebaas deelt tips om het solliciteren makkelijker te maken voor jezelf. Welke kleding moet ik aan tijdens het sollicitatiegesprek? Hoe zorg ik dat ik enthousiast overkom? Welke mogelijkheden heb ik om te onderhandelen over mijn salaris? Bovenal is het zowel bij het uitwerken van een cv als bij het sollicitatiegesprek zelf belangrijk, om jezelf te zijn! Het kan lonen om bij verschillende werkgevers te solliciteren. Niet alleen doe je waardevolle ervaringen op, ook geeft het je een beeld van je huidige positie op de arbeidsmarkt.

Verschillende branches zoeken nieuw personeel 

Met name in de zorg is de vraag naar nieuw personeel groot. Werkenden hebben vaak nog een zee aan vakantie uren openstaan, die zij in de komende jaren in willen zetten. Daarbij zit een groot aantal mensen thuis met een burn-out, door de te hard opgelopen druk als gevolg van de pandemie. Ook in de IT en de techniek in algemene zin is de vraag groot. Men zoekt hier bijvoorbeeld naar elektriciens of elektromonteurs, die hulp bieden bij de aanleg van elektra in de bouw. Opvallend is dat veel mensen die voorheen in de evenementenbranche werkzaam waren, inmiddels werken bij een bedrijf in de bouw. Binnen de IT is men op zoek naar specialisten op het gebied van data en automatisering. Steeds meer organisaties automatiseren processen.

Onzekerheid over terugkeer naar kantoor

Waar de sollicitatiegesprekken in het eerste jaar na de uitbraak van het coronavirus vrijwel alleen digitaal werden georganiseerd, kiest men er tegenwoordig vaker voor om kandidaten uit te nodigen op kantoor. Het is prettig om een beeld te hebben van de plek waar je straks komt te werken. Overigens is het nog de vraag, wanneer werken op kantoor weer mogelijk is. Voorlopig lijkt men vanuit huis te moeten blijven werken. Eerst zullen de winkels en horecagelegenheden de deuren weer mogen openen. 

advertentie